Çanakkale İl Genel Meclis CHP Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, Osmanlının 7.Padişahı İstanbul'u feth eden Fatih Sultan Mehmet'in kentte satılan araziler hakkında; "Kendi arazisini yabancılara satanlar Allah'ın gazabına uğrasın!" sözlerinin hikayesi ile sosyal medya hesabından paylaşarak; ‘’Ne diyelim Bin kere, yüz bin kere ÂMİN’’ dedi.
 
Tarihi bir menkıbeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'u feth eden, Osmanlı’nın 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet’in, "Kendi arazisini yabancılara satanlar Allah'ın gazabına uğrasın!" sözünü hikayesi ile paylaşan Çanakkale il Genel Meclisi CHP Grup Başkanı Güneş Pehlivan mega kentte yabancılara satılan arazileri eleştirdi.
 
Sosyal medya hesabında, Güneş Pehlivan; ‘’Bizanslılar şehrin bizzat Meryem Ana tarafından korunduğuna, Osmanlılar ise şehrin alınmasının bizzat Peygamberin hadisi ile müjdelendiğine inanırken, İstanbul'un fethiyle özdeşleşmiş birçok rivayetin varlığı da doğaldır. Orta çağ'da fal, kehanet, mucize gibi kavramlar günlük hayatın bir parçasıydı. İçlerinden biri ise ne fethin tamamlanmasından üç gün önce Meryem Ananın bir ışık hüzmesi içinde Aya Sofya'yı terk ettiği söylentisine, ne de kilisede tavada pişen balıkların denize geri sıçradığı gibi hikayelere benzer. Tam da bugünü anlatır. Rivayete göre fethin ardından Fatih Sultan Mehmet orada yaşamakta olan bir kâhini bulur ve İstanbul'un Osmanlı'da kalıp kalmayacağını sorar. Kâhin ise şöyle cevap verir: "İstanbul hiçbir zaman savaşla kaybedilmeyecek, ancak gelecekte İstanbul'daki mallar, mülkler yabancılara satılacak ve burası adeta bir yabancı toprağı haline gelecek. "Fatih Sultan Mehmet bunu duyduğunda çok sinirlenir ve şöyle der: "Kendi arazisini yabancılara satanlar Allah'ın gazabına uğrasın!" Ne diyelim? Bin kere, yüz bin kere Âmin’ ’ifadelerini kullandı.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI