Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Çanakkale ve İzmir neden hasta sayısı arttığına yönelik sorulara yanıt verdi.

Covid 19’u deneyimledikçe şaşırtmaya devam ettiğini aktaran, Prof. Dr. Alper Şener “Görme yetisinde ve keskinliğinde azalma ile seyreden olgular dikkatimizi çekiyor. Aşılarınızı olunuz…” uyarısında bulundu. avi kategorideki illerden Çanakkale ve İzmir neden hasta sayısı arttığına yönelik sorulara yanıt veren Prof. Dr. Alper Şener, “ 65 yaş üstü nüfusun yoğun olduğu yerler… 3’ncü doz zamanı gelip aşılanmayan çok. Gençlerden aşılanmayan çok, 20-40 yaş arası çalışan nüfusta aşılanmayan çok. Aşısızlar, eksik aşılılar, pekiştirme dozunu (3. Doz) olmayanlar…” ifadelerini kullandı.

Şener, maske neden gerekli olduğu yönündeki sorulara ise şu yanıtı verdi; “Kaynak kontrolü; yani eğer enfekte iseniz virüsü içeren damlacıkların sizden etrafa yayılmasını önler. Bulaş kontrolü; enfekte olmayan bireylerin virüsü almasını önler. Virüs çok küçük, maskeden geçer mi? Evet küçük ama damlacıkları tutan maske dolaylı olarak virüsü de tutar. Maskenin tutamayacağı kadar küçük partiküllerden  kaçınmak içinde mesafe diyoruz zaten.”

Prof. Dr. Alper Şener, aşılarda özellikle 3. dozunu olması gereken grupların neye göre belirlendiğine yönelik ise, “Hastalandıklarında ölüm, yoğun bakıma yatış riski yüksek olanlar. Peki bunlar kim? 65 yaş üstü, çünkü ölümlerin %81'i bu grupta (ABD verisi). Yüksek virüs yükü ile sık karşılaşma durumunda olanlar; sağlık çalışanları, eğitimciler, kolluk güçleri, market çalışanları... Bunlar daha çok kritik meslek grubu olarak adlandırıyor, yaşamın devam etmesi için. Yandaş hastalığı olanlar, bu gruba dikkat; kanser, kronik karaciğer, böbrek, akciğer hastalığı, demans, Alzheimer, DM (tip 1,2), Down Send, kalp hastalıkları (özellikle yetmezlik),HIV, immün baskılanma sendromları veya ilaç kullananlar, obesite, gebelik, orak hücreli ve Akdeniz Anemisi, sigara içiciler, solid organ nakli, Kİ nakli olanlar, tuberküloz hastaları.”
Gülçin AKIN