Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kasım ayı olağan Meclis toplantısında gündeme dair konular görüşüldü. Meclis Başkanı Osman Okyay ekonomiden rakamlarla bahsederken, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, şu an en çok konuşulan konuların başında gelen asgari ücret ile ilgili görüş bildirdi. Semizoğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Küresel Ücret Raporu'ndaki 42 ülkenin kıyaslamasında Türkiye’nin sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5'te yer aldığını belirterek, “Biz de istiyoruz çalışanımız mutlu olsun. Çalışanımızın çocuğuna alacak çanta, tencerede pişirecek yemeğini düşünmemesini istiyoruz. Ama şuanda asgari ücretin üzerindeki yük her şeyin üzerinde. Bunun azaltılması daha faydalı olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
ÇTSO Kasım ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, ülke olarak zorluklarla dolu bir dönemden geçildiğini ifade ederek, enflasyondaki artışın, özellikle ücretli çalışan kesimde büyük bir memnuniyetsizliğe neden olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde doğru ekonomi politikası kararları ve aksiyonlar ile üretici fiyatlarının normal seyrine dönerek enflasyondaki yukarı yönlü eğilim dengeleneceğini umduklarını söyleyen Okyay, “TÜİK, 3 Kasım 2021 tarihinde yayımladığı bültende, yurt içi üretici fiyat endeksinde 12 aylık ortalamalara göre yüzde 36,20 artış gerçekleştiğini duyurdu. Böylece, yeniden değerleme oranı da 2021 yılı için yüzde 36,20 olarak kesinleşti. Yeniden değerleme oranı başta vergiler olmak üzere birçok mali uygulamayı etkiliyor. Örneğin gelir vergisinde yer alan maktu tutarlar yeniden değerleme oranına göre artırılıyor. Hali hazırda ülke olarak mevcut enflasyon oranlarıyla mücadele etmekte güçlük çekilirken, kamu tarafından gelecek bu tür artışların, şirketlerimizi daha da zorlayacağını söylemek gerekiyor. Kıymetli üyeler, CMB'nin en son açıkladığı cari denge verilerinde Türkiye ekonomisinin Ağustos ayında 528 milyon dolar cari fazla verdiği görülüyor. Bu oranın Ekim 2020’den bu yana gerçekleşen ilk cari fazla olduğu da verilere yansıyor. Bu güzel haberin devamlılığı için, cari açığı daha da düşürmemiz, dolayısı ile kamu harcamalarında tasarrufa devam etmemiz ve yatırım dengesini adil bir şekilde gözetmemiz gerekiyor” dedi.
 
“İTHALATI İSTENEN SEVİYEDE AZALTAMIYORUZ”
 
