Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cumhur Aslan sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çekmeye devam ediyor. Son paylaşımlarında hem ekonomi hem sezen aksu değerlendirmelerini birlikte yaptı. Aslan; ‘’ ’Hayat pahalı ekonomi perişan, geriye tek şey kalıyor: din, vatan, millet dinsel alan’’ dedi.
 
Siyasetin gündeminde yer alan bir süredir tartışılan Sezen Aksu’nun Adem-Havva ifadelerinin yer aldığı şarkı sözleri üzerine sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Prof. Dr. Cumhur Aslan; ‘’Hayat pahalı ekonomi perişan, geriye tek şey kalıyor: din, vatan, millet dinsel alan "bilinçli" olarak iyice öne çıkarılıp -kendi laik seçmenine Erdoğan çok güveniyor-laikler, CHP’liler dinimize, değerlerimize karşılar algısı yaratılacak üretilecek tek politika bu kaldı: dinimize inancımıza saldırıyorlar, bayrağımıza vatanımıza karşılar, seçime din ve milliyetçilik söylemleri ile gireceğiz gerildikçe gerileceğiz, koptukça kopacağız’’ dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aksu üzerine sert sözler üzerine, Aslan; ‘’Bugün Erdoğan'ın sezen aksu için "dilini koparırız" demesi de, net olarak yeni dönemin "kültür, gündelik hayat ve yaşam biçimi" üzerinden oluşacağını gösteriyor. Seküler değerlere bağlı AKP'li seçmenler konusunda Erdoğan endişe duysa rahat adım atamaz, fakat en çok onlara güveniyor. onların kendisini terk etmeyeceğinden emin. Bu nedenle de Davutoğlu ve Babacan'a kayacak oyları toplamak için İslam ve din üzerinden seçimi kurguluyor. MHP üzerinden de yine oyları toplamak amacında dolayısıyla seçime "laikler/CHP'liler, dindarlar-milliyetçiler/AKP ve MHP'liler sarmalıyla giriyor, laik alanı epey deşmekle beraber son "faiz-nass" tartışmasında olduğu gibi, faiz esas kalmış durumdadır. Ekonomi alanında "laik yasalar işliyor" diye ifade etti.
 
Sanatçı Sezen Aksuya yönelik sözlerin sıkıntılı durumundan bahsederek ileride bunun yanlış olarak kabul edileceğinin de altını çizen Aslan; ‘’Sezen Aksu'yu yapılan saldırılar Türkiye'de toplumu İslami alandan iyice koparacak, seküler değerler çoğalacaktır. Türk dindarlığı "mhplileşmiş akpliliği" sürdürmekte zorlanacaktır. Din bu kadar politik amaçlara dönük ele alınınca, bu dindarlığın alanını daraltıyor. Hoşgörü mekanı olan camilerin siyasallaşması aslında toplumda dile getirilmeyen bir yaradır. Toplum camide siyaseti sevmez "Tencere kaynamaz, elektrik ve doğal gaz faturası ödenmezse" ne sezen aksu ne Gülşen ne de başka şey çözüm olur. Şubat faturaları ile birlikte tablo açığa çıkacak CHP, Laikler, Kemalistlere dönük mücadele toplumda bir şekilde tolere edilir, ama Sezen Aksu, Metin Akpınar gibi isimlere dönük ağır tepkiler toplumun dile getirilmemiş vicdanında eksi hanesine yazılır. Türkiye'de İslamcılık bitti. Muhafazakarlık çöktü, dindarlık politikaya dönüştü. Sonuç: 67 yaşında Sezen Aksu "gidiyorum" der, gider. Ama geriye buruk bir zafer kalır. Bu, incitir. İncitecek de. Çoğu ileri de bu yanlıştı diyecek’’ dedi.
 
 
Tartışma Nasıl Başladı!
 
Ünlü şarkıcı, besteci ve şarkı sözü yazarı Sezen Aksu'nun 2017 yılında müzisyen Yaşar Gaga ile çıkardığı "Şahane Bir Şey Yaşamak" adlı şarkı Türkiye'de gündem oldu. Şarkıda geçen, "Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e..." sözleri tartışma yarattı. Sanatçıya destek verenler olduğu gibi, eleştirenler de oldu. Ankara'da dün Avukat Mikail Yılmaz öncülüğünde bir grup, Sezen Aksu hakkında, "dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama" suçunu işlediği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusuna ilişkin dilekçeyi verdikten sonra adliye önünde grup adına açıklama yapan Yılmaz, "Aksu'nun şarkısında kamuoyunda infiale yol açabilecek tarzda, Hz. Adem ve Hz. Havva hakkında aşağılayıcı ifadeler kullandığını" öne sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazından sonra yaptığı açıklamada, Sezen Aksu'nun şarkısı üzerinden başlayan tartışmalara isim vermeden katıldı. Erdoğan "Hakaretlerin bini bir para. Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir" dedi.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, Sezen Aksu'ya tepki gösterdi .Bahçeli, "Yazdığı ucube bir şarkının sözleri arasında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya cahil diyen şuursuz bir sanatçıya diyorum ki serçeysen serçeliğini bil, sakın kuzgunluğa heves etme" dedi.
 
 
 
 
Gülçin AKIN