Rusya- Ukrayna savaşı devam ederken altın piyasası da yükseldi. Ruble değer kaybederken tüm dünyada enerji ve akaryakıt fiyatları yükselmeye başladı. Gelişmeleri değerlendiren Öner Karabay;’’ Enerji fiyatları bizi enflasyon sarmalına sürüklüyor’’ dedi.
 
Altının ons fiyatı Rusya'ya yönelik yeni yasakların endişelere neden olması ve güvenli liman alımlarını artırmasıyla 19 ayın zirvesine yakın seyrediyor. Yatırımcıların küresel ekonomide enflasyon şoku tehdidine karşı güvenli liman alımlarıyla külçe altın yıl başından bu yana yüzde 12 yükseldi.Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları da Mart 2021'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Ukrayna'daki savaş ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar emtia fiyatlarında yükselişi tetikledi. Peki yüksek gerilim piyasayı nasıl etkileyecek Finans uzmanı Karabay; ‘’ Böyle deva ederse sektör sıkıntıları devam edecek, enerji başta olmak üzere, gıda turizm bütün sektörler derinden etkilenecek. Nisan ayında enflasyon gerçekten pik yapabilir.’’ dedi.
 
Enflasyon devamlılığı ile ilgili ne kadar süre kalacağı ile ilgili Karabay;’’ Bu akaryakıt fiyatların artması yükselecek enflasyonu tetiklemeye devam edecek biz bunu kısa uzun vadede her alanda göreceğiz, pazarda ve markette hissetmeye başladık ama etkisini net olarak nisan ayında yakıcı şekilde göreceğiz’’ dedi.
 
Bu dönemde yatırımları neye yöneltilirse varlıkların korunacağı ile ilgili; ‘’Görüyoruz, ki net bir şekilde, döviz altın değerini her şeye rağmen arttırıyor. Dolar kur korumalı mevduata rağmen böyle artış yaşanıyor. Yani bunların içinde de en iyi ve güvenlisi elbette altın olarak görülüyor’’ dedi.
 
Dün itibari ile Spot altının ons fiyatı bugün Londra'da 2,049.46 dolardan işlem görüyor. Fiyatlar dün 2,070.44 dolarla Ağustos 2020'de görülen zirve seviyeye yaklaşmıştı.Paladyum tedarik zinciri sıkıntıları endişeleriyle yüzde 1.8 yükselirken gümüş ve platin de Haziran'da gördüğü zirve seviyelere yakın seyrediyor. İçeride ise altının gram fiyatı, dün günü yüzde 3.2 artışla 953.3 liradan tamamlamasının ardından bugün de yükselişini sürdürerek 958 lira seviyesinde işlem görüyor.



İbrahim Akın KAZANCI
?