Sosyal medya üzerinden pandemi ve omicron varyantı hakkında bilgi veren Bilim Kurulu üyesi Alper Şener; ‘’Türkiye’de halen Delta baskın ve Omicron Ocak ayı sonuna doğru etkisini hissettirecek. Yani birlikte dolaşımda olacak, Omicron nedeniyle ayaktan hasta grubu hızla artacaktır, daha bulaşıcı olduğu için, Delta+Delta Plus nedeniyle yatış gerekecek hasta grubu yavaş ama sabit hızla artacaktır. Hala vaktiniz varken lütfen sinovag, biontech veya turkovac aşılarından birini ivedi olun, hangisi olursa olsun yeterli süreniz var’’ diye ifade etti.
 
Neden hatırlatma dozu çok önemli diye açıklayan Alper Şener; ‘’Bu doz sonrası istirahat eden hafıza B hücreleri yeniden aktif hale gelerek Omicron varyantı içinde blokaj yapabilen tüm genom antikorunu yeniden üretiyor’’ dedi.
 
SON 10 GÜNLÜK SEYRİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA!
 
Diğer Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de baskın hale gelen ‘Omicron Varyantının’ son 10 günlük seyrine ilişkin açıklamada bulunuldu.
 
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ülkemizde giderek yaygın hale gelen omicron varyantı hakkında sizleri bilgilendirmek isterim. Takip ettiğiniz üzere ülkemizde son 1 hafta içinde günlük vaka sayılarında önemli bir artış gerçekleşti. Bu artış beklenen bir gelişmedir. Omicron varyantı önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaşmakta ve hızla baskın hale gelmektedir. Bununla birlikte gerek önce tecrübe eden ülkelerde gerekse ülkemizdeki 10 günlük tecrübede vaka sayılarındaki artış hastaneye yatışlara benzer oranlarda yansımamaktadır. Bu süreci yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim.
 
Son bir haftada ülkemizde görülen günlük vaka sayıları iki kat artmış durumdadır. Son 10 günde vaka sayıları ülke genelinde iki katına çıkmış olmasına rağmen hastaneye yatışlarda %4,6 artış yaşanmıştır. Yoğun bakım ve entübasyonda artış yaşanmamıştır. Son 1 ayda vefat eden vatandaşlarımızdan 60 yaş üzeri olanlar tüm vefatların %87,21’idir. Bununla birlikte vakaların ise %16,81’i 60 yaş üzeri vatandaşlarımızdır. Koruma altına almamız gereken en kritik grup 60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerdir.
 
Omicron varyantı kaynaklı vaka sayılarındaki artış en çok İstanbul’da gerçekleşti. Daha önce ülke genelinde görülen vakaların %22,4’ü İstanbul’da idi. Son 10 günde ise vakaların %52,3’ü İstanbul kaynaklıdır. Bu durum yakın gelecekte tüm illerimizde yaşanabilecektir. Son 10 gün içinde İstanbul’da vaka sayılarında yaklaşık 5 katlık artış görülmesine rağmen hastaneye yatışlarda %6,2 artış görülmüştür. İstanbulda’da yoğun bakıma yatış ve entübasyonda artış görülmemiştir. Omicron salgının bu hali ile seyretmesi durumunda hastaneye yatışları henüz bulaşma oranı kadar belirgin artırmayacağı öngörülmektedir. Bu ön değerlendirmeler rehavete sebep olmamalıdır. Henüz omicron daha az hasta ediyor diyebilmek için erken bir dönemdeyiz. Ayrıca oransal olarak durum aleyhte görünmese de çok kişinin enfekte olması riskleri artırmaktadır.
 
NE YAPMALI?
 
Kıymetli Vatandaşlarım, Salgında birçok varyant ve mutasyon görülmesi beklenen bir durumdu. Bunları tecrübe ettik. Ancak farklı mutasyon ve varyantlar salgına karşı alınabilecek tedbirleri değiştirmiyor. Sevdiklerimizi korumak ve sağlıkla yarınlara ulaşmak için salgının yeni sürecinde;
Kapalı ve havalandırması kısıtlı ortamlarda vakit geçirmemeli, her durumda maske kullanımından taviz vermemeli, aşı hatırlatma dozlarını ihmal etmemeli, sosyal mesafeye azami dikkat göstermeliyiz. Omicron varyantının bulaşma hızı dikkate alındığında sosyal mesafeyi 3 metreye kadar artırmalıyız. Hijyen kurallarına her zamankinden çok daha titiz uymalıyız. Unutmayın, virüs mutasyona uğrasa da tedbirler değişmiyor. Kişisel tedbirler bugün dünden daha önemli bir duruma geldi. Endişelenmemeli ancak çok daha tedbirli olmalıyız.”
 
Sevi Gözay UĞURLU