Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Milli Eğitim Bakanlığı, Komet Kültür ve Sanat Projeleri ve Troya Kültür Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen kültürel miras, Batı Anadolu coğrafyası, Ege medeniyetleri kültür ve tarihi, Batı Anadolu'da yaşam biçimleri, ticaret, sanat ve zanaat ile müze eğitimi konularını kapsayan Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti Projesi’nin lansmanı gerçekleştirildi.
 
Troya’nın 5 bin yıllık geçmişinde ziyaretçileri bir zaman yolculuğuna çıkaracak olan kit, kişiselleştirilebilir bir deneyim için tasarlanmış bilgi ve eser kartları, farklı rota seçenekleri, oyunlar, etkinlikler ve krokiler ile meraklısına eşsiz bir deneyim sunmak üzere hazırlanan Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti Projesi’nin lansmanına, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya Kültür Derneği Başkanı Seyhan Boztepe, Proje Koordinatörleri Sebla Kut ve Deniz Erbaş ile davetliler katıldı.
 
Projenin ilk adımında 16-17 Ekim tarihlerinde 200 civarında Çanakkale ve çevre illerde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokul ve liselerde görev yapan tüm devlet okulu öğretmenleri Troya Müzesi’ni ziyaret etti. Öğretmenler Troya Müzesi ve Ören Yeri'ni ele alan diyalog temelli bilgi kartlarından ve etkinliklerden oluşan müze kitinin nasıl kullanılacağına dair hem teorik hem de pratik bilgileri 10 saatlik bir eğitim sonunda edindi. Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti Projesi ile ortaokul ve lise öğretmenleri müze deneyimini sınıf içinde başlatan, müzede devam ettiren ve edinilen bilgilerin yeniden sınıfta pekişmesini sağlayan bir deneyim tasarımı ile öğrencilerine yol göstermeyi amaçlıyor. Troya Müzesi Müze Kitleri projesi kapsamında yüz yüze eğitim alan 200 öğretmen daha öğrencileriyle birlikte müze kitlerini kullanmaya başlayacak. Uzaktan eğitim kurgusunun ardından eğitim ve içerikler dijital formatta tüm öğretmenlerin erişimine hazır hale gelecek. Öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitim kitinin yanı sıra ilk kez bu projede Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış bir ziyaretçi kiti de kullanıcılara sunuluyor. Proje Koordinatörü Sebla Kut iroya Müzesi'nde ziyaretçileri kitlerinin ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
TÜRİYE’DE BİR İLK
Troya ve Çanakkale özelinde ortaya çıkan kültürel mirasın çocuklara anlatılmasının Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti ile birlikte hedeflediğini söyleyen Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, lansmanda yaptığı konuşmada; “Troya bizim önemli bir mirasımız. Kimliğimizin önemli bir parçası. Ama bunun çocuklara anlatmak için doğru yolu ve yöntemi bulmak çok önemliydi. Aslında buradaki ana hedef toprağın mirasını toplumun mirası yapabilmek. Bu kılavuzlukla hazırlanmış bir kit. Bu kitin içinde öğretmenlerin uygulayacağı bir öğretmen kiti, öğrencilerin takip edebileceği bir öğrenci kiti ve yine Türkiye'de ilk kez yapılan bir ziyaretçi kitimiz olacak. Hem dijitalde hemde basılıda çocuklara olabildiğince geniş bir platformda ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
TROYA MÜZESİ BİR DÜNYA MÜZESİ
Troya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise; “Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti, Türkiye'deki ilk ve tek müze ve ören yeri kiti. Buradaki amaç, hem Troya Müzesini Anadolu kültür tarihini Osmanlı'dan başlayan ve günümüze kadar gelen müzeciliği, Türkiye müzeciliğini ama aynı zamanda Troya Müzesiyle beraber ören yerini de anlatmak. Çünkü, Troya Müzesi bir dünya müzesi. Hemen ören yerinin dibinde ören yerinden çıkan buluntuların sergilendiği bir müze. Hem öğretmenlere eğitim programları verilirken öğrencilere bu dünya kültür mirasını en iyi şekilde en anlaşılabilir şekilde anlatmayı amaçlıyor. Bu açıdan da bir ilk olma özelliğini taşıyor. Amacımız, Troya Ören Yerini ve Troya Müzesini bütün Anadolu kültürüyle beraber hem öğretmenlere hemde öğrencilere en iyi şekilde anlatmak” dedi.

Sevi Gözay UĞURLU