Geçtiğimiz günlerde de doğaseverler, rüzgârlı olsa da sıcak geçen pazar gününü fırsat bilerek değerlendirmek için bölgede melki olarak bilinen mantar toplamaya çıktı.
 
Özellikle Kaz Dağları ve benzer yüksek ormanlık alanlarda Ekim ayından bu yana çoğalan mantar bölgemizde de melki olarak tabir edilen, lezzetli besini toplamak ve doğal bir aktivite gerçekleştirmek için geçtiğimiz pazar günü birçok aile ormanlara gitti. Mantar toplarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zehirli mantarlara dikkat etmek gerekiyor. Bu konuda gazetemizde demeç veren Prof. Dr. Harun Baytekin, Türkiye’nin batısında kuraklık olduğunu ve hatırı sayılır bir yağış kaydı olmadığını ifade ederek “Bölgenin yüksek kesimleri nispeten daha iyi yağış aldı ve geçtiğimiz bir haftadan bu yana devam eden ılıman hava mantar ve melki türlerinin gelişimi için uygun ortam sağladı. Bugünlerde meydana gelen yağışlarla önümüzdeki günlerde mantar türlerinin gelişme ihtimali bulunuyor. Çam mantarı, kanlıca, melki, çıntar gibi isimlerle anılan mantar türleri, Antalya ve Muğla yörelerinde yoğun bir şekilde toplanıyor. Bölgemizde de Yenice’nin bazı yörelerinde bulunuyor. Ancak geçmiş yıllardaki kadar fazla değil” dedi.   
 
Mantar toplamayı hobi olarak da yapanların olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baytekin, “Mantar toplamak insanımızın en önemli merakları, hobileri arasında yer alıyor. Ancak mantar toplama konusunda bir uzmandan her zaman destek almakta yarar var. Sonbaharda yurdun dört bir tarafından gelen mantar zehirlenmelerine dair haberlere şahit oluyoruz. Bu nedenle, bilenlerle birlikte toplamak, emin olunmadığı durumlarda almamak gerekiyor” derken,
 
 Ayrıca zehirli mantarlara karşı uyaran Baytekin, “Kazdağları ve Biga Yarımadası, mantar türleri açısından son derece zengin bir bölge. İlk yağmurlarla, meralarda, çayırlıklarda çimen mantarı görülmeye başlar. Ardından çam ve püren kaplı alanlarda kırmızı ve mor melkiler çıkar. Yine biberli adını verdikleri beyaz pırnal melkisi de sıklıkla toplanan mantar türleridir. Kırmızı melkiye benzer bir mantar türü daha vardır. Herhangi bir yeri zedelendiğinde beyazımsı süte benzer bir mayi akar. Son derece tehlikeli ve zehirlidir. Bilmeyenler bu türü de toplamaktadır” ifade etti.
 
Sevi Gözay UĞURLU