Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan, uzun zamandır mücadelesi verilen hak talebinin kanunlaşarak, meclisten geçebileceğini söyledi. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin EYT ile ilgili yaptığı, “Bu konunun çözüme kavuşturularak gündemden düşmesi sağlanmalı” açıklamasını hatırlatan Çağlayan, “Mecliste muhalefet partilerinin 296; iktidar partisinin ise 286 sandalyesi var. Siyasi partiler, EYT sorununu çözmek istiyorlarsa kanun tasarısı verilsin, ilgili çalışmalar yapılsın ve sorun çözülsün” dedi.
 
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın talebi bellidir” ifadelerini kullanan Çağlayan, “EYT’nin sorunu 4447 sayılı konunun geriye aleyhte işletilmesidir. Emeklilikte yaşa takılanlar, 4447 sayılı iş kanununun iptalini talep etmiyor. 9 Eylül 1998 itibari ile işe girenler emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkekler 60 yaş oldu. 2008 sonrasında işe başlayanların emeklilik yaşı ise 65 yaşını buldu. Emeklilikte yaşa takılanların talebi bellidir. 82, 88, 90 ve 92 yılında iş hayatına atılmış bir kişi, planını programını yani emekliliğini, o günkü kanunun maddelerine göre yapıyordu ama bir gecede bu yıllarda işe başlamış emekçiler zor duruma düştü. Bu bağlamda emeklilikte yaşa takılanların talebi yanlış anlaşılmasın. EYT’lilerin emeklilik yaşı düşürülsün, emeklilik yaşı 38-40 şeklinde bir talebi yok.  EYT’lilerin bir hak, bir adalet talebi var ve bunun böyle bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
DERNEKLEŞME DAHA DA CİDDİYE ALINMASINI SAĞLADI
4-5 sene önce EYT sorunu ile bireysel mücadeleler verildiğini söyleyen Çağlayan, ”EYT dernekleri kurulmaya başlandıktan sonra özellikle İstanbul’da kurulan ve genel başkan Gönül Boran başkanlığında 23 ilde dernekler kuruldu. Bu hareketlilik, 2019 yılında daha da arttı. Şuanda da federasyon olduk. Tüzel kişilik adı altında emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili hak aradığınız zaman, karşı tarafta siyasiler ve kurumlar sizi daha ciddiye alıyor. Bireysel bazda çalışma yaptığınızda bu kadar başarılı olunamaz. Tabii ki derneklerin önemi burada ortaya çıkmış oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bize danışmanlık hizmeti vermiyor. Kurumdan talep ettiğinizde bazı bilgileri size veriyorlar ama çok karışık durumlar var. Dolayısı ile derneklerin yaptığı çalışmalarla EYT konusunda toplum bilinci ortaya çıktı. Bu süreçte de EYT’liler bir sosyal sigorta danışmanı gibi oldu. Çalıştıkça düşen emekli aylıkları, şu an emekli olanlara bağlanan 1.500-2000 TL bağlanan emekli aylıkları, EYT’nin bir hak mağduriyeti olduğu, EYT’nin bir erken emeklilik olmadığı artık siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından da biliniyor” dedi.
 
EMEKLİLİK SİSTEMİNDE CİDDİ SORUNLAR VAR
EYT mücadelesini sadece kendileri için değil gelecek nesiller için de verdiklerini ifade eden Çağlayan “Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetleri 22 yıldan bu yana devam ediyor. EYT, çalışma hayatı ile ilgili bir problem. 2008 yılında çıkmış olan bir kanun var. Bu kanunda ABO dediğimiz Aylık Bağlama Oranları yüzde 28’lere kadar düşmesi bir sorundur. Bu durum, düşük emekli maaşları bağlanmasına neden oldu. Bu konuların ayrıca ele alınıp, emeklilik sistemi ile ilgili düzenleme çalışmaları yapılması lazım. EYT’liler, bir hak mağduriyeti yaşadı 1999 yılında. 99 öncesi iş hayatına girenler ortalama yüzde 70-75 oranında aylık bağlama oranları vardı. 2008 yılından itibaren aylık bağlama oranı yüzde 28’e kadar düştü. Bu sorun yaşanırken birde Aylık Bağlama Oranlarından mağduriyet yaşanıyor. EYT’liler olarak, hem kendimiz hem de çocuklarımızın geleceği için mücadele veriyoruz. Çünkü bu emeklilik sistemi ile çocuklarımız bizden daha fazla sıkıntı çekecek; eğer sistem böyle devam ederse. Türk emeklilik sisteminin üzerinde çalışılarak ele ciddi bir şekilde alınması lazım” şeklinde konuştu.
 
EYT’LİLER UMUTLANIYOR
Kanun teklifinin mecliste kabul edilebileceğini belirten Çağlayan, “EYT mağduriyeti ile ilgili konudaki son duruma baktığımızda meclisteki tüm partilerin bu mağduriyeti ortadan kaldırma niyetlerinin olduğu ortaya çıkıyor. Basında, ana haberlerde yapılan haber ve açıklamalara baktığımızda sorunun çözülmesi yönünde hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin açıklamaları var. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin EYT ile ilgili yaptığı, ‘Bu konunun çözüme kavuşturularak gündemden düşmesi sağlanmalı’ açıklamasının ardından da meclisin milletvekili dağılımına baktığımızda EYT sorununu çözecek olan kanun teklifinin meclisten geçirilebileceği sonucu ortaya çıkıyor. 2 hafta öncesine kadar Türkiye’nin neredeyse birinci gündem maddesi olan EYT konusundaki gelişmeler, milyonları ilgilendiriyor ve bu sorunu yaşayanların çözüm konusunda umutlanmasına neden oluyor. Bu nedenle biz, ‘EYT sorunu ile ilgili çözüm, resmi gazetede yayınlanmadıkça inanmayacağız’ diyoruz. Çünkü EYT’liler umutlanıyor ve bu insanların umutlarının kırılması çok kötü bir durum. Bu konuda sorun çözümü ile ilgileniyor denip, sonra da böyle bir çalışma yok denmesi bu umutları kırıyor” dedi.
 
EYT’LİLER İŞ BULAMIYOR
EYT’lilerin yaştan dolayı iş bulamadığının altını çizen Çağlayan, bu anlamda sorunun çözülmesinin ehemmiyetini belirterek, “Bir de son dönemdeki hayat pahalılığını da üstüne koyacak olursak EYT’nin sorunlarının artarak devam ettiği ortaya çıkıyor. Şu an meclise emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözecek olan yasa teklifi getirilsin ve bu teklif meclis çoğunluğunla kabul edilsin. Bu kanun teklifine, AK Parti’den oy verecekler de vardır. Mecliste muhalefet partilerinin 296; iktidar partisinin ise 286 sandalyesi var. Siyasi partiler, EYT sorununu çözmek istiyorlarsa kanun tasarısı verilsin, ilgili çalışmalar yapılsın ve sorun çözülsün” sözleriyle açıklamasını sona erdirdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU