Bir çok ünitede Çanakkaleliler hizmet veren  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesinde  Diyaliz Ünitesi de hayata geçirildi. İç Hastalıkları Anabilim Dalı (Nefroloji) Dr. Öğr. Üyesi Serkan Bakırdöğen  ve hastane yönetim ekibi çabaları ile hizmet verilecek olan ve kronik böbrek yetmezliği olan hastaları için büyük hizmet niteliği taşıyan ünite için geçtiğimiz günlerde Faaliyet İzin Belgesi almıştı.  Ünite dün  yapılan törenle açıldı. ÇOMÜ Hastanesinde gerçekleştirilen açılışa Vali İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İl Sağlık Müdür Op, Dr. Gökhan Baştürk, ÇOMÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz, İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder ve hastane yönetimi katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından gerçekleştirilen  törende bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Ünite hakkında bilgiler vererek “Bu merkezimize gelen  hastalarımız kan tahlilleri ve testleri sürekli kontrol altında olacak.  Ünite içerisinde Ayakta hastalara hizmet eden iki birimimiz daha var. Bu poliklinik hizmetleri de yine burada devam edecek.  Yeni hizmete geçen ünitemiz son teknoloji ile donatılmış  11 hemodiyaliz   cihazımız bulunuyor. Yine  ünite içerisinde Çanakkale’de sadece bu ünitede bulunan  Periton diyalizi dediğimiz ünitemizde tek.   Bu makine ile hasta evinde buraya ihtiyaç duymadan kendisi yapabilir Ama ihtiyaç olduğu zaman üniteye gelebilir.  Tabi bizim bu hizmet devam ediyor ama  özellikle böbrek rahatsızlığı gibi  nedenlerle buraya gelen hastalara yeni ünitemizde bu hizmeti vereceğiz” dedi.
 
‘’Bu merkezimizle beraber Çanakkale 12 diyaliz merkezine ulaşıyoruz.‘’
  ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, konuşmasının devamında Çanakkale’de böbrek nakli olmayı bekleyen ve tedavi gören vatandaşların böbrek nakli beklediğini belirterek “Çanakkale Merkezde 3 tane diyaliz merkezi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi  özel diyaliz merkezi, birisi Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanemizde,  bir tanesi de bugün burada açıyoruz.  Bu merkezimizle beraber Çanakkale 12 diyaliz merkezine ulaşıyoruz.  Çanakkale’mizde kayıtlı olan 412 diyaliz hastası olduğunu  biliyoruz.  Bir de tek böbrek nakli yapılan  ye Çanakkale’de yine Üniversite hastanemiz. 2015 yılından beri 112 böbrek nakli yapılmış.  Böbrek olsa ve başvurular yapılsa bizdeki bu sayı daha da yüksek olurdu. Yani bizim kapasitemizin eksikliğinden değil. Ama bize başvuru yapmış 112 başvuru olmuş.  Şu anda da böbrek nakli bekleyen ilimizde 332 hastamız da bulunuyor” dedi.
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat,  konuşmasının ardından diyaliz ünitesi için bağışta bulunan ve ünitenin hayata geçirilmesinde emeği olanlara teşekkür plaketi verildi.  Vali İlhami Aktaş ve İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder tarafından destekçilere plaketlerin takdiminin ardından gerçekleştirilen kurdele kesiminin ardından Diyaliz ünitesi hastaların hizmetine açıldı. Takipli hastaların yanı sıra, ani böbrek yetmezliği gelişen, hayati tehlikesi bulunup acil servise başvuran hastalara 7 gün 24 saat hizmet verecek diyaliz merkezine, ayaktan başvuran hastalara hizmet veren 2 poliklinik de bulunacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 670 metrekare toplam alandan oluşan, içerisinde 11 hemodiyaliz cihazı, 2 poliklinik ve 1 periton diyalizi ile vatandaşlara hizmet verecek. 
 
İbrahim Akın KAZANCI