Meclisin gündemi, katı atık tarifesine gelen yüzde 50 oranındaki zam oldu. Katı atık sisteminin başarılı olduğunu ancak orana bakıldığında maliyetin halka mal edildiğini söyleyen AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı’ya cevap veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Yüzde 50 artış oransal olarak çok fazla olabilir ama rakam olarak bir evin maliyetinin bir ay boyunca 30 lira olmasının çok fazla olduğunu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.
 
‘2022 Ücret Tarifesi’ kapsamında hazırlanan raporu sunarak, hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı CHP Belediye Meclis Üyesi Süleyman Canpolat, “Geçtiğimiz hafta boyunca Plan ve Bütçe Komisyonumuz toplanarak ücret tarifesini görüşmüştür. İlgili mevzuata göre yaptığımız çalışmada, ilgili birimlerin müdürleri ve uzmanları gelerek komisyonumuza bilgi vermiştir.  Bu bilgiler ışığında biz de detaylı olarak madde madde bütün başlıkları inceledik.  Özetle arz etmek gerekirse, 13 ve 14 ana başlık bölümündeki içme suyu ücret tarifesi ile atık su tarifesinde yer alan başlıklarda mali unsurlarının henüz kesinleşmemiş, merkezi idare tarafından açıklanan ve daha sonra da kesinleşecek olan ekonomik değerler de göz önünde bulundurularak, bu belirlemenin Ocak 2022 Meclis Toplantısı’nda belirlenmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Ayrıca Kurşunlu, Saraycık ve Işıklar Köyü Dört yol mevkii dâhil olmak üzere, suyumuzu kirleten ve tarafınızdan da sık sık gündeme getirilen atık su ücret tarifesinin belirlenmesi için de çalışmalar yapıldı. Bize sunulan bu ücretin, Çanakkale Merkez konut için belirlenen tarifenin 5’te biri yani yüzde 20 oranında ücretlendirilmesi ile ilgili öneri, oy birliği ile kabul edildi.  Saydığım başlıkların dışında kalan tarifelerin diğer bölümleri ise oy çokluğu ile kabul edilmiştir” dedi.
 
“İMAR HARÇLARININ YÜKSEKLİĞİNDEN DOLAYI SEKTÖR SIKINTI YAŞIYOR”
Söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı, ücret tarifesinde bulunan imar alanlarının bölgelere göre farklılıklarına değindi. Karadayı, özellikle Esenler ve Karacaören bölgesinde inşaat sektörünü zorlayan ruhsat harçlarının yeniden görüşülmesi talebini dile getirerek, “Komisyonda emek veren herkese teşekkür ederim.  Ücret kalemlerini bu hafta inceledik ve ücret kalemlerinin hemen hemen çoğunda artışlar var. Ben bazı konulara değinmek istiyorum.  İmar kalemlerinde bütüne baktığımız zaman yüksek bir artış var. Özellikle yeni gelişen Esenler ve Karacaören bölgesi ile ilgili bazı görüşlerimi bildirmek istiyorum.  Burada ruhsat harç oranları merkeze göre 5 kat yüksek.  Biz, oradaki insanlarla görüştüğümüz zaman, gerçekten çok ciddi sıkıntılar yarattığını dile getirdiler. Çünkü merkezde bir sıkışıklık var ve orada yeni bir yaşam alanı oluşuyor. Bizim de orayı teşvik etmemiz, desteklememiz gerekiyor ama imar harçlarının yüksekliğinden dolayı sektör sıkıntı yaşıyor. Biliyorsunuz ki inşaat sektörü birçok sektörü destekliyor. Bunun yüksek olmasından dolayı, ev fiyatları ve kiralar orada biraz daha yüksek.  Bu 5 kat oranını mecliste bir daha görüşmemiz gerekiyor.  Çünkü cidden bazıları ‘biz harçlardan dolayı orada inşaat yapmaya korkuyoruz’ diyorlar.  Bunları tekrar gündeme getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. En azından sektörü desteklemek ve teşvik etmek, oraya yeni yaşam alanları oluşturmak için” şeklinde konuştu.
 
KATI ATIK ZAMMININ DÜŞÜRÜLMESİ ÖNERİSİ
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Karadayı, yeni katı atık depolama alanının modern ve güzel bir kapasitede olduğunu ancak yüzde 50 oranında artış gösteren katı atık maliyetlerinin oranının düşürülmesi gerektiğini dile getirerek, “Su ve atık suyunu Ocak ayında görüşeceğiz ama katı atığa yüzde 50 oranında bir zam geldi.  Şimdi yeni katı atık sistemi başarılı, çok ciddi bir yatırım yalnız orana baktığımız zaman yine maliyetini halka mal ettik.  Bu oranın biraz daha düşmesi lazımdı. Önümüzdeki birkaç senede bu artışlar devam edecek.  Burada daha yaratıcı fikirler, çalışmalar yaparak bu oranları biraz daha düşürmemiz gerekiyor ki halkımıza da fazla yük etmeyelim” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
 
