Çanakkale, geride bıraktığım iki günü kuvvetli lodosun etkisi altında geçirdi. Fırtına şeklinde esen rüzgar yaşamı olumsuz etkiledi. İl genelinde hissedilen fırtına nedeniyle deniz ulaşımında aksamalar olurken, çatılar uçtu, ağaçlar devrildi. Yüz yüze eğitime de 1 günlük ara verildi.

Meteorolojinin uyarıları arından haftanın ilk günü Pazartesi itibariyle kent merkezi ve ilçelerin tamamında etkili olan lodos fırtınası, Kasım ayının son günlerine damgasını buldu. Aralıklarla düşen kuvvetli sağanak yağışlarla birlikte esen lodos fırtınasında, Meteoroloji 2. Bölge (İzmir) Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi verilerine göre; Pazartesi günü Biga’da 95 km/sa, Lapseki’de 94 km/sa, Çan’da 93 km/sa ve Çanakkale merkezde ise 84 km/sa olmak üzere en yüksek rüzgar hızları kaydedildi. Bununla beraber en çok etki denizde yaşandı. Kuzey Ege’de daha sert esne fırtına Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Bozcaada arasındaki feribot seferlerinin yapılmasına müsaade etmedi. Zaman zaman boğazda da Kilitbahir-Çanakkale ve Gelibolu-Lapseki hatlarındaki seferlerde aksamalar yaşandı.

EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ
Marmara Bölgesinde İstanbul başta olmak üzere ölümle sonuçlanan olumsuzluklar üzerine meteorolojinin uyarıları ardından Salı günü için de fırtınanın etkisini sürdüreceği tahmini eğitime de ara verdirdi. Çanakkale Valiliği kararıyla dün (30 Kasım 2021 Salı günü) için yüz yüze eğitimde tatil kararı alındı. Valilik açıklamasında, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısı ile kuvvetli rüzgar ve fırtınanın bu gece ve yarın (30.11.2021 Salı) da Çanakkale İl Genelinde yüksek kesimler başta olmak üzere batı ve güneybatı yönlerden 60-90 km/sa, yüksek kesimlerde yer yer 100km/sa üzeri hızda tam fırtına şeklinde devam etmesinin beklendiği bildirilmiştir. İlimizde hayatı olumsuz etkileyeceği değerlendirilen bu meteorolojik tahminler nedeniyle; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel tüm eğitim ve öğretim kurumlarımızda yüz yüze eğitime 30 Kasım 2021 Salı günü 1(bir) gün süreyle ara verilmesine karar verilmiştir” denildi. Kamu kurumlarında çalışan hamile personeller ile engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan personeller de idari izinli sayıldı. Kuvvetli rüzgar, fırtına ve tam fırtınanın oluşturabileceği çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

ÇATILARI UÇURDU, AĞAÇLARI DEVİRDİ
Lodos etkisi il genelinde Pazartesi gece boyu ve Salı günü de öğle saatlerine kadar sürdü. Sabah saatlerinde Çanakkale Boğazına fırtına nedeniyle denizde oluşan dalgalar rıhtımı aşarak kıyıya ulaştı. Kordon boyundaki Kayserili Ahmetpaşa Caddesi'nin bir kısmı sularla kaplandı. Deniz ulaşımında aksamalara yol açan lodos fırtınası, Gelibolu ilçesinde de apartman çatısının bir bölümü ile iş yeri tabelalarını uçurdu, ağaçları devirdi. İlçede zemin katı iş yeri olan apartmanın çatısının bir bölümü uçarak yola düştü. Şans eseri yaralanan olmadı. Çok sayıda ağaç devrilerek dalları kırıldı. Tuğsavul Caddesi üzerinde çevresinde işyerlerinin bulunduğu 4 katlı apartmanın çatısından kopan malzemeler, metrelerce uçarak yolun karşı kısmında bulunan bir alışveriş mağazasının önüne düştü. Olayda şans eseri yaralanan olmazken, cadde üzerinde çok sayıda ağaç da devrildi. Belediye ekipleri, uçan çatı ile devrilen ve kırılan ağaç parçalarını temizledi.

EVE YILDIRIM DÜŞTÜ!
İl genelinde 2 gündür aralıklarla etkili olan gök gürültülü sağanak yağışlar sırasında akşam saatlerinde bir eve yıldırım düştü. Meteorolojinin uyarıları ardından, il genelinde görülen etkili olan fırtına şeklinde esen rüzgar ve kuvvetli yağışlar yaşamı da olumsuz etkiledi. Pazartesi günü akşamüzeri hava kararmaya başladığı sıralarda, başlayan yağmur sırasında art arda şimşekler çaktı. Gök gürültüsüyle birlikte etkili olan kuvvetli sağanakta Çan ilçesine bağlı Yaykın Köyünde bir eve yıldırım düştü. Sonrasında çıkan yangında evi alevler sardı. Yangın söndürülürken, yıldırım düşen evde kimsenin yaşamaması olası bir faciayı önledi.

İbrahim Akın KAZANCI