Dünya’da ve Türkiye’de artan Enerji fiyatları ile petrol ve motorinde önüne geçilemeyen bir yükseliş yaşandı. Geçtiğimiz günlerden bu yana art arda gelen benzin fiyatı 20 TL'yi geçti.
 
Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan Akaryakıt fiyatlarındaki artış hemen hemen her kesim tarafından derinden etkileniyor. Başta ulaşım sektörü olmak üzere nerdeyse ulaştırma ile ilişkili her meslek gurubu artıştan şikâyetçi peki ama akaryakıt fiyatları nasıl 20 TL’yi geçti. Rusya’nın fiilen Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte akaryakıt fiyatları devasa ölçüte artmış ve an ve an yükselen her artış her gün pompaya yansımıştı. Artışlar ile geçtiğimiz gün 20 TL’yi geçen akaryakıt fiyatları ülkede adeta ulaşım krizinin habercisi oldu. Peki ama bu süreçten nasıl çıkılır. Ve alınan vergiler ne kadar, 20,35 TL olan akaryakıt fiyatı, normalde 13,32 TL tutarında olurken, 3 TL KDV, 2,53 TL ÖTV, 1,50 TL Akaryakıt istasyon karı ile 13,32 TL olan benzin araca girdiğinde 20,35 TL oluyor. Bu tabloda akıllara Eşel mobil modelinin tekrar gelip gelmeyeceğini düşündürüyor.
 
EŞEL MOBİL SİSTEMİ (EMS) NEDİR?
 
Tüketicilerin satın alma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışları otomatiğe bağlanmaktadır. Eşel Mobil Sistemi (EMS), akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin (Özel Tüketim Vergisi) indirilmesi ya da artırılması uygulamasıdır. Örneğin, benzinde yapılan 27 kuruş zam olduğunda, EMS ile ÖTV'den düşülerek tüketiciye yansıtılıyordu.
 
 
 
İbrahim Akın KAZANCI