“KATI ATIK ZAMMI, BİR PAKET SİGARADAN DAHA DÜŞÜK”
Katı atık zammının oransal olarak yüksek göründüğünü ancak bir evin aylık maliyeti olarak düşünüldüğünde çok olmadığını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “ÇAKAB ile Ağustos’tan Ağustos’a tam maliyeti daha belli olmadı. Onun için, harç işi mevcut duruma göre tam maliyet hesabı yapıldı.  Dolayısı ile böyle bir rakam çıktı. Buna yapacak bir şey yok. 20 liraydı, 30 liraya çıktı. Dolayısı ile yüzde 50 arttı. Şöyle düşünün, bunun içerisinde toplama,  taşıma ve bertaraf var. Bir haneye aylık 30 liraya denk geliyor. Yani bir hanede 3 kişi var desek adam başı 10 lira eder.  Bir paket sigaradan daha düşük bir rakamdan bahsediyoruz. Çöpünüzü her gün atıyorsunuz; çöpünüz, toplanıyor, taşınıyor ve bertaraf ediliyor. Oradaki imtiyaz sözleşmesine göre umudumuz şu: Orada elektrik üretimi var ve bir gelir elde ediyoruz, şimdi ayrıştırılmış olan çöplerin, metal, karton gibi atıklardan elde edilecek gelirlerin, artı yakıt olarak üretilerek, bunun enerji üreticilerine verilmesi ile elde edilecek olan gelirlerle bu maliyetleri minimize etmeye çalışıyoruz.  Bunun yanı sıra biliyorsunuz çok ciddi maliyet artışları oldu. Özellikle Avrupa Kalkınma Bankası’ndan bir fonlama oldu, o fonlamanın da getirdiği bir Euro maliyeti var. Dolayısı ile yüzde 50 artış oransal olarak çok fazla olabilir ama rakam olarak bir evin maliyetinin bir ay boyunca 30 lira olmasının çok fazla olduğunu söyleyemeyiz” dedi.
 
İKİ AY BOYUNCA YENİ ZAM YOK
Su ve atık su için belirlenen artış ile ilgili de konuşan ve Ocak ayına kadar artış yaşanmayacağını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “ Suyu 5 liraya indirmemizin bir manası yok. Bu bir popülizm, gerçek neyse onu paylaşacağız.  Çünkü yasada, ‘tam maliyet hesabını yapın’ diyor.  Artı bunun üstüne atık su da biniyor. Onun için, su maliyetlerini belirlemeyi erteledik. Mesela, devlet kat sayıyı yüzde 36 olarak ilan etti. Yalnız bir şey var, Cumhurbaşkanına yüzde 50 indirme ve yüzde 50 artırma yetkisi verildi. Yılsonu geldiğinde bu ilan edilecek bir daha.  Emlak vergileri, vergi resim harçları başta olmak üzere her şey ona göre belirleniyor. Dolayısı ile o rakamı belirlemek için öteledik. Yoksa her sene bu oylamada geçiyordu. Su ve atık su maliyetini tam hesap edebilmemiz için erteliyoruz. Şu anda zam yapmıyoruz. İki ay boyunca suya ve atık suya herhangi bir zam yok. Ama Ocak ayında iki madde ile ilgili yine komisyon tarafından bir değerlendirme yapılacak.  Ona göre karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE HALKI, TEMİZLİK VE SAĞLIK İSTEDİ”
Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Canpolat, yapılması planlanan artışa ilişkin yeniden söz alarak, “Atık su ve içme suyunun belirlenmesi ile ilgili son önerimizden önce bunların tartışmaları esnasında şunu gördük ki Çanakkale halkı, 2019 yılında, bu hedeflere ulaşmak için çalışıldığı zamanda, bizden şunu istemişlerdi: Temiz su,  temiz çevre, temiz bir enerji kaynağı ve insan sağlığına gereken önemin verilmesi… Dolayısı ile bunlar stratejik hedefe geçtiği için fiyatların düşürülmesi amacıyla bazı faaliyetler es geçilebilir ama bu görevler verilince mecburen detaylı çalışmak gerekiyor.  Bir sürü imkânlara sahip olmak ve bunların hepsi altyapı yatırımında yer alacağı için fiyatı oldukça yukarı doğru çıkıyor. Arkadaşlarımın gönlünün de biraz sakin olması lazım çünkü Çanakkaleliler bunları istemişler. Biliyorsunuz, STK’lar, bireyler, üniversiteden uzmanlar ve belediyemizin elemanları ile hep birlikte çalışmıştık” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. Konuşmaların ardından ‘2022 Yılı Gelir Tarifesi’, Başkan Gökhan tarafından oylamaya sunuldu. Oylamada, Cumhuriyet Halk Partisi evet; AK Parti ise ret oyu kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU