Açılış Çanakkale ruhunun doruk noktasında yaşandığı 1915 Deniz Zaferinin 107’yıl dönümünde yapıldı.
 
 
Temeli 18 Mart 2017'de atılan dünyanın en uzun orta açıklığa sahip, Asya ve Avrupa kıtalarını bir kez daha birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlanarak dün 1915 Deniz Zaferinin 107’yıl dönümünde hizmete açıldı. "Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Temeli 18 Mart 2017'de atılılan dünyanın en uzun orta açıklığa sahip, Asya ve Avrupa kıtalarını bir kez daha birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandı. 1 buçuk saatlik ulaşım süresini 6 dakikaya düşürecek köprü, birçok yönden bölgenin kalkınmasında önemli görevler üstlenecek. Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu açılış törenine katıldı.Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların göz bebeği olan Çanakkale’nin yepyeni bir geleceğe kucak açtığını ifade ederek, “Çanakkale Boğazı’na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yapmak üzere bir aradayız” dedi.
 
Erdoğan konuşmasının devamında; “Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr’in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “maziden atiye köprü kurmak” sözünü, hem lafzıyla hem de ruhuyla hayata geçirdiklerini söyledi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkeye, millete, şehre, tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Sultan Abdülhamit Han’ın, 140 yıl önce düşündüğü, hazırlıklarını yaptırdığı bir proje olduğuna işaret ederek, “Osmanlı’nın ardı ardına yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigârı tüm bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu” dedi.
 
1915 Çanakkale Köprüsü’nün, her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıdığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köprümüzün isminin başındaki 1915, Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik, en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 metre de Mart’ın 18’ini ifade ediyor. Orta açıklığın uzunluğu olan 2 bin 23 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir, işaretidir” dedi.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu köprünün açılış töreninde konuşarak; ‘’Cumhuriyet tarihimizin en büyük ulaştırma projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nü hizmete sunmanın haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projemiz ile ülkemiz, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda en büyükler arasına girmeye bir adım daha yaklaşmıştır. Şanlı tarihimize mühür vuran şahaser olmuştur.Enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olarak simge yapılardan biri milletiyle buluşuyor. Büyük ve güçlü Türkiye resmi. Liderliğinizle ortaya çıkan tüm eserler bu resme vurulan fırça darbeleri. Trakya ile birlikte Batı Anadolu, Ege'nin sanayi, ticaret ve Turizm sektörü çok daha canlanacaktır.’’ dedi.
 
TÖRENE GÜNEY KORE BAŞBAKANI DA KATILDI
 
Törene katılan Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum da, tarihi açılışa davet edildiği için teşekkür etti, Kore hükümeti adına tebriklerini bildirdi.Güney Kore Başbakanı, ''Köprünün tamamlanmış olmasının Doğu-Batı değişim tarihinde yeni bir geçiş açmış olması sebebiyle insanlık tarihi açısından önemi bulunmaktadır. Köprünün aralarında kan bağı olan iki kardeş ülke Türkiye ve Kore'nin birlikte yaptıkları dünya çapında köprü olması sebebiyle her iki ülke için de önemli bir anlamı bulunmaktadır'' diye konuştu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçti.
 
 
Sevi Gözay UĞURLU