Bilim insanları tarafından, son derece yüksek sayıda mutasyon taşıyan yeni bir koronavirüs varyantının, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceği duyurulurken, bu durum endişeleri de beraberinde getirdi.

‘B.1.1.529’ adlı varyant, üç ülkede sadece 10 vaka genomik dizileme ile doğrulandı, ancak bazı araştırmacılar arasında ciddi endişelere yol açtı. Varyantta bulunan onlarca mutasyonun, aşıyla ve doğal yolla elde edilen Covid-19 bağışıklığından kaçmasına neden olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bilim insanları, çoğu aşının bağışıklık sistemini Covid-19’a karşı hazırlamak için hedeflediği başak proteininde 32 mutasyonun olduğunu tespit etti. Başak proteinindeki mutasyonlar, virüsün hücreleri enfekte etme ve yayılma yeteneğini artırabilir, aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin virüse saldırmasını zorlaştırabilir.

Çanakkalelilerin yakından tanıdığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni varyantla ilgili sosyal medyada yaptığı değerlendirmede, “Aşı olamayanların kıtası, Afrika’dan çıkan yeni varyant; B.1.1.529… Vakalar takip ediliyor, hızlı yayılabilir. Avrupa’da ilk olgu Belçika’dan. Mısır’a gitmiş, dönüş İstanbul üzerinden. Aşıdan kaçabilir… Hong Kong’daki iki olgu 2 doz aşılı (mRNA). Spike bölgesinde 30 mutasyon var( Botswana hastası). Hong Kong’da ki hastalar 4’ncü PCR testinde pozitif çıkmış. Klinik tablolar ve şikayetlerde yeni bir şey yok. Güney Afrika-Hollanda Amsterdam seferi yapan iki uçak için PCR taraması yapıldı. 61 hastada pozitiflik tespit edilmiş. İsrail’de bir olgu bildirdi…”