Sağlık Bakanı Koca; “Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10'undan fazlası Omicron kaynaklı” derken Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener; “Türkiye'de ocak ayı sonunda baskın varyant olabilir’’ dedi.
 
Dünyada ve ülkemizde her geçen gün yaygınlaşan Korono virüsünün Omicron varyantına karşı geçtiğimiz günlerde önce sağlık Bakanı Fahrettin Koca ardından, Bilim Kurulu üyesi, Alper Şener tespitlerini paylaştı. Sosyal medya üzerinden bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının Türkiye'de de yayılmaya başladığını belirterek "Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10'undan fazlası Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir." Dedi. Yeni vakaların yüzde 10'undan fazlasının Omicron kaynaklı olduğunu belirten Koca şunları söyledi:"Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de yayılmaya başladı. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10'undan fazlası Omicron kaynaklı. Yeni durum, hatırlatma dozunu daha da önemli hale getirmiştir. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler aşı etkinliğini güçlendirmelidir" şeklinde uyarıda bulundu.
 
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ise salgınla mücadelede son durumu TRT Haber'e katıldığı bir programda değerlendirdi. Şener'e göre Omicron, Türkiye'de ocak ayı sonunda baskın varyant olabilir. "Türkiye'de ilk yaklaşık 1 hafta önce Omicron varyantı pozitifliği bildirildiğine göre aşağı yukarı ocak ayının sonuna kadarki periyotta Türkiye'de baskın varyant olabileceğini tahmin ediyoruz. Hatırlatma dozu ile Omicron'un artışı engellenebilir. Maske, mesafe ve temizlik Omicron'dan korunmada da etkili.’’ dedi.
 
Alper Şener'e göre en önemli korunma yöntemi ise aşı, aşı bağılıklığı hakkında tespitlerini yapan Alper Şener; "Ek önlem demeti Türkiye için gündemde değil şu an benim görebildiğim. Omicron için ekstra önem arz eden kısım aslında aşı ve aşı koruyuculuğu. Özellikle 3. dozun esktra koruyuculuk sağladığı ve Omicron varyantına da yeterli koruyuculuk yelpazesi sağladığını biliyoruz. Vatandaşlarımızın bir an önce 3. dozları yaptırması lazım ki bu Omicron tırmanışını görmeyelim’’ şeklinde ifade etti.
 
Ayrıca Omicron bulaşılışı hakkında ise Alper Şener; ‘’Omicron’un daha çok bulaşıcı ama akciğerler için daha az patojen/füzyojen olduğunu gösteren bir çalışma daha, Güney Afrika’da 3 kat, İngiltere’de 5 kat daha bulaşıcı dinamikte seyrediyor. Akciğer hücrelerini birbirine yapıştırma kapasitesi Delta ve diğerlerinden çok düşük, Olasılıkla bu durumun sebebi- yine S protein değişimi, çünkü aslında S1 ve S2 proteinleri var; S1 ilk bağlanma- S2 hücreleri birbirine bağlamada etkin, S2 etkisinde omicron’da ciddi zayıflama var- bizim lehimize’’ şeklinde konuştu.
 
Omicron Varyantı Nedir?
Omicron varyantı Afrika'dan geldiği bilinen mutasyona uğramış SARS COV-2 virüsüdür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant olmuştur. Afrikada vaka sayılarında düşüş seyri gözlenirken tekrar bir yükseliş gözlendiğinde yeni bir dalga olarak Omicron (Nu) varyantının bu artışa neden olduğu anlaşıldı. Daha önce Avrupa, Asya ve Avustralya'da da çeşitli şehirler ve ülkelerde ortaya çıkan Omicron varyantı Türkiye'de de tespit edildi.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere Omicron (B.1.1.529) varyantı konusunda bilgilendirme metni yayınladı. Metinde, “Omicron'un küresel düzeyde daha fazla yayılma potansiyeli yüksektir” denildi. DSÖ’nün yayınladığı bilgilendirme metninde, Omicron’un çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunun altı çizilerek, bağışıklık sisteminden kaçma ve yüksek seviyede bulaşıcı olabilme potansiyelinin endişe verici olduğu aktarıldı.
 
Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?
 
Omicron varyantına sahip kişilerde; kuru öksürük, yüksek ateş, gece terleme, vücut ağrısı, tat ve koku alma hissinin kaybedilmesi görülüyor. Ayrıca aşırı halsizlik gibi olağandışı semptomlar da bu varyantla ilişkili semptomlar.

Omicron Varyantı Nasıl Bulaşır?
Omicron varyantı, daha önce tespit edilen Delta ve Mu varyantlarına benzer şekilde, virüsün hedef hücrelere tutunmasını sağlayan “spike” (diken) proteinlerinin yapısında ve çoğalma kabiliyetinde değişime neden olan bazı mutasyonlar sonucuyla ortaya çıkmıştır. Aşıların hedef aldığı spike proteinlerinde değişime neden olması sebebiyle Omicron varyantı, diğer varyantlara göre daha kolay bulaşma kabiliyetine sahip bir hal almıştır. Virüsün bulaşması ise salgının ilk başladığında olduğu gibi solunum yoluyla, hasta kişilerden temas yoluyla ve hastaya ait vücut sıvılarına temas yoluyla gerçekleşmektedir.
 
İbrahim Akın KAZANCI