Son zamanlarda denizlerde yaşanan gelgit olayları şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle Çanakkale sahillerinde gözlenen deniz çekilmesi, Saros Körfezinde de yaklaşık 100 metreye yakın gerçekleşti. Gelibolu İlçesine bağlı Kavakköy Beldesi sahillerindeki çekilme, Feyzullah Kılıç ve Ufuk Çavdar tarafından cep telefonu kameralarıyla görüntülendi. Özellikle yaz aylarında denize girilen sahillerde sular kıyıdan 100 metreye yakın çekilirken, daha önce deniz içerisinde kalan mevziler de ortaya çıktı. Kavak sahilindeki gelgiti görüntüleyen Kılıç ve Çavdar, denizin ilk kez bu kadar çok çekildiğini gördüklerini ifade etti. Yazın her gün denize girdikleri yerde şimdi yürüyerek gezdiklerini belirterek ikili, bu durumun kendilerini de şaşırttığını söyledi.

Bu durum her zamanki gibi akıllar ‘deprem mi olacak’ sorularını da getirmekten geri kalmadı. Sahile inerek manzarayı gören çok sayıda vatandaş bunu deprem habercisi olarak yorumlasa da uzmanlar özellikle dolunay dönemlerinde bu durumun yaşandığına dikkat çekti. Ayrıca cemrelerin düştüğü dönemlerde bu manzaraların ortaya çıkabildiğini aktardı. Uzmanlar, “Su çekilmeleri, atmosferdeki rüzgar yönü, hava basıncı gibi hareketlilikler nedeniyle yaşanıyor. Poyraz ve lodos rüzgarlarının değişkenliği de bu durumda rol oynar. Bu bir doğa olayı ve normal. Deprem ile yakından uzaktan hiçbir alakası yok” açıklamasında bulundu.

DOLUNAY ve GELGİT
Gelgit veya medcezir, bir gök cisminin başka bir gök cismine uyguladığı kütle çekimi nedeniyle her iki cisimde meydana gelen şekil bozulmaları. En çok bilineni, her bir ay gününde ay ve güneşin göreli konumlarındaki değişmeler sonucu kütle çekimlerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle deniz seviyesindeki yükselme ve alçalmalardır. Ay yerküre etrafında dönerken yerkürenin bir yüzü aya daima daha yakındır. Bu durumda aya yakın yerdeki sular ay tarafından kendine doğru çekilirler. Bu arada kabaran suların arkasında bulunan boşlukları yanlardan gelen sular doldurur. Böylece Dünyanın aya bakan yüzeyinde sular yükselirken, diğer yerlerde alçalır. Bu yükselme ve alçalma birbirini devamlı izler. Dünya yüzeyinde ayın (veya güneşin) çekim alanı farkı, gelgit oluşturan güç olarak bilinir. Bu gelgit hareketini oluşturan temel mekanizmadır ve günde iki yüksek gelgite neden olan iki eşit-potansiyel gelgit tümseğini açıklamaktadır.

Ersan KÜÇÜKKURU