Çanakaklede tesbih sanatçısı olan fosil dişler fosil kehribar, Çeşitli hayvan boynuzları kabukları ile el üretimi tesbih yapan , Furkan Odabaşı Çanakkale'de bu işi yapan tek isim olarak, yaptığı tesbihler nesilden nesile aktarılan birer aile mirası ve yatırım aracı haline getiriyor.
 
Kendisi hakkında bilgi veren Tesbih Sanatçısı Furkan Odabaşı ; ''Ben İstanbuldoğumluyum 2015 yılında eğitimim için  geldim buraya, onun öncesindeÇanakkaleyi gezmiştim gerek kültürü gerek maneviyatı yaşanmışlıkları beni aşık etti kendine diyebirim.İstanbul gürültüsü kalabalığı bizim gibi insaları yoruyor. Bende ilk atölyemi burda kurdum, öncesinde koleksiyonda yaptım, sayfalarda açtım, insanlar ile ustaları buluşturdum. Emek verdim bu işle, 7- 8 senedir bu işin içerisindeyim gerek kapalı çarşı oldun, benimgördüğümü insanlar görsün diye çok emek harcadım.Çanakkalenin bu sakinliği beni çekti. Yaptığımı iş için buna ihtiyacımız var.''dedi.
 
''Kişiyi temsil eden bir araç bir aksesuar diyebiliriz''
 
Tesbih nedir, nedene kıllanır bu kültür ne zamandan bu yana  var sorusunu cevaplayan Odabaşı; ''Tesbih bana göre bir yaren, bir arkdaş bir dosttur. Kişiyi temsil eden bir araç bir aksesuar diyebiliriz. Bunu koleksiyon boyutunda yapan insanlar mücevher gibi taşıyorlar zaten özel kutularında, sergiliyorlar. Kimi sadece bakıyor, biizm kültütümüzde cumhuriyet öncesinde çok rövanşta olan değer verilen bir sanatcumhuriyet dönemimde teknolojinin gelişmesi ile biraz daha profosyölleşmeye başlıyor.Şöyle bir sözde var. Dünyadaen iyi tesbihi türkler yapar, en kaliteli tesbihleride türkler kullanır diye bir söz vardır. Diğer kültürlerde araplarda filanda tercih ediliyor ama biz kadar estteik katan emek veren bir toplum yok. Çok dinde de tercih edilen zikir amacında dakullanılan insanların bunları bir şekilde metidasyon açısından inandıkları tanrılar tanrıçalarabiraz daha yakınlaşmak adına araç olarak kullanıyorlar.Günümüzde ise  Tesbihi kendini bilen tanıyan değer veren insanlar kullanır, bir duruşu bir tavrı olan insanlar kullanır. Tesbih şuan çok yanlış kişilerin elinde, bugün çok değerli akademisyenler çok değerli siyasiler çok efendi isimler'' dedi.
 
''Kişiye özel ve her birinden sadece bir tane olan tesbihler yapıyor da diyebiliriz''
 
Tesbihlerin hangi ürünlerinden  yapılabildiğini bahseden Odabaşı; ''Endemik ve tropikal ağaçlar, çeşitli meyveler kuka ve narçıl gibi, Fosil dişler fosil kehribar, Çeşitli hayvan boynuzları kabukları, Antika bakalit türevli objeler,Tesbih sahibi ile birlikte anı hatıra biriktirip sahibiyle birlikte yaşlanır tıpkı insan gibi soladabilir sevgiyle birlikte tıpkı elmas gibi parıldıyadabilir. Eski dönem tesbihlerinin ve hammaddelerin eksperliğini yapıyorum bu konuda Türkiye'de ve dünyada çok az bilinçli insan var. Kişiye özel ve her birinden sadece bir tane olan tesbihler yapıyor da diyebiliriz. Kendini özel hissetmek isteyenler için Çanakkale merkezde atölyesinde kapılarını halka açmış diyebiliriz. Yaptığı tesbihler nesilden nesile aktarılan birer aile mirası ve yatırım aracı denebilir.''dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI