Serbest dalışta Türkiye ve Dünya rekorlarına imza atan Milli Sporcu Göçen, başarının sırlarını anlattı.  Serbest Dalış Milli Sporcusu Derya Can Göçen, Bu branşı seçecek kişilerin çok çalışması, hırslı ve  pes etmemeleri gerektiğini belirtti.
 
Çanakkale Belediyesi Youtube kanalında yayınlanan ve kentin başarılı insanlarının konuk edilerek ilham olan hayat hikayeleri ve başarıların aktarıldığı, Bir Başarı Öyküsü 3. Bölümün konuğu Dünya Serbest Dalış Rekortmeni ve Milli Sporcu Derya Can Göçen oldu. Milli Sporcu Göçen, Başarının sırrının çok çalışmak, hırs ve pes etmemek olduğunu belirtti.  Milli Sporcu Derya Can GöçenÇalışmak her saman başarıya ulaşmak için yetmiyor. Şans etkeni de bu işin içnde var. Ama  hiçbir başarı da tesadüf değildir.  Çok çalışmak gerekiyor. Ben öğrencilerime de her zaman şunu söylüyrum, pes etmemek ve çıktığın yolda bütün engelleri  geçmek gerekiyor.  Çünkü hiçbir başarı kolay elde edilmiyor.  Ben de hem Türkiye hem de dünya rekorlarımı elde ederken çok zorlandım.  Hiçbir zaman avucumun içine gelen bir başarı olmadı.  Her Türkiye ve Dünya rekorumun ardından o kadar gözyaşı ve acı var ki  tarif edilmez. Beni sevenler bilir, dışardan öyle gözükmüyor ama  bu başarının sebebi pes etmemek, hırs  ve çok çalışmak. Ben yıllardır   insanlar dışarda eğlenirken ben saat 10’da yatmış olup sabah 5’te çalışmaya gitmişimdir. Yaptığım bu üstün çalışma ile başarıları elde ettim” dedi.
 
Yeni Nesil çabuk Pes Ediyor
Dalış sporunda başarıya ulaşmanın  en önemli noktalarından bir tanesi de pes etmeden çok çalışmak olduğunu hatırlatan ve yeni nesillerin bu sporun zorlukları karşısında çabuk pes ettiklerini belirten Dünya Serbest Dalış Rekortmeni, Milli Sporcu Derya Can Göçen “ Z kuşağı bizden çok farklı, onlar daha çok teknoloji çocuğu. Fakat bu tarz sportif başarıları elde etmek için  bizim zamanımızdakine göre çok daha çabuk pes edebiliyorlar.  Ama her alanda başarıyı konuşarak olursak, spor anlamında da iş anlamına da  hiçbir başarı kolay elde edilmiyor. O yüzden   çok çalışmak lazım.  Başarının bir başka gücü ise hedef koymak. Ben de her zaman kendime hedefler koyarım ve  bu hedefler ulaşmak için çok çalışarak kendimi motive edecek şeyler buluyorum.  Kendim için yarattığım  motive edici şeylerle önüme çıkan engelleri aşmak çok önemli” dedi.  
 
En Büyük Gurur Avrupa’nın Göbeğinde Türk Bayrağı Sallamak Oldu
 
Dünya Serbest Dalış Rekortmeni, Milli Sporcu  Derya Can Göçen, Avusturya’da bu altında kırdığı Dünya Rekor denemesi ile ilgili de bilgiler vererek “Deniz benim için çok ayrı bir dünya. Serbest dalış da bana çok şey kattı diyebilirim. Her dalışta huzur buluyorum.  Çocuklarım ve sevdiklerimle vakit geçirmek elbette benim için sonsuz mutluluk ama  Dalış da bana huzur ve mutluluk veriyor.  Pandemi dolayısı ile iki senedir durağan haldeyim. Aslında benim için de iyi oldu çünkü dinlenmiş oldum.  Pandemi süreci öncesine baktığımda 3 ayda 3 tane dünya rekoru kırmışım, çok yoğun çalışmalar sonrasında gelen bir başarı,  onun için bazen hıza da yetişilemiyor. 9 tane dünya rekorum var benim. Yani Serbest Dalış, Sualtı Sporları Federasyonuna bağlı bir spor dalı, dünyada ise Sualtı Konfederasyonuna bağlı.  Tamamen Olimpiyat Komitesinin tanıdığı bir branş. Dünyada tanınan bir branş. Ülkemizde de son yıllarda kırdığımız rekorlarla gündeme geliyor ama  daha da tanınması gerekiyor.  Benim de kırdığım bu 9 tane dünya resmi,  bir tane de bundan birkaç yıl önce Avusturya’da  buz altında bir dünya rekoru denemesi yapmıştım.  O da 8 Mart Dünya Kadınlar gününe yakın bir zamandaydı.  O da Guines rekoru ama Guines’in hiçbir resmiyeti yok.  9 rekor kırdıktan sonra zaten dünyanın en’i oluyorum resmi olarak. Katıldığım yarışmaların federasyonlarında  böyle buzaltı  branşı gibi bir şey olmadığı için  ekstra bir şey denemek istedik , Ama bundan en önemlisi ise Avrupa’nın göbeğindeki Avusturya’da  30-40 santim donmuş bir gölün buz kitlesi altında 1 Derecede 20 metre dipten tek nefesle kırdım ben bu rekoru  kırdım ve orada Avusturya’lı  insanlar rekor sevincine ortak olarak Türk bayraklarını salladılar.  Benim için de en büyük gurur Avrupa’nın göbeğinde Türk Bayrağını Avrupalılara sallatmak oldu.   8 Mart’a denk geldiği için de bu rekoru Tük Kadınlarına armağan ettik” dedi.
 
Çocuğunu Spora Yönlendirecek Ailelere Tavsiyeler
Dünya Serbest Dalış Rekortmeni, Milli Sporcu Derya Can Göçen, çocuklarını spora yönlendirecek ailelere de  tavsiyelerde bulunarak “ 8-9 yaşlarındayken beni spora Beden Eğitimi Öğretmenim yönlendirdi.  Beni bir çok branşta denedi ve ‘sen koşucu olmalısın’ dedi.  Ben de spor hayatıma atletizm ile başladım.  Aileler çocuğunun iyi bir sporcu olmasını istiyorsa  altyapı olarak yüzme, jimnastik ve atletizmin çocuklara yaptırılması çok önemli.  Çünkü jimnastik esnekliği kazandırırken yüzme çok güçlü bir fiziğe sahip olmanızı sağlıyor.  Atletizm zaten sporların atası olarak biliniz.  Çocuklarınız illa bu branşlarda Milli takıma çıkacak ya da şampiyon olacak diye düşünmeyin, bu branşları seçecekleri spor branşının altyapısı olarak görürlerse  daha iyi olur.  Spor yapacak gençler de yaşım geç diye endişelenmesinler, Ortaokulda yapamamış olabilirler ama lise ve Liseden sonra her hangi bir branşta  kendilerini geliştirebilirler.  Hiçbir iş için geç değil. Ben Atletizm’de spora başladım sonra tekvando yaptım ama Serbest Dalışa 22 yaşımda başladım” dedi.
 
Gülçin AKIN