TUBİTAK tarafından desteklenen 113K105 numaralı ‘Düşmanlıktan Kalıcı Dostluğa: Türk ve Anzak Asker Anlatılarından Kültürel Yansımalar’’ başlıklı projeye ait bulguların paylaşıldığı sergi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mevlana Kültür Merkezinde açıldı.
 
Serginin açılışına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu ve ilgililer katıldı. 2015 yılında ilk olarak ÇOMÜ’nün ev sahipliğinde açılan sergi 2015-2017 yılları arasında Avustralya ve Yeni Zelanda’da 5, Türkiye’de toplam 6 sergi ile hem yurtiçinde hem yurtdışında ilgililerle buluştu. Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı projede; ÇOMÜ, Hacettepe Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nden 9 Türk araştırmacı, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan ise 5 danışman görev yapıyor.
 
Doç. Dr. Azer Banu Kemaloğlu sergi açılışında bir konuşma yaparak şunları aktardı: “Disiplinlerarası bir proje ile Çanakkale’de savaşmış askerlerin günlüklerinden ve sözlü tarih anlatılarından savaşın insani boyutuna yönelik bir çalışma yaparak, savaşın askeri ve resmi tarihi dışında askerlerin yaşadıkları, hissettikleri ve savaşla ilgili hatırladıkları kültürel temalara odaklanılmış ve Yeni Tarihselci bir yaklaşımla bugüne kadar duyulmayan sesler ve hikayeler ortaya çıkarılmıştır.
 
106 yıl önce birbirlerine ‘düşman’ tanımlaması dışında bakamayan askerlerin torunlarının, sergideki materyalleri gördükten sonra, o askerlerin birbirlerinden çok farklı olmadıklarını, benzer şeyler yaşadıklarını görüp birbirlerine empati duymuş ve savaşı çok daha farklı, insani boyutu ile yorumlayabilmiştir. Anzak torunu Türk gazisinin savaş sonrası almayı reddettiği gazi maaşına şaşırırken, Türk gazi ve şehit yakınları ise Gelibolu’da gün doğumunu ve batımını anlatan, üstüne şiirler yazan Anzak askerine farklı bir gözle bakmaya başlamıştır. Dolayısıyla bu savaşa düşman olarak başlayan bir kuşakla torunları arasında farklı bir köprü kurulmuş, savaşın unutulan yönü aydınlatılmaya çalışılmıştır.”
 
Sergi, 25 Mart 2022 tarihine kadar ÇOMÜ Mevlana Kültür Merkezinde gezilebilecek.
 
Haber Merkezi