Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Çanakkale Körfez Bölge Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Zeytin Kültür Yolu Programı’, geçtiğimiz gün başladı. Çeşitli tadım ve gezintileri içeren program, 4 gün boyunca Çanakkale’deki yerel lezzetleri Türkiye’nin dört bir yanından gelen TÜRSAB üyesi acentelere tanıtarak, iç turizmi hareketlendirmeyi amaçlıyor.

8 Kasım’da Gelibolu Yarımadası’nda başlayan tur hakkında konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, ‘’ Pandemi döneminden sonra çok ağır yaralar aldık. Seyahat acentelerimiz, 1,5- 2 yıla kadar hiç iş yapamadılar. Fatura kesmeyen acentemiz var. Biz, iç turizmi hareketlendirmek amacıyla tekrardan yeni turların ve destinasyonların yapılacağı paket programlar çıkarmaya çalıştık. Bunların ilkine Çanakkale’den başlıyoruz. Çanakkale-Ayvalık-Balıkesir bölgesinde; zeytin, zeytin yolu ve şarap bağları üzerine programlar hazırlıyoruz. 3-4 gün sürecek olan ’Zeytin Kültür Yolu’ gibi Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu acentelerinin kendi programları koyup satabileceği ve buradan para kazanacakları kültür turları hazırlıyoruz. Onun için buraya geldik. Otelleri, yemekleri deneyimliyoruz. Yarın hasada katılacağız, bunları yazacak ve acenteye sunacağız. Çanakkale’den başladık ancak bu turları tüm Türkiye'ye yayacağız. Doğu’da, Güneydoğu’da, Karadeniz'de ne var?  Türk insanının nasıl gezdiğini bildiğimiz için hangi turları nerde yapabilir? Bunları gözetleyip, kaç günlük yapılabileceğini programlayıp, satışa sunacağız’’ şeklinde konuştu.

“ÇANAKKALE'NİN SAHİP OLDUĞU DEĞERİ TÜM TÜRKİYE'YE ANLATMAK İSTİYORUZ”
Projenin sahibi olan TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Ahmet Çelik, ‘’Biz TÜRSAB Bölge Başkanlığı ayrıca Çanakkale turizmcileri olarak, spor, kültür turizmi üzerine birçok çalışmamız oldu. 2018 Troya Yılı ile özellikle pik noktasına ulaştı. Bizim bu anlamda eksiğimiz, harekete geçiremediğimiz tek ürün, gastronomi turizmi oldu. Gastronomi turizmi için de bizim emek harcamamız, bölgemizi tanıtmamız gerekiyor.  Bu bağlamda Trakya bölgesindeki Mürefte ve Şarköy'de biten şaraplar için tadım ve diğer gastronomi ürünleriyle ilgili turların olduğunu biliyoruz. Ve bu organizasyonlar, maalesef Trakya bölgesinden geri İstanbul'a dönüyor. Biz bu grupların, seyahat acentelerinin, ürünlerini çekmek istiyoruz. O yüzden gastronomi ile ilgili bir çalışma yapmaya karar verdik. TÜRSAB Genel Merkez İhtisas Başkanlığı’na başvuruda bulunduk. TÜRSAB olarak, İstanbul ve İzmir'deki sadece bu konuda ihtisaslaşmış seyahat acentelerini 3 gece 4 günlük bir programla Çanakkale'ye getirdik. Çanakkale’yi, Balıkesir'i tanıtacağız. Bölgemizdeki Globi tatlısı, peynir helvası, Çanakkale balığı, Çanakkale yöresel lezzetleri, Mevlevi tatlısı, Gelibolu yarımadasındaki şarapçılık ve tadım gibi gastronomi ürünlerinin tamamını içeren bir program olacak. Biz, gastronomi konusunda gerçekten iddialı olan ve iddiadan pay alacak tesislerimiz, restoranlarımız, aşçılarımız ve insanlarımız olduğunu vurgulamak istiyoruz. Çanakkale'nin sahip olduğu değeri, tüm Türkiye'ye anlatmak istiyoruz. Çanakkale ekonomisinin çarklarını, daha kuvvetli bir şekilde döndürmek için emek veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Gizem Tuğçe BAYHAN