AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, parlamenter sistemin Türkiye’ye verdiği zararlar, CHP’nin parlamenter sistemine arka çıkması ve başkanlık sisteminin hangi sorunlara çözüm üreteceği konusunda özel açıklamalar yaptı. Turan, sadece parlamenter sistemin siyasi istikrarsızlık, yürütmedeki çatışmalar, koalisyonların uçurumlarını getirdiği belirtirken, Türkiye’nin büyümesi için sorunlarını bir önce çözmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

Kalıcı çözüm gerekli
“Parlamenter sisteme övgüler düzenlere sormak gerekiyor, bu ülkede parlamenter sistemin ne faydasın gördük? Parlamenter sistem sadece sıkıntılar yarattı. Krizler üretti, darbelerin olmasına neden oldu. Parlamenter sistemin yapısından kaynaklı oluşan koalisyon hükumetleri ülkeyi istikrarsızlaştırdı, ekonomik krizlere yol açtı. Cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasında yaşanan gerilimler ülkeyi güçten düşürdü. Böylesine sıkıntılı bir tarihimiz söz konusuyken bunlara gözümüzü kapatarak yol alamayız. Günübirlik çözümler değil, geleceği gören çözümler üretmek zorunluluğumuz var.”

Siyaset güçlendirilmeli
Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak tek sistemin başkanlık olduğunu vurgulayan Turan, aksi durumda darbelerin ve kaos dönemlerinin yeniden gelebileceğinin altını çizerek, “15 Temmuz’da siyasi iradenin güçlü olmasının faydalarını gördük. Bir an hayal edelim, ülkede koalisyon hükümeti var ve Başbakan›la Cumhurbaşkanı arasında gerilim var. Böyle bir tabloda darbe başarılı olur muydu, olmaz mıydı? Allah korusun ama böyle bir ortamda darbe başarılı olurdu. Bu yüzden siyaset kurumunu güçlendirmek gerekiyor. Sağlam anayasal temeller üzerine oturmuş bir başkanlık sistemiyle siyaset kurumuna güç verilmelidir. Hantal anayasal sistemle daha fazla yol alınamaz” diye konuştu.

CHP milleti engelleyemez
Turan, CHP’nin başkanlık referandumu konusundaki endişelerini de analiz etti. CHP’nin kaybedeceği maçı oynamaktan korktuğunu vurgulayan Turan, milletin iradesini kimsenin engelleyemeyeceğini dile getirerek, “CHP, başından itibaren ‘istemezük’çü bir tutum takınıyor. Konunun tartışılmasına dahi tahammül edemiyor. CHP, siyasi düzende siyaset yapmaya çalışan bir parti yerine kendisini statükoyu korumaya adamış. CHP’nin bunu yapmasının nedeni, kendisine güvenmemesi. Olası bir referandumda toplumun CHP’nin aleyhine evet vereceğinin farkındalar. CHP yaygara kopararak Başkanlık sisteminin gelmesini engelleyeceğini düşünüyorsa yanılıyor. 1940’larda değiliz” ifadelerini kullandı. Turan ayrıca, AK Parti’nin başkanlık teklifinin üniter bir model, bununla birlikte kesin kuvvetler ayrılığını içerdiğinin bilgisini paylaştı.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi