"Kadın Girişimciliğinde Yol Haritaları, Kooperatifçilik ve Kendi İşini Kurmak" konulu eğitim programı açılışı Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı salonunda gerçekleştirildi.
 
15-19 Kasım 2021 tarihleri arasında Çanakkale Ticaret Borsası ve Konrad Adenauer Stiftung (KAS), işbirliği ile gerçekleştirilen eğitim programı açılış toplantısına Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Aslı Akgül, Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği Proje Yöneticisi Bekir Öncel, KOBİ Yönetim Danışmanı ve Kooperatifçilik Eğitimcisi Cüneyt Örkmez Çanakkale İl Ticaret Müdürlüğü Ticaret uzmanı Mustafa Yıldırım, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver ile Kadın Girişimciler ve Kadın Kooperatifi temsilcileri katıldı.
 
 “KADIN EKONOMİYE DAHİL OLMALI”
Eğitim programının açılışında konuşan Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Aslı Akgül refahın artırılması ve bölgeler arası ekonomik gelişme farkının azaltılmasında kooperatiflerin önemine değindi. Ülkemizde kadın nüfusun işgücüne katılım oranının yüzde 34 olduğunu belirten Akgül, Çanakkale Ticaret Borsası olarak  kadınları ekonomiye ve ticari hayata kazandırmayı önemsediklerini, bunun için kadın kooperatiflerinin lokomotif olduğunu söyledi. Aslı Akgül devamla “Tarımsal üretimin her aşamasında kadın eli olduğunu belirterek kadınların aktif olarak işgücüne katılımının sağlanmasını gerektiğini söyledi. Kadın girişimciliğin teşvikinde kooperatifçiliğin iyi bir model olduğunu kaydeden Aslı Akgül Kadın kooperatifçiliğinin canlanması kadınlarımızın iş, aş sahibi olmasında önemli rol olacaktır. Bu kapsamda kadınlarımız için düzenlemiş olduğumuz bu eğitimin tüm katılımcılarımıza fayda sağlayacağına inanıyorum.  KOBİ Yönetim Danışmanı ve Kooperatifçilik Eğitimcisi Cüneyt Örkmez’e ve Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği Proje Yöneticisi Bekir Öncel’e teşekkürlerimi iletmek isterim. Sizlere de katıldığınız için çok teşekkür ederim. Kadınlarımızın üretime destek olması ve bu toplumun ekonomisine destek olması kadar önemli bir şey yok. Ben de bir kadın olarak böyle bir projeye dâhil olduğum için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
 
Programda konuşan KOBİ Yönetim Danışmanı ve Kooperatifçilik Eğitimcisi Cüneyt Örkmez, “Çanakkale Ticaret Borası ev sahipliğinde düzenlenen “Kadın Girişimciliğinde Yol Haritaları, Kendi İşini Kurmak ve Kooperatifçilik konulu eğitim programına hepiniz hoş geldiniz. Bu eğitimin amacı, sadece bir iş fikrine sahip insanların veya iş kurmak isteyen insanların eğitimi değil. Kafasında kendi işini kurmak olmayan kadınların bile düşüncelerinin değiştiğine bizzat şahit olduk. Ben bir eğitimci olarak herkesi temiz bir sayfa gibi değerlendiriyorum ve eğitim birçok insanın farkına varmadığı şeyin farkına varmasını sağlayan bir faaliyet. Girişimcilik dediğimiz konunun da insanlar tarafından başarıyla devam ettirilebilmesi için birçok faktör gerekiyor. Finansman gerekiyor, motivasyon gerekiyor, şartlar ve koşullar gerekiyor ki bazı şartlar ve koşullar bizim tarafımızdan değiştirilemeyecek düzeyde. Öyle olduğu için başarıya etki eden kriterler içerisinde bu eğitime katılan insanlar, eğitimin sonunda üç tane farklı düşünceye sahip oluyor. Bir grup insan, bu eğitimin sonunda hemen harekete geçmek istiyor. Bu, bireysel bir girişim de olabilir, kolektif bir girişim de olabilir. Kooperatifçilik kolektif bir iş modeli olarak kadınlar için önemli bir fırsat” diye konuştu.
 
“DÜŞÜNSEL AÇIDAN GÜÇLENECEĞİZ”
Örkmez, “Bir grup insan, bu eğitimlerle birlikte aslında eksiklerini fark ediyor. Zayıf yönlerini fark ediyor ve bir süre daha geliştirmesi gerektiğini fark ediyor. Eğitimden sonra da bizimle irtibata geçebiliyor. Üçüncü grup ise, iş kurmanın kendilerine göre olmadığını söylüyor. Bu üç gruba baktığımız zaman, bir kısmına çok başarılı, bir kısmına çok başarısız diyemeyiz. Bunların hepsi başarılı. Çünkü kendisine bir yol seçme konusunda bu eğitimler ona bir fikir vermiş oluyor. Hepimiz uzun dönem ne yapacağımızı bilmeden yaşadık. Yani kendimize net olarak bir kariyer planı oluşturmadık. Hangi yönde ilerleyeceğimiz konusunda hep tereddütlerimiz oldu. Nereden başlayacağımızı bilemedik. İşte bu eğitim programlarıyla biz, düşünsel açıdan çok güçleneceğiz. Peki, sonradan destek olunuyor mu? Hiçbir gelişim, sürekli dışarıdan desteklenerek devam ettirilemez. Başlangıçta harekete geçirmek için bazı destekler sunulabilir. Buradaki bilgi, devletin sağlamış olduğu finans destekleri, farklı yorumlardan yararlanmak, kendi öz sermayemiz, bunların hepsi kullanılır ama hiçbir gelişim sürekli dışarıdan desteklenemez. Mutlaka kendi içerisinde bir sürdürülebilirliğe kavuşabilmesi için atılması gereken bazı adımlar var” ifadelerini kullandı.
 
Düzenlenen programda konuşan Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilciliği Proje Yöneticisi Bekir Öncel ise, Almanya’da Kurulan bir vakıf olan  Konrad Adenauer Stiftung ile ilgili vakfın kuruluşu, faaliyetleri ve çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Kadınların Almanya’da  iş alanında yaşamış oldukları zorluklar ve yapılan çalışmalar ile ilgili örneklemelerde bulunarak Kadın kooperatifçiliğinin önemine vurgu yaptı.  Vakfın yapmış olduğu medya programları, sivil toplum programları ile ilgili de detaylı bilgiler veren Bekir Öncel Toplumsal ilişkilerde diyoloğun arttırılması gerektiğinin öneminden söz etti.   Eğitim programında söz alan Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Mustafa Yıldırım ise katılımcılara Ticaret Bakanlığının Kadın Kooperatiflerine sağlamış olduğu destekler ile ilgili bilgiler verdi. Kadın Girişimciliğinde Yol Haritaları Eğitimi Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda 19 Kasım 2021 tarihine kadar devam edecek.


Kaynak: Haber Merkezi