Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde bulunan ‘Okullarda Covid-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar’ bölümüne eklemelerde bulundu.  Bir veya birden fazla COVID-19 vakasının tespit edildiği okul servisleri ve sınıflarda, maske kuralına uyulduğu ve uyulmadığı durumlarda yapılması gerekenler anlatıldı. Okullarda, yiyecek tüketiminin mümkün olduğu kadar açık havada yapılması gerektiği belirtilerek, "Sınıf içinde yapılma zorunluluğu var ise tavanı yüksek olan, havalandırmanın iyi şekilde sağlandığı ve kişiler arası mesafenin sağlandığı alanlarda yapılması sağlanmalı, maskenin çıkartıldığı sürenin kısa olmasına özen gösterilmeli ve maskesiz öğrenciler arasında mesafenin korunmasına dikkat edilmelidir" uyarısında bulunuldu. Aynı sınıfta 10 gün içinde birden fazla vaka çıkması durumunda sınıftaki tüm öğrencilerin ‘yakın temaslı’ olarak kabul edilerek evlerine gönderileceği hatırlatıldı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önerilen enfeksiyon kontrol önlemlerine tam uyumun olmadığı durumlarda, bir pozitif vakanın tespit edildiği sınıftaki tüm öğrenci ve öğretmenlerin ‘yakın temaslı’ kabul edileceğinin altı çizildi. Rehberde, okullarda meydana gelebilecek COVID-19'la ilgili 18 örnek olaya yer verilerek, bunlar karşısında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği de belirtildi.
 
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar, “Son beş günde salgın Çanakkale’de, Gebze’de, Trabzon’da, Eskişehir’de ve Bursa’da öğretmenlerimizi aramızdan aldı. Başımız sağ olsun. Bu ölümler, alınacak önlemlerle önlenebilir ölümler. Okullar açılmadan salgına karşı etkili, gerçekçi ve önleyici önlemler alınmalı. Sadece yazılı olarak alınan tedbirlerle bir yol alınmıyor. Bakanlık her durumu değerlendirmeli. En azından bir haftalık tatil döneminde bazı önlemleri hayata geçirmeliydi” ifadelerini kullandı.
 
Kış ayı dolayısıyla sınıf ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarının sürekli havalandırılması gerektiğini belirten Hacımusalar, “Sınıfların seyreltilmesi için yeni dersliklere ve öğretmenlere gereksinim var. Ancak henüz yeterli derslik ve öğretmen ataması yapılmadı. Bu bir yana, yıkılan ve güçlendirilmesi gereken okullar dahi henüz tamamlanmadı. Biz, artık bir arkadaşımızı bırak kaybetmeyi, hastalanmalarını dahi istemiyoruz. Bunun için eğitime bütçe olarak, okullara ödenek ayrılmasını, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin en sağlıklı koşullarda eğitim-öğretimi gerçekleştirmesi istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
 
Şenay Azman