Şifa kaynağı olduğu düşünülen ve Kızılderililerin meyvesi olarak bilinen aronya meyvesi Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Beşyol köyünde yetiştirilmeye başlanıyor.

Kızılderililerin meyvesi olarak bilinen aronya meyvesi Eceabat ilçesine bağlı Beşyol köyünde yetiştirilmeye başlanıyor. Kısa süre önce dikilen fidanlar bu yıl ilk meyvelerini verecek. Alınan ürünlerin tamamına yakını da ihraç ediliyor.  Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisi. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak da biliniyor.Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, son yıllarda ülkemizde de üretilerek adını duyurmaya başlamış. Aronya meyvesi yüzyıllar boyunca Kızılderililer tarafından kullanılmış. Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesini güçlü etkisi sebebiyle sık sık yemeklerinde kullanan Kızılderililer, kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı dirençli kalmak ve bağışıklıklarını korumak için bu meyveden yararlanmışlar. Kızılderililer, geleneksel yemeklerinden biri olan Pemmican’a temel malzemesi olan kuru et ve hayvan yağı dışında kuru aronya meyvelerini ekleyerek sağlıklarını korumuşlar. Pemmican yemeği, güçlü etkilerinin yanında, uzun süre saklanabilme özelliğinden dolayı gezginler, kâşifler ve yolcular arasında da yaygınlaşmış. Aronya meyvesi 1900’lü yıllardan sonra Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Rusya’ya uzanarak, buralarda da yetiştirilmeye başlanmış. Son 15-20 yılda yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte, aronya meyvesinin müthiş içeriği keşfedilmiş ve sağlığa olan katkıları sayesinde bilinirliği artmaya başlamış.
 
‘’Diyabet dahil birçok kronik hastalığı önlüyor ‘’
 
 Kansere karşı kalkan oluyor, kalp hastalıklarına iyi geliyor. Yüksek C vitamini seviyeleri, polifenoller, antosiyaninler ve proantosiyanidinler gibi birçok bileşiği bünyesinde barındırıyor, antioksidanlar bakımından çok zengin. Diyabet dahil birçok kronik hastalığı önlüyor, hipertansiyon gibi kalp-damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Kötü kolesterol seviyelerini azaltıyor, çayı tam bir şifa deposu görevi görüyor. Kilo verdiriyor, derideki yağları yok ederek cildi koruyor, hazımsızlığa da iyi gelen bu besin hamileler için önerilmiyor. Özellikle kalp hastalarının ve diyabet hastalarının doktora danışarak tüketmeleri tavsiye ediliyor.   Pandemi sonrası sağlığın önemi bir kat daha artarken, sağlıklı besinler ile vücudu korumak daha da önem kazandı. Özellikle kanser gibi hastalıklara karşı vücudu dirençli tutmak, vitamin takviyeleri almak, spor yapmak ve sağlıklı beslenmek önemli. Bu dönemde öne çıkan meyve aronya, hem kansere karşı kalkan oluyor hem de yüksek antioksidan oranı ile kolesterol ve diyabeti önlemede yardımcı oluyor.
 
‘’Geçen hafta 8 bin fidanla 23 dönüm üzerinde işe başladık’’
Sağlığa bu kadar faydası olan ürünü Çanakkale’ye getiren isim ise Fuat Gülmez. 21 yıl THY görev yaptıktan sonra emekli olunca Eceabat ilçesine bağlı Beşyol köyüne yerleşti. Burada tarla alınca üretim ile ilgili çalışmalara başlayınca uzmanlardan aronya meyvesini yetiştirme konusunda tavsiye almış. Ülkemizde yeni bir ürün olduğunu belirten Fuat Gülmez, “Tarlanın analizlerini yaptırdım. Tarlanın aronyaya uygun bir yer olduğu belli oldu. Sonra ülkemizde bu işin uzmanı Dr. Aronia olduğunu öğrendim ve onlarla iletişime geçtim. Geçen hafta 8 bin fidanla 23 dönüm üzerinde işe başladık. Tamamı dikildi. Makineli dikim oldu. Tamamen organik üretim olacak. Bizim aldığımız fidanlar 3 yaşındaki fidanlar ve bu Eylül ayında ilk meyvelerini verecekler.   Biraz pahalı bir ürün olduğu için daha çok üretip ihraç etmeyi hedefliyoruz. Şuanda Dr. Aronia bana alım garantisi verdi. Ürünün pazar sıkıntısı da olmayacak. Bu gül giller sınıfında. Bu bitkilerin en önemli özelliği antioksidan özelliği. Yaban mersini 4 binli değerlerlerde, aronyada ise 16 binlerde. Dört katı. Pandemi ile beraber dünyada virüs tedavisinde yok sattı. Şu anda yapılan araştırmalarda kanser tedavisinde kullanılıyor. Kızılderililer zamanında soğuk algınlığında kullanılmış bir meyve. “ dedi.


Sevi Gözay UĞURLU