Twitter’i alması ile dünya gündemine bir kez daha oturan Elon Musk özgürlükçü açıklamalarını ve hedeflerini kendi bloğunda değerlendiren Bozcaada'nın sevilen ismi Prof .Dr. Haluk Şahin geçmişteki politikacıları ve düşünürleri hatırlatarak; ‘’Özgürlük araçları maskeleriydi. Musk maskesiz çıkarsa çok şaşırırım.’’ dedi.
 
Twitter’ı alarak son günlerde adından oldukça söz ettiren Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ı son günlerdeki tutumunu bloğundan değerlendiren Bozcaada'nın sevilen ismi İletişim bilimci gazeteci yazar Prof. Dr. Haluk Şahin; ‘’Elon Musk dünyanın en zengin insanı. Aynı zaman dünyanın en güçlü adamı olduğunu da söyleyebiliriz. Malum, geçenlerde 44 milyar doları denkleştirip Twitter’ı satın aldı. O Twitter ki 2020’de dünyanın en güçlü adamı olan Başkan Donald Trump’ı ömür boyu yasaklamıştı. O Donald Trump ki, arkasındaki görevlinin çantasında dünyayı on kez havaya uçurabilecek güçte nükleer silahların şifreleri bulunuyordu. Dünyayı havaya uçurabiliyordu ama Twitter’a söz geçmiyordu. Facebook ya da TikTok kadar yaygın olmasa da, Twitter dünyanın en etkili fikir değiş tokuşu platformu sayılıyor. 280 harflik mesajlarla da olsa yüz milyonlarca insana ulaşıyorsunuz. Aradaki sansür kademelerini bertaraf ediyorsunuz. Trump başkanken bazen günde 20-30 tweet atıyor, manşetleri belirliyordu. Şimdi gazetecilikle ilgisi olmayan bir iş adamı bu platformda kimin konuşacağını belirleyecek, neyin yasaklanabilip neyin yasaklanamayacağına karar verecek. Diyeceksiniz ki, rakipleri yok mu? Yok gibi. Sosyal medyada bu büyüklüğe gelmek için tüm küçükleri yutuyorsunuz, sonra da pazara başkalarının girmesine de izin vermiyorsunuz. Zavallı Trump’ın düştüğü duruma bakın, Twitter’a karşı kurduğu platform bir türlü ayağa kalkamadı. Tecrübeli timsah Elon Musk havuzunu iyi koruyacaktır.’’ derken
 
‘’Musk’ın adının yukarda saydığım büyük düşünürler arasında yer alacağını hiç sanmıyorum.’’ diyen Elon Musk; ‘’Musk ifade özgürlüğü konusunda kendisini ‘mutlak özgürlükçü’ olarak tanımlıyor ve Twitter’ın bazı yasaklama kararlarına karşı çıkıyor. Bunlardan biri de Trump’ın yasaklanmasıydı, ama Trump Musk’ın ‘davetine icabet etmedi’. Kendi platformunu beklemeyi tercih etti. Demek ki, ticaret özgürlükten daha önemli.Musk sansür konusunda çok dikkatli olacağını, devletin yasalarının ötesinde bir yasak kabul etmeyeceğini söylüyor. Bu, muğlak bir sınır çizgisi. Irkçılık, kadın düşmanlığı, şiddete teşvik… Amerika’da bile birçok alanda tartışma yaratmaya aday görünüyor. Kanunun bir şey demediği alanlarda ne olacak? Musk her konuda olduğu gibi özgürlük konusunda da açık ve özgür pazarın en doğrusu olduğunu ve dışardan müdahaleye gerek olmadığını söylüyor. Böylece, büyük Aydınlanma geleneğine katıldığı; John Milton, John Locke, John Stuart Mill, Spinoza, Voltaire gibi özgür basın yanlılarının parlak geleneğini sürdüreceğini söyleyebilir miyiz?Doğrusu ya, ben Musk’ın adının yukarda saydığım büyük düşünürler arasında yer alacağını hiç sanmıyorum. İş adamı Trump da kendisini özgürlükçü olarak tanıtıyordu, meğer sözünü ettiği kendi özgürlüğü imiş. Musk’da da öyle olacağını öne sürenler var. ‘Kendi iş yapma özgürlüğüne çok önem verir, oradaki sınırlamalara isyan eder, ama sizin özgürlüğünüz umurunda bile değildir’ diyorlar.’’ dedi.
 
