AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Cumartesi saat 14.48'de merkez üssü Ege Denizi olan 5.3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin, 18,76 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Yapılan açıklamada, "Ege Denizi'nde Gökçeada açıklarında saat 14.48'de 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Deprem Çanakkale ve ilçelerinde hafif şekilde hissedildi. Selanik'e 142 kilometre uzaklıkta meydana gelen deprem Yunanistan’ın kuzeyindeki Selanik, Serres, Kavala, İskeçe'de hissedilirken, Sithonia, Larissa, Volos, Midilli ve Halkida ile Semadirek adasında şiddetli olarak hissedildi. Deprem anında yüzlerce kişinin ev ve iş yerlerini terk ettiği belirtildi. Sithonia Belediye Başkanı Paris Demplas, “İlk belirlemelere göre, hasar ve can kaybı yok. Ancak deprem çok şiddetliydi ve uzun sürdü. Şu anda kırsal bölgelerde araştırmalar devam ediyor” diye konuştu.Şiddetli depremin ardından 10'dan fazla artçı deprem meydana geldiğini belirten Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Profesör Efthymios Lekkas, “Athos dağı ve bölgesi Anadolu fay hattının uzantısı olduğu için beklediğimiz bir şeydi. Aynı fay hattında 1965 yılında 5.9, 1982 yılında ise 6.4 ve 1983 yılında ise 6.8 şiddetinde depremler meydana geldi” dedi.
 
‘’Bu çukurluk Kuzey Anadolu Fay Zonunun devamı’’
 
Korkutan depremlerin ardından Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir açıklama geldi. 1999 depremini hatırlatıp uyarıda bulunan Görür şu ifadeleri kullandı; “Yunanistan Halkidiki Yarımadasında 5,4'lük deprem oldu. Bu deprem Kuzey Ege Çukurluğunda. Bu çukurluk Kuzey Anadolu Fay Zonunun devamı. Bu depremin Marmara'yı belirli ölçüde etkileme potansiyeli var. Biliyorsunuz, bizdeki 1999 depremleri Yunanistan’daki fay kesimini etkilemişti.”
 
Deprem odaklı kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiği hakkında ise Görür, “Önce bir kentte karar verdiyseniz deprem odaklı kentsel dönüşüm için, o kentin bulunduğu yerde bir mikro bölgeleme çalışması yapmak zorundasınız. Bunu yapmadığınız zaman yatırımınızın heba olacağını şimdiden söyleyebilirim. Bu altlık olacaktır. Gerçek anlamıyla deprem odaklı bir kentsel dönüşüme gidebilmek için size gerekli verilerin temin edileceği bir çalışma olacaktır” diye konuştu.

 
İbrahim Akın KAZANCI