Merkez Bankasının artan enflasyon tahminini arttırmasını değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Umarım tahminler tutar çünkü bu rakamların çok üstünde çıkacak gibi görünüyor’’ dedi.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılına ilişkin enflasyon beklentisini yukarı çekerken, liralaşma stratejisi açıkladı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılına ilişkin yılın ilk enflasyon raporunu sundu. TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11.8'den yüzde 23.2'ye çıkardı. Artan enflasyon beklentisi konusunda değerlendirme yapan Finans uzmanı Ömer Karabay; ‘’Bu beklentiler elbetet bir şeyi gösteriyor yüzde 5 olan beklentilerin çok üzerinde bir gerçek payı oluştu. Umarım 20 düzeyinde olur ama benim beklentim tahminim üzerinde olacak gibi, aslında net bir şey söylemek için gerçek tahminin sağlıklı olabilmesi için Nisan sonunu görmek gerekiyor.’’ dedi.
 
Yeni Kur garantili TL mevduat hesabı hakkında ise; ‘’ Bunu görmek için biraz beklemek gerekiyor. İlk ödemelerin verileceği 2 ay sonra bunun sağlıklı olup olmadığını ekonomik yansımalarını parametreler eşliğinde göreceğiz. Bu net bir sonuç o zaman doğuracak’’ şeklinde ifade etti.
 
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu toplantıda dezenflasyon sürecinin hızlı bir şekilde yakında başlayacağını belirtti. Bankalar için maliyetlerin düştüğüne dikkat çeken Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel bankalara yönelik eleştirisini destekleyen ifadeler kullandı.Kavcıoğlu 20 Aralık tarihinde TCMB'nin tek kuruş satmadığını belirtti.Başkan Kavcıoğlu Türk lirasındaki değer kaybının faiz indirimi ile ilgisi olmadığını vurguladı. Kavcıoğlu'nun konuşmasında öne çıkan ifadeler şunlar oldu: Son rapordan bugüne dek varyantlara ilişkin risklerin canlı kalması bazı ülkelerde 2022 büyüme görünümünü olumsuz etkiledi.Küresel iktisadi faaliyet üzerindeki risklerin sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz, Türkiye'nin dış talep görünümü olumlu seyrini korumaktadır. Doğalgaz fiyatları yüksek seyrediyor. Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor. Dünya genelinde manşet ve çekirdek enflasyon hız kazandı. Enflasyonun etkileri merkez bankaları tarafından yakından takip ediliyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları arasındaki söylem ayrışması artıyor. Gelişmekte olan ülkelere portföy girişleri olduğunu gözlemliyoruz. Portföy akımları hala salgın öncesi seviyelere ulaşamadı. Çin dışındaki hisse senedi piyasalarına da girişler olduğu, Türkiye'ye yönelik sermaye girişleri Kasım ayında devam ederken, Aralık ayında çıkış gözlendi. Türkiye'de iktisadi faaliyet 3. çeyrekte kuvvetli seyrini sürdürdü. Türkiye OECD ülkeleri arasında net ihracatın büyümeye en fazla katkı yaptığı ülkeler arasında yer aldı. Aşılamanın hızlanması küresel ekonomideki toparlanma sürecini destekliyor. Dış talebin iktisadi faaliyete katkısı artıyor. Vaka sayılarında artış gözlense de izolasyon tedbirleri küresel ölçekte daha gevşek uygulanıyor. Daha gevşek önlemler turizm faaliyetindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde önemli rol oynadı. Kartla harcama verilerine göre salgından daha çok etkilenen hizmet sektörlerinde artış oranlarının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Anket verileri firmaların yatırımlarını artırma eğiliminde olduğunu gösteriyor. İlave kapasite ihtiyacının önümüzdeki dönemde de yatırım talebini destekleyecek bir unsur olduğunu değerlendiriyoruz. Uzun vadeli TL finansman imkanları yatırımlar için önemli. Yüksek frekanslı veriler işgücündeki toparlanmanın iktisadi faaliyetle uyumlu görünüm sergilediğini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz. Hizmet gelirleri salgın öncesi seviyelerine ulaştı. Altın ve enerji dışarıda bırakıldığında cari dengedeki iyileşmenin sürdüğünü görüyoruz. Cari dengenin 2022'de fazla vereceğini öngörüyoruz.4. çeyrekte yıllık kredi büyümesi tarihsel ortalamalara yakınsadı. Ticari kredilerdeki gelişmeyi önemsiyoruz.
 
Enflasyon; ‘’Enflasyon, mal ve hizmetlere dair fiyat düzeyinin yükselmesi sebebi ile paranın satın alma gücünde meydana gelen düşüşü ifade eder. Burada etkileyici unsur sadece belirli mal ya da hizmetlerin fiyatlarında meydana gelen artış değil, mal ve hizmetlerin genel fiyat düzeyinin artış göstermesi sonucu alım gücünde meydana gelen azalmadır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da enflasyonun söz konusu fiyatların bir seferlik artışı olmadığı, bu artışın süreklilik arz etmesi hali olduğudur.Enflasyon kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek vermek gerekirse, bir sene önce yaptığınız market alışverişinde harcadığınız tutarın 50 TL olduğunu varsayalım. Bu alışverişten bir sene sonra aynı ürünleri marketten 100 TL’ye alabiliyorsanız bu, yıllık enflasyonun oldukça yüksek olduğunun göstergesidir. Yani bu, bir sene içerisinde artan mal fiyatları ile alım gücünün düştüğünü gösterir.’’’
 
Vatandaş Ne Diyor?
Vatandaşın Enflasyon tahmini ise hiç hafife alınmayacak kadar, yükseldi. Öyle ki şuanda vatandaşların yüzde 65’i enflasyonu en az yüzde 50’nin üstünde görüyor. Bu artışın ise 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da devam edeceğini düşünüyor. Geçtiğimiz 2 ay içerisinde sadece Enerji piyasasında Elektrik ve Doğalgazda yüzde 50 artış yaşandı. Yaşanan bu artış ile birlikte bir çok üretim malzemesinde artış yaşanmaya devam etti. Bu artışın dolaylı enflasyon olarak ürünlere yansıması bekleniyor.
 
İbrahim Akın KAZANCI