Geçtiğimiz hafta kamu bankalarında konut kredi faizlerinin düşürülmesinin ardından vatandaşlar gayrimenkul yatırımı yapmanın doğru zamanı olup olmadığı konusunu merak etmeye başladı. Konut kredi faizlerin düşürülmesinin ardından güncel emlak durumunu değerlendiren TÜRKYAPI Emlak Danışmanı ve Brokerı Mustafa Alptuğ Akkoca,  şu anın gayrimenkul yatırımı için en doğru zaman olduğunu söyledi.
 
Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından yapılan ortak açıklamada, 26 Ekim itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapıldığı geçtiğimiz hafta açıklandı. 26 Ekim itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapıldığı belirtildi.
 
Çanakkale’deki emlak piyasasının durumunu değerlendiren Türkyapı Emlak Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, “Eylül 2021 sonu itibariyle son bir yıl içerisindeki satılık konutların fiyatlarında yüzde 32 ‘ye varan bir artış oldu. Ama bu sadece Çanakkale’ye özel bir durum değil. Tüm Türkiye’de ciddi bir fiyat artışı var. Türkiye haritasındaki satılık veya kiralık dairelerin metrekare fiyatlarındaki artışa bakıldığında, her ilde neredeyse yüzde 20’nin üzerinde artış görülüyor. Bunun sebeplerinden biri de hepimizin hissettiği ekonomik problemler aslında, mesela doların yükselmesi. Doların yükselmesinin konut artışı ile bağlantısını incelediğimizde ve güncel gayrimenkul fiyatlarını dolara endeksli gözlemlediğimizde geçtiğimiz yıllara göre fiyatlar dolar bazında düşmüş. Örneğin, Çanakkale’de 2016 yılında ortalama metrekare fiyatı bin 675 lira iken, dolar fiyatı olarak metrekaresi ortalama 478 dolar yapıyorken,  bugün 4 bin 100 lira metrekare fiyatı olan bir gayrimenkulün dolar bazında fiyatı 429 dolara gerilemiş. Bu hesaba baktığımız zaman, ilerleyen dönemde ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini de öngörebiliriz.
 
Gayrimenkul alma zamanı konusunda birçok kişinin merakı var. Fiyatların yükselişte olduğunu öngördüğümüz için Gayrimenkul almak için doğru zamandayız diyebiliriz. Diğer bir fırsatın da Kredi konut faizleri düşürülmesini görebiliriz, 1 milyona kadar çekilecek konut kredilerinde oran 1,29’a geriledi. Piyasaya verilen konut kredilerinin yüzde 62’si kamu bankaları tarafından verilmiş. Yüzde 11’i yabancı bankalar, yüzde 13 civarı ise yerli özel bankalar tarafından verilmiş. Kamu bankalarında yapılan bu faiz indirimleri vatandaşı pek tabi etkiliyor. Ekonomik sorunlar sebebiyle vatandaşlarımızın alım gücü düştüğü için vatandaş değer kaybeden parasını enflasyona karşı koruma telaşına giriyor. Bu anlamda baktığımızda gayrimenkul vatandaşlarımız için iyi bir tercih olacaktır.  Vatandaşlarımız mevcut birikimlerini krediyle tamamlayıp gayrimenkule yatırım yaparak enflasyona karşı yaşayacakları değer kaybını önleyebilirler.” şeklinde anlattı.
 
“GÜNÜMÜZDE KÜLÇE ALTINDAN SONRA EN ÇOK GETİRİSİ OLAN YATIRIM ARACI GAYRİMENKUL”
Akkoca, daha önceden vatandaşların yaşayabilecekleri bir ev almak istediklerini fakat artık yatırım aracı olarak da gördüklerini belirterek, “Son zamanlarda, 2021 yılında özellikle, gayrimenkuldeki kazanç vatandaşlarımızı cezp etmeye başladı. 2020 Temmuz ayından 2021 Temmuz ayı arasındaki dönemi incelediğimizde görüyoruz ki, külçe altından sonra en çok getirisi olan yatırım aracı gayrimenkul olmuş. Dolardan hatta Euro’dan bile fazla kazanç getirmiş. Böyle olduğu için kişiler yatırımlarını konut, arsa, arazi ile enflasyona yenik düşmemek amacıyla kullanıyorlar. Paranız TL’de kaldığınız zaman, hem enflasyondan hem de döviz kurlarındaki değişken durum sebebiyle değer kaybediyor. Varlıklarının yitirilmesi tehlikesi altında olması da vatandaşlarımızı belli başlı yatırım araçlarına yönlendiriyor. Bu dönemde gayrimenkulün tercih edilmesi bizi memnun ediyor, bundan sonraki süreçte de gayrimenkulün tercih edileceğini öngörüyor ve düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“EMLAK PİYASASI MAALESEF DİĞER PİYASALAR GİBİ ÇOK CİDDİ TAKİP ALTINDA DEĞİL”
“Son bir yılda Çanakkale’de yıllık değişim şu şekilde olmuş; satılık konutların metrekare fiyatında yüzde 40’a varan bir artış var” diyerek güncel bilgiler paylaşan Akkoca, “Kiralık konutlarda yaklaşık yüzde 38 bir artış var. Örneğin, daha önce 1000 liraya kiralanan 1+1, şu anda 1400 lira. Dediğim gibi yapılan analizlerin birçoğu reel fiyat artışını kapsayamaz çünkü istatistiklere dökülmesi zor bir piyasa. Türkiye’de en emlak piyasası maalesef diğer piyasalar gibi çok ciddi takip altında değil. Zaten vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin birçoğu da bu takipsizlikten kaynaklıdır. Düzenleyici görev belediyenin mi, başka bir kamu kurumunun mu yoksa valiliğinin bu işi takip etmesi gerekir bilinmiyor ve bu düzensizlik hem kiracıları hem de yeri geldiğinde ev sahiplerini ya yatırım tercihini konuttan yana kullanacakları mağdur edebiliyor. Ticaret Bakanlığının özellikle son 2 yılda yaptığı düzenleyici hamlelerin TÜGEM’in de destekleriyle sektörümüzü daha güvenilir ve itibarlı bir sürece yöneltmesinden memnun olsak da sektörümüzün gelişimi için ilerleyen günlerde daha ciddi ek adımların atılmasını arzuluyoruz.”
 
“ÇÖZÜMÜ VATANDAŞIN ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK”
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Çanakkale İl Başkanı Mustafa Alptuğ AKKOCA, vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri olan kiraların düşüp düşmeyeceği ile ilgili ise, “Ancak pandemi gibi beklenmedik ve tüm halkımızı olumsuz yönde etkileyecek bir toplumsal olay olursa kiralar yine düşebilir. Allah korusun tabi ki hiçbirimiz bir kez daha böyle bir salgın ya da olumsuz durum istemeyiz. Yani arzı değil talebi etkileyecek bir durum olursa kiralar düşebilir. Bugün çok hızlı bir şekilde arzı değiştirme şansımız yok. Kira fiyatlarının yükselmesinin temel sebebi talebin çok ciddi artmasıydı. Normalde 5 bin öğrenci gelirken Çanakkale’ye bu sene 16 bin öğrenci geldi. Pandemiden önce burada konaklama imkânı yaratmış, ev kiralamış veya yurtta kalan öğrenciler pandemi sebebiyle evlerine döndüğü için buradaki kontratlarını iptal etmişlerdi. Aynı zamanda iki yıldır yapılamayan düğünler yapıldı. Yeni yuva kuran gençler bir anda ev tutmak zorundaydılar. Bunların hepsi talebi körükledi, talep yangın yerine dönüştü. Arz bunun için zaten yeterli değildi. Çanakkale’de barınma sorunlarının temelinde üniversite öğrencilerinin görünmesinin sebebi şu; öğrenci yurtlarında üniversite öğrencilerine yetecek yatak kapasitesi olmaması. Geçenlerde yaptığımız araştırmada toplamda Çanakkale’de 13 bin yatak kapasitesi olduğunu görmüştük. Çanakkale merkezde 32 bin öğrenci var. Yaklaşık 20 bin öğrenci yurt haricinde bir yerde kalmak zorunda. Onlarda iki kişi birleşerek bir daire tutmak istese 10 bin daire yapar. Böyle bir şey mümkün değil. Asıl sorun bu. Talep böyle arttığı zamanda arz şımarıyor. Biz de piyasa aktörleri olarak bu fiyatlara alışmak zorunda kalıyoruz. Bu sorunun çözümü vatandaşın alım gücünü yükseltmek. Bunun çözümü mal sahiplerine kötü sözler söylemek değil, bunun çözümü emlak danışmanlarına linç yöntemi ile yüklenmek değil. Emlakçılar zaten burada vatandaşlarımıza hizmet verenler. Kredi konut faizlerinin düşürülmesi ve kiracıların ev sahibi olabilmesi de bir çözüm olabilir. Vatandaşların alım gücünü yükseltirsek bu problemi de ortadan kaldırmış oluruz” açıklamasında bulundu.
 
“PROFESYONEL DANIŞMANLAR DOĞRU YOLU GÖSTERECEK VE REHBERLİK YAPACAK KİŞİLERDİR”
Vatandaşlara gayrimenkul alırken satarken ya da kiralarken profesyonel kişilerle çalışmayı önerdiğini söyleyen Akkoca, “Çanakkale’de hizmet veren ve Ticaret Bakanlığından onaylı olarak Emlak Müşavirliği yapan 35 üyemizle TÜGEM çatısının altında bir araya geldik. Bizim üyelerimiz arasında veya henüz bizim üyemiz olmasa da meslektaşımız olan işini severek profesyonelce belgeli ve şeffaf olarak çok iyi yapan Emlak Danışmanları var. Vatandaşlarımız da mağduriyet yaşamamak için lütfen onları tercih etsinler. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgeli Profesyonel danışmanlar bu işin eğitimini sürekli alan ve müşteri memnuniyeti noktasında yönetmelikler sayesinde takip de edilen danışmanlardır. Bu anlamda hem mal sahiplerine hem kiracılara doğru yolu gösterecek ve rehberlik yapacak kişilerdir. Onların rehberliği ışığında yol alırlarsa kimsenin zarar görmeyeceği, herkesin mutlu olacağı bir düzen kurabiliriz” önerisini vatandaşlara iletti.
 
Çanakkale'de Satılık Ev Fiyatları
Çanakkale ilinde Eylül 2021 sonu itibarıyla son bir yıl içerisinde satılık konutların fiyatları %31.95 artmıştır. Aynı özelliklerdeki ortalama satılık konut fiyatları 407.770 TL olurken, Ortalama satılık konut büyüklüğü 110 metrekaredir.

Çanakkale'de Ortalama Geri Dönüş Süresi 24 Yıl
Çanakkale ilinde satılık konutların ortalama metrekare birim fiyatı Eylül 2021 sonu itibarıyla 3.707 TL'dir. Aynı özelliklere sahip satılık konutların geri dönüş yani amortisman süreleri 24 yıl seviyelerindedir.

Çanakkale'de Konut Fiyatları En Fazla Yükselen İlçeler
Yıllık ortalamalara bakıldığında Eylül 2021 sonu itibarıyla konut için Çanakkale ilinde en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan olmuştur.

Çanakkale'de En Hızlı Kazandıran İlçeler
Amortisman süreleri dikkate alındığında ise Eylül 2021 sonu itibarıyla Çanakkale ilinde en hızlı geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki, Yenice olmuştur.

Çanakkale'de En Geç Kazandıran İlçeler
Amortisman süreleri dikkate alındığında Eylül 2021 sonu itibarıyla Çanakkale ilinde en geç geri dönüşe sahip ilçeler sırasıyla Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan olmuştur.
 
Gizem Tuğçe Bayhan