Araçlarının çalışmadığını gören araç sahipleri ne yapacağını şaşırdı. Peki ama araç soğuk havalarda neden çalışmaz.
 
Çanakkale'de geçtiğimiz 2 gündür etkisini özellikle aksam saatlerinde sürdüren, fırtınalı hava yer yer havanın eksi derecelere kadar düşmesi ile beraber, araç sahiplerini kötü bir şekilde etkiledi. Sabah saatlerinde işe gitmek için araçlarına binen sürücüler araçlarını çalıştıramadı. Peki ama araba neden çalışmaz.
‘Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden’ sorusu her sürücünün en az bir kez sorduğu bir sorudur. Dizel araçlar havalar soğuk olduğunda araç dışarıda kalırsa sabah zor çalışabilir. Araçların soğuk havalarda çalışmamasının veya geç çalışmasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu problem kış aylarında ve soğuk havalarda çok sık yaşanan bir problemdir. Neredeyse her araç sürücüsünün başına gelen bu problemde, araç çok soğukken marşa basıldığında araç hemen çalışmaz. Araç iki, üç kez marş yaptıktan sonra ancak çalışır. Araç bir kez çalıştıktan sonra veya araç ısındıktan sonra tek marşta çalışıyorsa, bunun çok basit bazı sebepleri vardır. Peki bu sebepler nelerdir?
 
Araç Soğuk Havada Neden Hemen Çalışmaz?
Araçların soğuk havada hemen çalışmamasının temelde birkaç sebebi vardır. Bu sebepler şunlardır;Başlıca yanıtlarından biri yakıttır. Yakıt deposunda nem varsa bu nem donabilir ve yakıtın tıkanmasına neden olabilir.  Aynı zamanda dizel yakıtlarda soğuk havada yakıt, jelleşir ve ilk çalıştırdığınızda motora güç vermek normalden daha uzun sürer. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun en yaygın yanıtlarından biri motor yağıdır. Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır. Bu yüzden motor hemen çalışmaz. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı akü olabilir. Araba aküleri, kimyasal reaksiyonun soğuk havalarda daha yavaş olması nedeniyle daha az elektrik akımı üretir. Bu yüzden marşa bastığınızda araç hemen çalışmaz. Ayrıca akü tamamen boşalmış veya arızalı olabilir. Eğer akünüzde arıza varsa aşağıdaki belirtiler de görülür: Motor dönmeye çalışırken hırıltılı kesik ses çıkarıyorsa Araçtan tıklama sesine benzer bir ses geliyorsa Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun bir diğer yanıtı karbüratördür. Ancak karbüratör sorunu, sadece eski model araçlar için geçerlidir, çünkü yeni üretilen araçlarda karbüratör bulunmamaktadır. Karbüratörler, büyük ölçüde tıkanabilen ve nemin buharlaşmasına izin vermeyen ve buz birikmesine neden olan küçük deliklere sahiptir. Bu delikler soğuk havalarda tıkanarak aracın çalışmamasına neden olabilirler. Eğer aracınız son 20 yıl içinde üretildiyse, sizin aracınızda da karbüratör yoktur. Ancak eski bir arabanız varsa sorununuzun nedeni karbüratör olabilir.
 
Gülçin AKIN