Geçtiğimiz hafta içinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite’sinde rektör yardımcıları ve genel sekreterlik görevlerinde ani değişiklikler oldu. Bu durumun, YÖK’ün üniversiteye yaptığı kalite denetimleri sonrası yaşandığı iddia edildi. Yorumlar bu eksende devam ederken,  bir değerlendirme ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Cumhur Aslan’dan geldi. Aslan; “Değişimden korkulmaması güzel olaydır. ‘Ben gidersem sistem çöker’ sözü Türk kamu felsefesinin tipik sloganıdır. Oysa hiçbir şey olmaz. Sadece giden kişi gider. Bu algı kırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, rektör yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Suat Uğur ve Genel Sekreter Cüneyt Eroğlu’nun istifalarını istemişti. Geçtiğimiz hafta içinde Çanakkale 18 Mart Üniversite’sinde 3 rektör yardımcısı ve genel sekreter görevinden istifa etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın, iki rektör yardımcısı ve bir genel sekreterin istifasını istemesi kentte deprem etkisi yaratmış. Konu hakkında birçok kesim değerlendirmeler yapmıştı, İstifanın gerekçesi YÖK kalite denetiminin ardından ÇOMÜ’ nün sınıfta kalması olarak iddia edilirken, istifalar hakkında paylaşımda bulunan Prof. Dr. Cumhur Aslandan ‘Ben gidersem sistem çöker’ sözü Türk kamu felsefesinin tipik sloganıdır. Oysa hiçbir şey olmaz. Sadece giden kişi gider diyerek istifaları normal karşıladı.
 
Aslan şu cümleleri kurdu; “Görevden istifaları istenmiş olmalıdır. Hocalarımıza teşekkür edilmiştir, yeni isimler de görevlendirilmiştir. Muhtemel Kalite Kontrol ve akreditasyon işlemleriyle ilgili yaşanan sorunlar üzerine rektör hoca değişimi gerekli görmüş olmalıdır. İstifa aslında demokratik hukuk devletlerinde olması gereken elzem kurumdur. Bizde pek rastlanmadığı için şaşırtıcı geldi, bir de tabii yardımcılar, sekreterlerin gitmesi merakı arttırdı. Yeni hocalarımız atanmıştır, görevlerini sürdüreceklerdir. Kurumlar kişilere bağlı değil kurallara bağlı olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında bu istifalar kuralların yerleşikliğini gösteriyor. Ben her zaman bir kişinin müdür, dekan, bölüm başkanı, yönetici olarak en çok "iki dönem" görev yapması gerektiğine inanırım. Bazı isimler ömür boyu yönetici, Bu ciddi bir sıkıntı, Bu açıdan bakıldığında radikal karar alınmıştır. Değişimden korkulmaması güzel olaydır. "Ben gidersem sistem çöker" sözü Türk kamu felsefesinin tipik sloganıdır. Oysa hiç bir şey olmaz. Sadece giden kişi gider. Bu algı kırılmalıdır. Bakın şahsıma daha bir makamda görevim yok. Ama elbette olacağım, olacağım tabi ki… Ama karar veremiyorum ne olsam, bunu bir çözsem ah” şeklinde ifade etti.
 
Gülçin AKIN