Son günlerde Çanakkale sularında görülen zehirli olarak bilinen denizanaları merak uyandırdı. Bilindikten çok farklı ve büyük görülen, renkleri kahverengi, kırmızı ya da mor olan, uzun tentakülleri bulunan deniz analarının yaz ve deniz sezonu öncesi sayısının artmasından endişe ediliyor. Vatandaşların cep telefonlarıyla görüntüleyerek sosyal medyada sıkça yer verdiği deniz canlısına, uzmanlar temas edilmemesi konusunda uyarıyor!
 
Çanakkale sahillerinde Nisan ayının başından bu yana adeta, zehirli bir tür olan ‘chrysaora mediterranea’ cinsi denizanaları görülmeye başladı. Balıkçılar, Çanakkale kıyılarında bu tür denizanalarından çok sayıda tespit ederken kordon boyunda, Dardanos ve Güzelyalı ile Gelibolu sahillerinde vatandaşlar tarafından cep telefonlarıyla görüntülenen canlılar, sosyal medyadaki paylaşımlarda sıklıkla yer almaya başladı. Bilindik saydam deniz analarının da çok sayıda olduğu bu dönemde, özelleikle kahverengi rengiyle ve farklı görüntüsüyle dikkat çeken türün akıbeti merak uyandırdı.
 
Kahverengi renkli ve tentaküllerinin (çoğunlukla omurgasızlarda olmak üzere bazı hayvan çeşitlerinde bulunan esnek, hareketli ve uzun bir organ) uzunluğu 2.5 metreyi bulan ‘chrysaora mediterranea’ türü zehirli denizanaları geçmiş yıllarda da Çanakkale sahillerinde görülmüştü. Uzmanlar o dönemde yaptıkları bilgilendirmede zehirli olduğunu ifade ettikleri türe karşı dikkat edilmesi gereken en önemli noktayı; vücudumuzu, hiç bir tenteküllerine ve başka bir tarafına değdirmemek olarak aktarmıştı. Bu denizanasının hangi bir şekilde ölüsü ile dahi temas edildiğinde, bölgenin sirke ya da amonyak ile temizlenmesi gerektiğini, olası temas durumunda, kesinlikle tatlı su ile vücudun temas edilen bölgesi yıkanmaması gerektiğine dikkat çekerek, tatlı su ile yıkarsa; knidoblast denilen zehirli hücrelerin kapsüllerin patlamasına sebep olarak daha fazla zehrin vücuda yayılmasına sebep olacağını bildirmişti.
 
Sosyal medyada sıkça görmeye başladığımız ‘chrysaora mediterranea’ cinsi denizanalarının sayısında artışa yaşanmasından endişe ediliyor.
 
Ersan KÜÇÜKKURU