İhracattaki artışın olumlu olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı Okyay şöyle devam etti; “Ancak, kur, enflasyon, faiz sarmalından çıkılmasının, ekonomide ve finansal piyasalarda güven ortamının tahsis edilmesi noktasında önemli olduğu kanaatini taşıyorum. Ülkemizin sanayi hammadde ve ara mamulleri konusunda belli bir oranda dışa bağımlı olması dolayısı ile ihraç ettiğimiz ürünleri üretebilmek için ithalat kapısını açık tutmamız gerekiyor ve bu yüzden ithalatı istenen seviyede azaltamıyoruz. Dünyada hammadde fiyatlarındaki yüksek artışlar, döviz kurlarında meydana gelen yukarı yönlü ataklar ile birleştiğinde ithalat giderlerimizi hızla artırıyor. Öte yandan, kışa girerken küresel enerji fiyatlarındaki artış da bir başka maliyet kalemi olarak önümüzde duruyor. Çin'de fabrikalar üretimi azaltıyor, fabrika çıkış maliyetleri daha da yükseliyor. Avrupa'da doğal gaz fiyatlarına yüksek zamlar geliyor, birçok ülkeden elektrik kesintileri haberleri düşüyor. Kovid-19 salgınında meydana gelen kapanmaların ardından, aşılamayla birlikte normalleşme adımlarının talebi artırdığı, piyasadaki diğer etmenlerin de eklenmesiyle büyüyen bir enerji krizi yaşıyoruz. Bu enerji krizinin önemli bir bileşeni de iklim değişikliği kaynaklı yaşanan olaylar. Zira ABD’deki kasırgalar ve geçtiğimiz kış yaşanan aşırı soğuklar sebebiyle Meksika Körfezi’ndeki petrol ve doğalgaz üretimlerinde önemli duraksamalar yaşandı. Aynı anda ABD’nin Batı’sında yaşanan kuraklık, barajlardan sağlanan elektrik üretimini düşürdü. İngiltere’de ise Kuzey Denizi rüzgarlarındaki ani duraksamalar, rüzgar santrallerinin çalışamamasına sebep oldu. Bu gelişmelerin tümü, doğalgaz ve petrol talebinin arttığı bir dönemde, arzın azalmasıyla birlikte, kurlardaki hareketliliğin de etkisiyle, enerji fiyatlarındaki aşırı dalgalanmaya sebep oldu. Avrupa'da başlayan bu krize doğalgazın neredeyse tamamını ithal ettiğimiz için ülke olarak zor bir dönemde yakalandık. İlave gaz anlaşması haberleri ve arz-talep dengesinin düzelmesiyle de bu krizden çıkacağımızı umuyorum. Devletimiz tarafından, enerji sektöründeki bu dünya krizi aşılana kadar, maliyetlerin bir kısmının sübvanse edilmesinin çok kıymetli olduğunu siz değerli üyelerimizin huzurunda vurgulamak istiyorum.”
 
“TURİZME BİR ŞEY KATABİLİRSEK EN MUTLU BİZİZ”
 
Daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşmasını gerçekleştirdi. Odaya gerçekleştirilen ziyaretler ve yapılan çalışmalarla ilgili üyeleri bilgilendiren Semizoğlu, dolu dolu bir ay geçirdiklerini söyledi. 2022-2025 yıllarını kapsayan Stratejik Eylem Planı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Semizoğlu, Assos Liman Bölgesini ziyaret ettiklerini hatırlatarak, “Biz İlimizi tanıtmaya çalışıyoruz. İlimizin turizmini geliştirmeye çalışıyoruz. Orada tehlikeli bir durum vardı. Bunu daha fazla gündeme getirmek istemiyorum. Oradaki yetkililerle gittik. İnsan sağlığı için gerçekten cansiperane bir çalışma yürütülüyor. Şunu gözden kaçırmamak lazım. Oradaki herhangi bir taş turistin kafasına düştüğü an nerede bu devlet, nerede bu millet, nerede bu Vali, nerede bu iktidar denilecek. Bunun önlemini alanlara farklı şekilde muhalefet yapıyorlar. Buna hiç gerek yok. Çanakkale’miz bir turizm şehri. Oradaki yapılan çalışmalar ne doğaya ne de hiçbir zenginliğe zarar vermiyor. Bu ziyaretimizde bize Kazı Heyeti başkanı Nurettin Arslan hocamız da eşlik etti. Hatta antik şehrimizi gezdirirken bizden bir de ricası oldu. Burada bir tane eski bir tüccarın mezarı var dedi. Kaya ıslah çalışmasının tamamlanmasının ardından peyzaj çalışmalarına da başlanacak. Bunun bütçesi de belli dedi. Buraya isterseniz Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle yapılmıştır diye söylenebilir dedi. Biz de ona sıcak baktık, onun bütçesi ortaya çıkınca da inşallah sizlerle paylaşacağız. Biz de Çanakkale’nin her şeyinden faydalanıyoruz. Ama Ticaret ve Sanayi Odası olarak da turizme bir şey katabilirsek en mutlu biziz. Orada bizim amblemimizi sonsuza kadar kalır düşüncesindeyiz. Onu da Yönetim Kurulumuzla birlikte siz değerli Meclis üyesi arkadaşlarımla da paylaşacağız. Olumlu dönüşleriniz halinde böyle bir eser ortaya çıkarmayı, çalışmayı umuyorum şahsen” dedi.
 
