Gıda fiyatlarının her geçen gün artış yaşanan bu günlerde yeni sezon ve gıda fiyatlarının önümüzdeki süreçte ucuza tüketiminin mümkün olur mu? sorularına cevap veren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ‘’Tüketici düşünülüyorsa, üretici düşünülecek. Üretici ile tüketici hiçbir zaman ayırt edilemez. Eğer sen tüketiciye ucuz ürün yedirmek istiyorsan, mantıklı bir şekilde mantıklı fiyatlarla gıda ürünleri sunmak istiyorsan, üreticinin de elinden tutman gerekiyor. dedi.
 
Çarşıda Pazarda her hafta artan gıda fiyatlarına değinen Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ‘’Tüketici düşünülüyorsa, üretici düşünülecek, üretici ile tüketici bir kere hiçbir zaman ayırt edilemez. Eğer sen tüketicine ucuz ürün yedirmek istiyorsa, mantıklı bir şekilde mantıklı fiyatlarla gıda ürünleri sunmak işitiyorsan, tüketicinin de elinden tutman gerekiyor’’ dedi.
 
Yeni sezon hakkında değerlendirmeler yapan İsmail Kaya; ‘’Yeni sezonun artık sonu Buğday, Arpa, ekiminin bu havalar müsaade edince, son buğday arpa ekimlerini yapıyor üretici, ondan sonra önümüzde bir kış ayı olacak bu kış ayında da tabi boş durulmuyor nedir işte budama mevsimi açılacak, şu anda meyvesi olanlar budalama başladı bile, ancak buğday, arpa sezonunun dikimi bitti. Artık işini yetiştiremeyenler, son dikimleri yapıyorlar sonrada kocaman bir kış ayı girecek önümüzde ondan sonra yeniden ilkbahar ile beraber, sebze yetiştiren üretici tekrar sahaya çıkacak. Ama meyve üreticisi budama için tekrar sahaya inmiş durumda’’ dedi.
 
‘’TÜKETİCİYE UCUZ ÜRÜN YEDİRMEK SÖYLEMEKLE OLACAK ŞEY DEĞİL’’
 
Tüketicilerimize uygun fiyatlı gıda ürünleri sunmak isteniyorsa, üretici ile beraber hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Kaya; ‘’Tüketici düşünülüyorsa, üretici düşünülecek. Üretici ile tüketici hiçbir zaman ayırt edilemez. Eğer sen tüketiciye ucuz ürün yedirmek istiyorsan, mantıklı bir şekilde mantıklı fiyatlarla gıda ürünleri sunmak istiyorsan, üreticinin de elinden tutman gerekiyor. Üreticinin elinden tutmadan yardım etmeden, tüketiciye ucuz gıda yedirilmesi mümkün değildir. Burada da üreticiye sahip çıkmanın yolu nedir? Üreticinin kullandığı girdi ürünlerindeki hızlı yükseliş durdu ama bunu geri getirecek adımların yapılması gereklidir. Tüketiciye ucuz ürün yedirmek söylemekle olacak şey değil, uygulama ile olunacak, atılacak adımlar ile olacak şeydir. Dolayısı ile eğer ki tüketicilerimize uygun fiyatlı gıda ürünleri sunmak istiyorsak mutlaka üretici ile beraber hareket edilmesi gerekiyor.’’ dedi.
 
‘’ÜRETİMDE DURMA GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL’’
 
Üretime devam edildiği, süreci kıtlık yaşanmanın zorluğundan bahseden Kaya; ‘’ Bu tarzda kelimeleri kullanırken, dikkatli şekilde düşünmek gerekiyor. Altını güzel doldurmak gerekiyor, yani önümüzdeki günlerde kıtlık olacak kelimesi doğru bir kelime değil, özellikle söyleyen kişiye de yakışacak bir şey değil, özellikle insanları kaosa insanları yokluğa hazırlandırmak doğru değil, bunun elle tutulan bir tarafı yok. Bunu kullanabilmek için altını doldurabiliyor olmak gerek, onun için altını dolduracak hiçbir şey yok. Üretimine devam ettiği sürece bizim tüketicimizin, kıtlıkla yoklukla karşı karşıya geliyor olabilme ihtimali hiç yok demiyorum ama yani yüzdeye vuracak olursak çok az bir oran, Coğrafyanın bize sunduğu artılar sayesinde bizim şu anda korkulacak, bir durum söz konusu değil zaten üretim devam etmekte, üretimde bir durma gibi bir şey söz konusu değil, insanların düşünceye sokacak kelimelerden uzak durmak gerekiyor. Üretici sahadan ayrılmadığı sürece böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çiziyorum. Tüketiciye uygun fiyatta gıda ürünleri kullandırmak istiyorlarsa, mutlaka üreticinin üretimde kullandığı girdi maliyetlerini aşağı yönde çekmeleri gerekir. Aksi taksirde lafta kalır. Bunun için konunun muhatapları gerekli adımları atmaları gerekiyor.’’ şeklinde konuştu.
 
‘’BİZİM ASIL DÖNMEMİZ GEREKEN 9 TL CİVARI’’
 
Piyasalarda her sektörün etkilendiği gibi dolar düşüşünden olumlu değerlendiren Kaya; ‘’Dolar düşünün bizim içinde bütün kesimler içinde olumlu etkileri olur. Çünkü dolar dünyada kullanılan bir para birimi ve doların alım gücüne göre ülkenin bireylerin ekonomik durumları ortaya çıkıyor. Dolar geri gelmesi bize faydası olur bizi sevindiren bir şeydir. Ancak bakın şunun altını çizmek istiyorum dolar 1,5 ay önce 9’liraydı hala dolar 13 bandında, o zamana dönmedik, bizim için önemli olan o zamana dönmemiz ve kalıcı olarak dönmemiz. 20’ye göre 12-13 iyi mi iyi, ama bizim asıl dönmemiz gereken 9 TL civarı, döndüğümüzde çok ciddi şekilde bazı fiyatlanmalarda üreticinin tüketicinin lehine fiyatlar ortaya çıkacak’’ dedi.
 
Gülçin AKIN