Kripto piyasasında son aylarda hızlanan sert düşüş, sabit coinlerin stabilliğini kaybetmesinin yarattığı panik havası ile hızlandı. TerraUSD’de yaşanan değer kaybının getirdiği panikle birlikte ABD enflasyon verisinin beklentiyi aşması sonrası piyasa büyük kayıplar yaşadı.  Yaşanan gelişmeleri finans uzmanı Ömer Karabay değerlendirdi.
 
ABD’de nisan ayı enflasyonu yüzde 8,3 ile beklentiyi aşarken enflasyondaki yükseliş Fed’in beklenenden daha sert bir sıkılaşmaya gideceğine atacağına ilişkin beklentiyi artırdı. Bu beklenti ekonomik durgunluk riskini de beraberinde getirirken ekonomideki risklerin artması riskli varlık olan kripto piyasasını sert vurdu. Durum böyle olunda bu alandaki gelişmleri gazetemize değerlendiren Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Sanal paralar aslında kripto paralar olarak anılan Bitcoin ve alt coinler olarak tamamını kapsayan sanal paralar, aslında son dönemde bir balon gibi arttı, şimdi o balon görüyoruz ki patladı, Kazananlar kazanı elbette ama kaybedenlerde toptan kaybetti, yani görülmemiş düzeyde kaybettiler. Bu bize bunu gösterdi. Şimdi herkesi bu konuda uyarmak gerekir ki yatırım yaparken bildiğiniz yatırım araçlarını kullanmalıyız. Bu görülen büyük bir piyasanın reel ekonominin kurallarının ötesinde bir şeyle açıklanmadığı bir bağlamın neden böyle pratikte görülenden farklı olduğunu gördük. Sanal para sanal kazandırdı.’’ dedi.
 
 
Enflasyona karşı yatırımlar hakkında ise; ‘’Hala TL’ye karşı yatırımlar yapılırken dikkat edilmeli, para türk lirasında iken aylık enflasyon ile aynın başından sonunu kadar eriyor. Bundan dolayı sabit gelirlinin işi biraz zor görülüyor. Gelirlerini arttıracak bir yol bulmak çok güç  gelen bir zam söylentisi olsa bile bu bu enflasyonla zor, onun için size önerim  ne alacaksanız bekletmeden alın ne alanda ayrım yapacaksanız bütçeniz oranında araç ev arsa altın borsa hissesi gibi beklemeden aldın’’ şeklinde ifade etti.
 
 
253 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
 
Kripto paraların toplam piyasa değeri 253 milyar dolarlık satışla 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara indi. 30 bin dolarlık psikolojik seviyenin altına gerilerken , Enflasyonla birlikte dolara sabitlendiği iddia edilen TerraUSD’nin 1 dolarlık değerini kırarak 0,35 dolara gerilemesi sonrası piyasadaki panik lider kripto parayı da vurdu.Geçen hafta günlük değer kaybı yüzde 14’e ulaşan Bitcoin 27 bin doların altına gerileyerek Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Bitcoin son bir ayda yüzde 30’un üzerinde değer kaybetmiş oldu.
SABİT COİN DEPREMİ
Dolara endeksli olduğu söylenen sabit coin TerraUSD, dün sert düşerken 1 dolar=1 Terra değerini kırılması kripto piyasasında panik satışlarını birlikte getirdi. 1 dolar olması gereken TerraUSD 0,35 dolara kadar indi.
Terra’nın arkasındaki güç olan Luna Vakfı, TerraUSD’ye müdahale ederken bu müdahale piyasada ayrı bir paniğe neden oldu. Dün vakfa ait bir cüzdandan tek seferde 42 bin Bitcoin transferi gerçekleştirildi. Bu transferin ardından Luna Vakfı’nın sahip olduğu Bitcoin’lerin tamamının satıldığı iddiası panik havası yarattı.Böylece TerraUSD için sabitleme mekanizmasının bir parçası olan bir kripto para Luna da son 24 saat içinde yüzde 83 değer kaybetti. Geçen ay 120 dolar civarında işlem gören Luna, yüzde 98 değer kaybederek 1 doların altına kadar geriledi.
 
 
Kripto para Nedir?
Kripto para/kripto-para, kripto (gizlenmiş, şifreli"), veya coin, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur.[Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir.[4Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır.[7] O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır.[8] Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin yani madeni para’nın birleşimidir. Uzmanlar, kripto paraların toplam piyasa değerinin ileriki yıllarda 3–4 trilyon Amerikan dolarına kadar çıkabileceğini tahmin etmekte.
 
Dijital para Nedir ?
 
Dijital para, geleneksel kâğıt ya da madeni paralar gibi bir değeri, karşılığı ve satın alma gücü olan ancak yalnızca sanal ortamda kullanılabilen ve fiziksel olarak "ele alınamayan" bir para çeşididir. Elektronik para, sanal para, dijital döviz veya elektronik döviz olarak da adlandırılır
 
 
İbrahim Akın KAZANCI