İVMEYE YERELDEN EN FAZLA KATKIYI SAĞLAMAK İÇİN ÇABALIYORUZ
 
Son iki yıla pandeminin damgasını vurduğun dile getiren Semizoğlu, “Aşılamanın artması ve normalleşme süreci ile birlikte piyasalar toparlanmaya başlasa da risk ve tehdit devam ediyor. Hep birlikte kurallara uymaya devam edeceğiz.  Maske-mesafe- hijyen! Osman başkanım ekonomik verilerden bahsetti ben de biraz değinmek istiyorum. Ülkemizin 2021 Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre % 20,17 artarak 20 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çanakkale TSO olarak bizler de bu ivmeye yerelden en fazla katkıyı sağlamak için çabalıyoruz. 2019 yılında 50 olan ihracatçı sayımız 2020’de 74, 2021’de ise 105 oldu. İşte bunu anlatmaya çalışıyorum. Bunlar çok büyük ihracatçılar değil. Yani kostüm ihracat eden arkadaşımız bile var. E-ticaretle noel baba kostümü ihracat ediyor. Ama ihracatı başarıyor. Küçük olmadan büyük olmaz, emeklemeden yürünmez. Kurduğumuz Dış Ticaret Destek Merkezi ile ihracatçı üyelerimize, potansiyel ihracatçılarımıza birebir destek veriyoruz. 2020 yılı ihracatımız 1,07 milyar dolar iken 2021 ilk altı ayda 727,2 milyon dolar. Yani yaklaşık %35 civarında bir artış bekleniyor” ifadelerini kullandı.
 
ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDEKİ YÜK HER ŞEYİN ÜZERİNDE
 
 Gündemdeki  konularından birinin asgari ücret olduğunu belirten Semizoğlu şöyle devam etti; “Asgari ücret ne olursa olsun, isterse beş lira olsun. Beş lira olduğunun ertesi günü market raflarından tutun sattığımız her ürüne bu gelecek. Tartışılması gereken şey şahsımca asgari ücretin üzerindeki yük. 2 bin 825 TL asgari ücret 4 bin 104 TL işverenin cebinden çıkıyormuş gibi gözüküyor. Ancak senede 1 aya karşılık gelen kıdem tazminatı ve 1 aya karşılık gelen izni de koyduğunuz zaman 5 bin TL’ye yaklaşıyor. Biz asgari ücretin üzerindeki yükün azaltılması gerektiğine inanıyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Küresel Ücret Raporu'ndaki 42 ülkenin kıyaslamasında Türkiye, sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5'te yer alıyor. Biz de istiyoruz çalışanımız mutlu olsun. Çalışanımızın çocuğuna alacak çanta, tencerede pişirecek yemeğini düşünmemesini istiyoruz. Ama şuanda asgari ücretin üzerindeki yük her şeyin üzerinde. Bunun azaltılması daha faydalı olur diye düşünüyorum.”
 
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Ekim ayı mizanı ile ilgili raporunun okunması ve 2021 Ekim ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Meclis açılış ve Hesap İnceleme Komisyonun raporunun okunmasının ardından, ICP Group Yeşil Enerji Sistemleri A.Ş. yetkilisi Didem Som’un Odanın GES projesi ile ilgili sunumu yapılarak yatırım ve uygulama süreçleri hakkında bilgi verildi. Çanakkale İli Oda ve Borsaları Akademik Danışmanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, 2022-2025 Stratejik Planı hazırlık çalışmaları ile ilgili Meclis üyelerine izlenecek yöntemler hakkında bilgi vererek, Stratejik Plana katkı sağlanması için sektörel odak çalışma gruplarının ne şekilde oluşturulacağı anlattı. Azami fiyat tarife taleplerinin incelenerek onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konular görüşüldü. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN