Çanakkale Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından düzenlenen turnuva, elit, yaş grubu ve paratriatlon kategorilerinde geçtiğimiz hafa sonu gerçekleşti.
 
Geçtiğimiz hafta Geliboluda Çanakkale Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından düzenlenen turnuva, elit, yaş grubu ve paratriatlon kategorilerinde geçtiğimiz hafta cumartesi günü başladı. Duatlon yarışlarıyla başlayan organizasyonun ilk gününde ayrıca 1500 metre yüzme, 40 kilometre bisiklet ve 10 kilometre koşuyu kapsayan standart mesafe triatlon yarışları yapıldı. Pazar günü gerçekleştirilen uzun mesafe triatlon yarışında ise sporcular sırasıyla 2 bin 100 metre yüzecek, bisikletle 112 kilometre katederek ve 23 kilometre koştu. 1915 Çanakkale Köprüsü Gelibolu Triatlonu’nun başladığı gün konuşan Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya; ‘’Uluslararası anlamda seneye buraya bin, bin 500’e yakın bir yabancı sporcu katılımı bekliyoruz’’ dedi.
 
Konuşmamanın tamamında Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya; “Aslında bu organizasyon bizimi için gerçekten federasyonumuz için en önemli organizasyonlardan birisi. Çünkü burası hem tarihi dokusu hem doğasıyla bence dünyaya marka olabilecek yarış noktası. Aynı zamanda da bizim için manevi değeri çok yüksek olan bir alan. Bizim buranın daha da ön plana çıkmasını istiyoruz. Tarihi Alan Başkanlığımız zaten gerekli şeyleri yapıyor ama bizim gibi sportif etkinliklerle bunun dünyaya tanınırlığını artırmış olacağız. Bu sene biz burayı pandemiden sonra uzun bir ara verdik. Pandemiden sonra yine Türkiye için rekor bir katılımla puanda organizasyonumuzu yapıyoruz. Önümüzdeki sene burayı marka yarışı haline getirmek için dünyanın en büyük organizasyonlarından biriyle anlaştık. Uluslararası anlamda seneye buraya bin, bin 500’e yakın bir yabancı sporcu katılımı bekliyoruz. Gelibolu Yarımadası’nda bu anlamda otel konaklama çok az. Bu yarışı büyütmemizde en büyük problemlerden biri bu. Şu anda 550 kayıt var ama 300-400 kişi konaklamada yer olmadığı için gelemedi. Önümüzdeki sene için çürüse gemisiyle görüştük, 900 kişilik çürüse gemisiyle ön bir anlaşma yaptık. Bu da belki dünyada bir ilk olacak. İnsanları gemide konaklatacağız. Yine buradaki yerel halkın etkinlikten faydalanmasını sağlayacak kapasite olacak. En azından yerel bulamayanların ihtiyaçlarını veya yabancı katılımcıların ihtiyaçlarını gidermek için böyle bir çözüme gideceğiz. Önümüzdeki sene de burada bin 500’ün üzerinde bir sporcuyla yarış yapmak ve en azından 750 ile bininin uluslararası yarışma olması. Böylelikle bir sonraki sene 2 binin üzerine çıkabiliriz diye düşünüyoruz. Ben önümüzdeki sene yapacağımız organizasyonla dünyada büyük bir ses getireceğimizi düşünüyorum. Pandemiden önce burada 8 tane savaşmış ülkeden 4 kadın, 4 erkek sporcuyu davet etmiştik misafir olarak. O sene maalesef bizim organizasyon pandemiyle kurban gitti. Önümüzdeki sene burada savaşmış devletlerden insanları davet edeceğiz. Yarın sabah amiralimizle birlikte gelecek gemiden yapılan top atışıyla startı vereceğiz. Önümüzdeki sene belki çıkartma gemilerimizle sporcularımızı suya alacağız. Buranın tarihi dokusu, burada verilen mücadele… Mesela parkurumuz uzatıp, bu sene 57. Alay’ın, anıtın oraya sporcularımızın çıkmasını istedik. Burası hem doğal. Özellikleri hem de bize hissettirdiği manevi değerler anlamında çok önemli.’’ dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI