Son zamanlardaki ekonomideki düzensizlik ve dövizin yükselişiyle doğru orantılı olarak alım gücünün düşmesinden dolayı yaşanan zorluklar neticesinde işçi temsilcileri, Ocak ayında yapılacak olan asgari ücret zammının yanı sıra vergi kesintilerinin kaldırılması yönünde taleplerini kamuoyuna açıkladılar. Bu konu hakkında düşüncelerini belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, “Olursa çok isabetli bir karar, zaten aldıkları zamla beraber vergi kesintisi yapılınca ortada bir şey kalmıyor” dedi.
 
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, yaptığı açıklamada asgari ücretten kesilen vergilerin kaldırılması sonucunda hem kişilerin hem patronların daha çok motive olacaklarını söyledi.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren TÜKODER Şube Başkanı Berkit, “Çanakkale'de ve ülkede zor günler geçiriyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi bir tüketici olarak, bu anlamda asgari ücret ile geçinenlerin ve emeklilerin ekonomik koşullarda yaşayanlarızn hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerekiyor. Kesinlikle duyduğumuz gibi asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerekiyor. Olursa çok isabetli bir karar, zaten aldıkları zamla beraber vergi kesintisi yapılınca ortada bir şey kalmıyor. Gelir seviyesi düşük olan asgari ücretlinin zayıfladığını görüyoruz. O anlamda daha süresi gelmedi halde son iki aydır artan dolar fiyatları yüzünden hayat pahalılığı had safhada, gözden geçirilmesi gerekir. Emeklilerde ha keza öyle bir durumda, eskiden asgari ücret düzeyinde emekli maaşı alanlarda bugün asgari ücret altında maaş alıyorlar. Temel tüketimde artan zamlar, her noktada kendini hissettiriyor. Akaryakıta gelen zamlar sadece onda kalmıyor, bütün ürünlere zam geliyor. Üretimi gerçekleştirilen ürünlere de zam geliyor. Nakliye yoluyla, diğer yollarla olsun, bu zamlardan kurtulmak için üretim maliyetlerini düşürmek için çiftçiye üreticiye destek olmak gerekiyor. Bu iş ithalatla olmayacak gibi” şeklinde konuştu.
 
“SON 45 YILIN ZAMMI HABERLERİ İNANDIRICI DEĞİL”
Berkit, açıklamasının devamında, “Patronlar için de iyi olacaktır. Daha çok çalışacak motivasyon olacaktır. Daha huzurlu mutlu olacaktır. Umarım bu vergi düzenlemesi olur, patronlar ve çalışanlar için olumlu sonuçları olur. Şu an asgari ücretteki durum çok sıkıntılı bir durumda görünüyor. 45 yılın zammı yapılacak haberleri ilişkin, çok inandırıcı değil. Keşke 45 yılın zammını yapmaktan öte, temel gıda zamlarının önüne geçilse, akaryakıt, doğalgaz yani insanın temel gıda fiyatlarının artması durdurulsa, çünkü zam yapılıyor ama maaş eriyor” diye konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU