Çanakkale’de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renkli alanın çok azaldığı hatta bazı ilçelerde kalmadığı gözlemlendi.  Kırmızı alanın çok azalması vakalardaki düşüşü işaret ediyor.
 
19-25 Mart tarihleri arasında 100.000 kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısı il bazında bir süre yüksek seyreden vaka sayısı düşmeye devam ediyor. Çanakkale son azalışlarla beraber 100 bin kişideki vaka sayısında binlerden geriye geldi. Son paylaşılan vaka haritasında Çanakkale’nin vaka sayısı 392 olarak açıklandı. Bu düşüş de HES haritasına yansıdı.
 
Yüz binlik vaka haritasında Çanakkale’nin vaka sayısı 5-11 Şubat tarihindeki vaka haritasında bin 64’e çıktımıştı. 19-25 Mart’taki vaka sayısı ise 100 binde 392 olarak açıklandı. Bu düşüş HES haritasına da yansımış durumda. 12 ilçesi olan Çanakkale’nin bazı ilçelerinde kırmızı alanın yok olduğu bazı ilçelerde ise kırmızı alanın çok az olduğu görülüyor. Daha önce tamamı kırmızı ile boyanan Çanakkale merkez ilçedeki HES haritasındaki kırmızı alanlar parçalanmış ve yok olmuş durumda. Daha az riskli olan sarı ve mavi alan da artıyor. Bu da vakaların azaldığının işareti olarak kendini gösteriyor. Benzer durum tüm ilçeler için de geçerli. Başta adalar olmak üzere birçok ilçede kırmızı alan kalmamış bile. Her kış ayında olduğu gibi şuanda az kişinin kaldığı adalarda vaka sayısı çok düştü. Bu düşüş adaların turizm potansiyeli açısından çok önemli.
 
 HARİTA NE İŞE YARIYOR
 
 Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de kırmızı alan azalıyor.


Sevi Gözay UĞURLU