Cumhurbaşkanını ziyaret etmek için daha önce ülkeye geldiğini ve iş yapmak istediğini ifade eden Elon Musk’ın bugünkü düşüncesinin ne olduğunu düşündüren Şahin; ‘’Musk Türkiye’ye gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuğunda “Türkiye ile iş yapmayı sabırsızlıkla bekliyorum” demişti. O zaman Twitter’ı alması söz konusu değildi. Şimdi Türkiye’ye nasıl bakar? Sabırsızlığı arttı mı azaldı mı? Popülist politikacıların ve parasını basının dışından kazanmış milyarder takımının basın ve ifade özgürlüğü konusunda ne kadar duyarsız olabileceğini ülkemizde de yaşayarak öğrendik. Ellerindeki ‘özgürlük araçlarını’, siyasi baskı, manipülasyon, kötülük ve yalanın hizmetinde pervasızca kullandıklarını gördük. Halkın gerçekleri öğrenme hakkı umurlarında değildi, ama bir sonraki ihaleyi, banka kredisini ise çok önemsiyorlardı. Özgürlük araçları maskeleriydi. Musk maskesiz çıkarsa çok şaşırırım.’’ şeklinde ifade etti.
 
Elon Musk kimdir?

Elon Reeve Musk ya da bilinen adıyla Elon Musk 1971 yılında Güney Afrika’da dünyaya geldi. Güney Afrikalı bir baba ile Kanadalı bir annenin çocuğu olarak Güney Afrika’nın Pretoria bölgesinde büyüdü.İlk ve orta öğretim hayatını Pretoria’da geçiren Musk, üniversiteye de Pretoria’da başladı. Ancak daha sonra Kanada’ya taşındılar. Musk üniversite hayatına Ontario, Kingston’da bulunan Queen’s Üniversitesi’nde devam etti. İki yıl sonra Pennsylvania Üniversitesi’ne geçen Musk, Wharton School’dan ekonomi alanında lisans diploması aldı. Yan ana dal olarak fizik alanında ilerleyen Musk, akademik hayatına da bu yönde devam etti. Standford Üniversitesi’nde uygulamalı fizik ve malzeme bilimleri alanında yüksek lisans yaptı. Ancak sıra doktoraya geldiğinde akademik hayatı değil iş hayatına atılmayı seçti.
Elon Musk PayPal Serüveni
 
Akademik hayattan kopma kararı alan Elon Musk, 1999 yılı Mart ayında birkaç meslektaşıyla birlikte çevrim içi finans ve ödeme servisi X.com’u kurdu. Kurucu ortağı olduğu şirket, 2000 yılında açık artırma sistemi Confinity ile birleşti. Birleşen iki şirket, bir süre X.com ismini kullandıktan sonra 2002 yılında PayPal ismine geçiş yaptı.

Musk, P2P teknolojisi ile kişiden kişiye ödeme platformunun geliştirilmesinde Confinity’nin alt yapısının çok önemli olduğunu defalarca kaydetmişti. Musk’ın internette yayılma planıyla PayPal’ın giderek popülerleştiği 2002 yılı Ekim ayında şirkete önemli bir teklif geldi.

eBay, PayPal’ın potansiyelini görerek şirket için rekor bir fiyat teklif etti. Teklifin hissedarlar tarafından kabul edilmesiyle birlikte 1,5 milyar dolarlık şirket hissesi eBay’in oldu. Şirketin %11,7’lik hissesine sahip olan Musk bu satıştan yaklaşık 165 milyon dolar elde etti.

Musk elde ettiği servetle yine kendi alanında yeni bir şirket açabilirdi. Ancak o ideallerini gerçekleştirmek amacıyla üç farklı alandaki üç farklı şirkete yatırım yapmayı seçti. Bu üç şirket 2021 yılında herkesin adını bildiği SolarCity, Tesla ve SpaceX.

Üç şirketin hepsine birden yatırım yapan Musk daha sonra bu kararı için “Seçim yapamadım” dedi. PayPal’ın satışından elde ettiği 165 milyon doların üzerine kenarda köşede sakladığı 15 milyon doları da ekleyen Musk; SolarCity’ye 10 milyon dolar, Tesla’ya 70 milyon dolar ve son olarak da SpaceX’e 100 milyon dolarlık yatırım yaptı.
 
İbrahim Akın KAZANCI