Buna göre yıllık enflasyon yüzde 69,97 oldu. Aylık bazda ise yüzde 7,25'lik artış izlendi. Böylelikle Nisan ayı verileri Üretici fiyatlarındaki yıllık artış Mart 1995'ten bu yana görülen en yüksek artış oldu. Rakamları değerlendiren Finan Uzmanı Ömer Karabay; ''Tarihte görmediğimiz büyük bir enflasyonu yaşıyoruz, görülen o ki geri ivme olması da çok güç görünüyor''dedi.
 
TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69,97 seviyesine yükseldi.TÜİK verilerine göre aylık enflasyon yüzde 7,25 olarak kaydedildi.Nisan ayında çekirdek enflasyonun yüzde 50 üzerindeki seyri sürdü. Veriler yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 52,37 olarak gerçekleştiğini gösterdi.Üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesi de devam etti.TÜİK verilerine göre üretici fiyat endeksi Nisan'da bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 121,82 arttı. Aylık bazda artış ise yüzde 7,67 oldu.Üretici fiyatlarındaki yıllık yükseliş Mart 1995'ten bu yana kaydedilen en hızlı yükseliş oldu.

Enflasyonu değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ''Beklentiler üzerinde bir tahmin değil aslında artacağını herkes biliyordu. Sadece aylıkbazda 5 beklenen enflasyon 7 oldu. Gıda enflasyonu çok yüksek çıktı. Aylık bazda 13 oldu böyle rakamlar son 20 yıldır ilk defa görülüyor. Acil yapısal önlemler alınmaz ise bu artık sıradankaşacak, ki o zaman beklentilerimizin üstünde bir gerçeklşikle hiper enflasyon ile mücadele etmek zorunda kalacağız. Daha biz çekirdek enflasyon sorunlarını aşamazken'' dedi.
 
Enflasyon beklentilerinin düşmesinin enflasyonun düşmesinden zor olduğunu belirten Karabay; ''Enflayonu düşürmekten daha zor şey, beklenti kırmak, herkes herşeye zam bekliyor korkuyor, stok yapıyor, Tüketici ham madde üretimi çok yükseldi. Fiyatlar devasa artışlar yaşadı. Özellikle enerji emtia bunları yaşattı. Ama dünyadan çok ve çok fazla biz yaşıyoruz. Nedenini sormamız lazım neden biz herkestan fazla hissediyoruz'' dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI