Enerji tasarrufu sağladığı iddiası ile yapılan bu uygulamanın, enerji tasarrufuna katkısı olmadığının yanı sıra uzmanlarca insan psikolojisini de negatif etkilediği düşünülüyor.
 
Yaz- kış saati uygulamasının kalkmasıyla beraber sabahlarımız daha karanlık geçiyor. Günün aydınlanmaması ile çalışanlar ve öğrenciler karanlıkta yola çıkıyor. Güneşli olmayan günlerde havanın aydınlanması daha gecikirken bazen tam anlamlıya günün aydınlanması için 8.30’a kadar bekleniliyor. Çanakkale’de de tüm Türkiye de gibi kış saati problemi yaşanmasının etkisini gören öğrenciler çoğu zaman okula gitmek istemiyor. Uzmanların Günün aydınlanmasıyla beraber vücudumuz mutluluk hormonu diye adlandırdığımız ‘seratonin’ salgılamaya başladığını, Karanlıkta uyandığımızda ise mutlu güne başlamak bizim için bir hayli zorlaştığını Bu etkenlerle beraber halsizlik, bitkinlik ve depresyon gibi durumlar da daha yaygın görülmeye başladığını düşünüyor.
 
Bu iddiaların tersini ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kalıcı saat uygulamasıyla ‘kaygı, stres, depresyon gibi olumsuzlukların’ daha az yaşanacağının analiz edildiğini söyledi. Saat uygulaması hakkında konuşan Fatih Dönmez ise; ‘’Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göreyse 5.94 milyar TL’dir. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından üye ülkelere 28 Mart 2021’den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye kararı ile iletilmiş olup Avrupa Birliği de kendi üyelerine bu doğrultuda adım atmalarını önermiştir. Tüm bu gelişmeler doğrultusuna mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde Bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun batıda yaşamasına rağmen saatler doğu meridyenine göre ayarlandı. Son 5 yıldır kış aylarında ülkenin doğusunda sabah 07.00’da gün aydınlanırken batısında 08.00’de ancak güneş doğmuş oluyor.’’ dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI