3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olması sebebiyle, Çanakkale’de konuya dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan Vali İlhami Aktaş, yürüyüş sonunda kurulan stantta evrakları doldurarak, organlarını bağışladı.
 
İl Sağlık Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilen 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası yürüyüşü Golf Aile Çay Bahçesinden başlayarak Truva Atına kadar devam etti. Yürüyüşe, Vali İlhami Aktaş,   Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Keser, Organ Bağışı İl Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Truva Atı’nın önünde kurulan stantta yürüyüş sonunda Vali İlhami Aktaş ve Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir evraklarını tamamlayarak, organ bağışında bulundular.
 
“HERKES ORGAN NAKLİ ADAYI”
İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, yapılan etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, “3-9 Kasım herkesin de bildiği gibi Organ Bağışı Haftası, Çanakkale ilimiz de bu konuda önder illerden bir tanesi.  Vatandaşlarımızın desteği sayesinde amacımız bu başarıyı daha da arttırmak.  Burada nakil olan eski hastalarımız var.  Bu da biz guru verdi. Bu da hem Çanakkale Devlet Hastanemize hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanemize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz ve halkımızdan da bu desteğe ortak olmaya davet ediyoruz.  Çünkü herkes organ nakli adayı” ifadelerini kullandı.
 
“BÖLGEMİZ ORGAN BAĞIŞINDA ÜST SIRALARDA YER ALMAKTADIR”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan da organ bağışının önemine vurgu yaparak, “Ülkemizde son sağlık Bakanlığı verilerine göre 30 bine yakın organ nakli bekleyen hasta mevcut.  Maalesef bu hastalara her yıl 2 bin 500, 3 bin civarı organ beklerken hayatını kaybediyor.  Ülkemizdeki organ havuzundaki organlar maalesef bekleyen hastalara yetmemektedir.  İnsanlar çaresizlikten birbirlerine organlarını bağışlamak sureti ile hayata tutunmaya çalışmaktadır. Aslında bu potansiyel olarak organ veren kişiyi hasta durumuna sokmaktadır.  Bu kabul edilebilir bir durum değil ama çaresizlikten insanlar bunu yapmak zorunda kalıyor. Ülkemizde maalesef ki organ bağış oranı 100 binde 3 civarında. Sağlık Bakanlığının çalışmaları ile Müdürlüğümüzün desteği ile bu oran 9’a çekilmiştir ama ideal olan 100 binde 25-30 olmasıdır.  Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Farkındalık haftamızın da amacı budur zaten. Organ bağışını arttırıp bekleyen hastalara şifa olmak. Bölgemiz organ bağışında üst sıralarda yer almaktadır.  Hatta Güney Marmara Bölgesi birinci konumundadır. Ben vatandaşlarımızı bir kez daha organ Bağışçısı olmasına duyarlı olmalarına davet ediyorum” şeklinde konuştu.
 
“HALKA ORGANLARINI BAĞIŞLASA DA BAĞIŞLAMASA DA HER ZAMAN DOĞRUYU SÖYLERİZ”
Çanakkale Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü de bilgi vererek, “365 gün organ bağışı günleri.  Ama biz bu haftanın biraz daha yoğun bir şekilde organ bağışı konusunun gündemde olması için 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak gerçekleştiriyoruz. 3 Kasım’ın önemi var. 3 Kasım 1954’te Türkiye’de ilk defa bir böbrek nakli yapılarak organ naklinin yapıldığı tarih ve o güne ithafen Sağlık Bakanlığımızın kararı ile bu haftayı daha yoğun bir tanıtım olarak değerlendiriyoruz. Şu anlamda değişmeyen yüzler var bu bir ekip çalışması. Bu değişmeyen yüzlere hem Çanakkale Devlet Hastanesinde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesinde çok nadir ailevi sorunlarımız dışında değişmiyoruz.  Halka organlarını bağışlasa da bağışlamasa da her zaman doğruyu söyleriz.  Bu da bize çok önemli bir güven veriyor.  Bu güven sayesinde de Çanakkale’de bağış oranı yani beyin ölümü sonrasındaki bağış oranı çok ciddi anlamda fazla. Diyelim ki Türkiye’de ortalama 100 beyin ölümü olduğunda 22 aile organları bağışlıyor. Ama Çanakkale’de bu oran %50’nin üzerinde.  Çanakkale’de İl Sağlık Müdürlüğü ve Hastane yetkililerimizin katkıları ile iyi durumdayız” diye belirtti.

Gizem Tuğçe BAYHAN