İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 15,70, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,74 artmıştı. İnşattaki artışı gazetemize değerlendiren Müteahhit İsmail Acar; ‘’Hem inşaat fiyatlarındaki artıştan hem ödenen faiz oranları yüksek olduğu için hiç kimse alamaz demeyeyim, sabit gelirlinin ev alması çok zor’’.’’
 
TÜİK, İnşaat maliyeti yıllık endeksi yayımladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,24 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,91 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,12, işçilik endeksi yüzde 33,83 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 98,20, işçilik endeksi yüzde 41,02 arttı. Bina dışı yapılan işler Ocak'ta yıllık yüzde 106, 97 artış gösterirken bina inşaatı da yüzde 95,54 yükseldi. İnşattaki artışı gazetemize değerlendiren Müteahhit İsmail Acar; ‘‘ Şuan inşaat gayrimenkule yatırım yapmak isteyen insanlar şuan belirsizliğin içinde, bu çok normal biz bu işi profesyonel olarak yapanlar bile belirsizlik içerisindeyiz hatta bu işi yöneten insanların bile belirsizlik içinde olduğunu düşünüyorum. 3 ay sonra bir öngörü olduklarını düşünmüyorum. Böyle yüksek enflasyon olan ülkelerde ne alsanız kar gibi olabilir yani ben son 1yıl içinde hiçbir fiyatın geriye geldiğini görmedim. Geçen sene çok pahalı deyip almadığımız şeyler şu anda 2 kat daha pahalı, bundan sonraki süreç böyle devam edebilir. Alma imkanı olanların şuanda almasını daha mantıklı görüyorum. Ama işin daha kötü tarafı bununla ilgili net bir şey söylemiyorsunuz bilmiyorsunuz kimse size bunun teminatını vermiyor. Atıyorum şuan mart ayındayız, Haziran ayında doların 20 TL olmayacağını kimse söylemiyor olursa da kimse şaşırmaz. Ya da 8’ e düşeceğini bu kadar oynak belirsiz bir ekonomide hem alanların hem yapanların, mantıklı karar verileceğini bilmiyorum. Fiyatların inşaatta geriye dönmesi zor görüyorum’’
 
‘’Ben şimdi daire fiyatlarında düşüş beklemiyorum’’
Son günlerde çok konuşulan döviz düşerse ev araç fiyatları düşer mi sorusunu cevaplayan Acar; ‘’ Aynı oranda hızlı olmaz çünkü ben inşaatımı yüksek dövizle yaptım. Ben bir kere yapmadan önce malımı aldım. İnşaat olarak müttehit olarak ben dolar düşse bile dolar düştükten sonra inşaat başlıyor olmam gerek. Dolar düşük paralarla alıyor almam gerek ve doların çıkmayacağını bilmem gerek yoksa tekrardan bu kısa süreli düştüğünü bilirsem kimse satmaz. Devletin de bu konuda eleştirisi işte stokçuluk her sektörde olduğu gibi, Ama ben şimdi müteahhit yeni yaptığı daireyi sattığından daha pahalıya mal olacaksa 5 ay beklerim 1 milyona satacağım daireyi 1.5 milyona satarım. Dolar yüzde 50’de düşse geri çıkacağını anlıyorlar. Ama yüzde 30 inşaat için çok bir şey ifade etmez malzeme fiyatlarında bile bir düşüş yaşanmaz Daire fiyatlarının radikal olarak yüzde 50 olarak düşeceğine inanmıyorum. Yüzde 10,15 olabilir. Bir kat karşılığı olarak arsa sahibine veriliyor. Arsa fiyatları hiç geriye gelmiyor. Bu sektörde 10 seneden berri hiç geriye geldiğini görmedim. Onun için maliyetlerde kısa süreli hareketlerden yukarı çıkacaksa hemen etkileniyor. Aşağı indiğinde tekrar yukarı çıkacağını bildikleri için indirmiyorlar. Ben şimdi daire fiyatlarında düşüş beklemiyorum. Ama daire fiyatlarında alım yaparken kolaylık sağlanabilir. 1.20 faizleri 0 50’lere düşürse uzun vadede belki o zaman alım sağlanabilir. Yoksa peşin alanlar çok sınırlı olur’’ dedi.
 
’Köprüden sonra satışlarda bir nebze artış olabilir’’
‘’Köprüden sonra satışlarda bir nebze artış olabilir. Haberi ile başladı satışlardaki artış, yapılması süreci ile de devam etti. İnsanlar ulaşım olarak daha kolay ulaşacak buraya, ama maddi beklentiler olarak dairenin yapılması gerek yaşam kalitesi olarak Çanakkale'den yatırımların mantıklı olduğu görülüyor. Ama insanların alım gücü düştü. Diğer giderleri inşaatta değil yaşamla ilgili masrafları arttığı için eskisi kadar yoğun bir daire satışı olacağını sanmıyorum. 2007-2020 zamanları arasındaki gibi çünkü o zaman insanlar yatırım için ev alıyordu. Şimdi barınma için alabilir. Yatırım amaçlı olarak çok zor.’’ dedi.
 
 
‘’Şu Şartlarda Sabit Gelirlinin Daire Sahibi Olması Çok Zor’’
Eskiden memurlar sabit gelirli kişiler dükkânı olanlar örneğin terzilik mesleğini icra edenler bir marketi olanlar hem merkezde hem Güzelyalı Dardanos'ta bir ev sahibi olabiliyordu. Şuan devlet memurları bile 15 bin civarında maaş alsalar eşiyle birlikte çalışsa, bu giderlerle bile kredi çekip daire almaları çok zor. Önceden o kesimler kolay şekilde ulaşabiliyorlardı. Hem inşaat fiyatlarındaki artıştan hem ödenen faiz oranları yüksek olduğu için hiç kime alamaz demeyim, standart bir işte alan vatandaşlara göre şuan daha zor. Onun için 2. el talep arttı. Onun için daire küçültmeye başladılar insanlar, 3 artı 1 alacaklarına 2 artı 1 almak istiyorlar .1 artı 1 ‘de yaşamaya çalışalım diyorlar. Onun için sıfır bir daireyi maaşlı çalışan birinin desteksiz  daireyi alması zor.’’ diye konuştu.
 
İbrahim Akın KAZANCI