Sempozyumun açılışına Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat,  Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve ilgili kişi katılım gösterdi. Sempozyumda açılış konuşması yapan ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nimetullah Akın, sempozyuma ilişkin bilgiler verdiği konuşmasında etkinliğe destek olan kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür etti.
 
“İNANIYORUM O HALDE VARIM”
Açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyumda konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan etkinliğin çok önemli olduğunu vurguladı ve şunları aktardı:b“Duyguların yönetilmesi çok önemlidir, İnsan sadece akıldan ibaret bir varlık değildir. İnsan hisseden bir varlıktır ve hislerini kuvvetlendirmek için maneviyatını güçlendirmeye ihtiyacı vardır. Descartes’in “düşünüyorum öyleyse varım” sözlerinin yerini artık “inanıyorum o halde varım” almıştır. Çünkü inanç varlığın temelidir. İnsan bir şeye inandığı zaman inandığı şeyi alışkanlık haline getirir ve bir zaman sonra inancı kişiliği haline gelir. Bu çalışmalarla; hakikati – özü koruyarak, şekillere takılmadan manevi değerleri anlatmamız ve geleceğe taşımamız gerekiyor. İşte buna irfan diyoruz. İlim ile irfanı birleştirmemiz gerekiyor. Akıl ile kalbi birleştirmemiz bizi hakikate ulaştırır. Hakikat ise hikmete ulaştırır.  En çok neyi konuşuyorsanız, sizin için en önemlisi odur. Bu sebeple aşk konuşmak çok önemli.  Aşk konusu bir deniz, hakikatin aranıp bulunması için sonsuz bir deniz. Bu noktada deniz kadar engin bir konuyu konuşuyor olacağız. Bu bağlamda etkinliği düzenleyen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise sevgisizliğin ortadan kalkması için tasavvuf bilmek gerekir diyerek başladığı konuşmasında şunları ifade etti: “Belaların ve musibetlerin kaynağı sevgisizliktir. Bu noktada insanlığın ferahlaması için sevgiye ihtiyacı vardır. Sevgisizlik; insanlara, hayvanlara, doğaya, yarınlara zarar veren sonuçlara yol açabiliyor. Sevgisizlik insanları yok ediyor. İnsanların sevgiye, aşka, muhabbete ihtiyacı var. Sevgisizliğin temelinde tasavvufu bilmemek önemli bir etken. Tasavvuf insandaki egoyu köreltir. Bugün manevi değerlerimizi yitirmemiz için her türlü manipülasyon yapılabiliyor. Maddeyi geliştirirken manevi duygularımızı ve değerlerimizi kaybettik. Bugün bizim en büyük ihtiyacımız maddi ihtiyaçlar değildir.  Bu etkinliklerle manevi duygularımızı hatırlayarak, gelecek nesiller anlatmak gibi bir borcumuz vardır. Bu bağlamda ilim ve irfanın buluştuğu bu toplantıya katkı sunanlara teşekkür ediyorum.”
 
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise etkinliğin düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında “Geleceğimiz, gençliğimiz için manevi dünyamızın gelişimi çok önemlidir. Alanında uzman kişiler tarafından tasavvufun konuşulacağı bu sempozyumun çok önemli olduğunu düşünüyor ve bu çalışmaların sayılarının artmasını diliyorum. Çanakkale Valiliği olarak bu çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Mecazdan Hakikate Aşk Sempozyumu açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen oturumlar ile 3 gün boyunca devam edecek.


Kaynak: Haber Merkezi