UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Çanakkale Eğitim Koordinatörü Sosyolog Blm. Uzm. Aile Danışmanı Yasemin Özhan, çocuk katılımının önemi hakkında bilgilendirme paylaşımlarında bulundu.
 
‘Çocukları ilgilendiren her türlü karara çocukların kendi görüşlerinin yansıması’ şeklinde tanımlanan çocuk katılımı kavramı, özellikle son yıllarda ebeveynlerin ele aldığı konular arasında yerini alıyor. Bu noktada uzmanlar; çocuk katılımlı ailelerde çocukların görüşlerinin dinlendiği, dikkate alındığı bir ortamda çocuklar, etkin yurttaşlar olarak toplumun karar alma süreçlerine katılmış olacaklarını söylerken, bunun için en önemli koşulun çocukların katılımını sağlayacak mekanizmaların oluşturulması olduğunun altını çiziyor.
 
Çocukların sağlıklı yetişmesini sağlamak, çocukları her tür duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak, bu olayların yaşanmasının önüne geçmek amacıyla, Saadet Özkan öncülüğünde, yola çıkan kâr amacı gütmeyen kuruluş olan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği ya da kısaca UCİM, bulunduğu kentlerde çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyor.
 
Özellikle ebeveyn ve çocuk eğitimi konusunda çalışmalarda bulunan UCİM, sadece istismar konusunu ele almayarak, çocukların güvenli bir aile ortamında büyümesi, aile ve çocuk ilişkisinin doğru kurulması amacıyla bilgilendirmelerde de bulunuyor.
 
UCİM Çanakkale Eğitim Koordinatörü Sosyolog Blm. Uzm. Aile Danışmanı Yasemin Özhan, son günlerde çokça işlenen ‘çocuk katılımı’ hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Özhan, “Çocuk katılımı, çocukların kendileri özgür bir şekilde ifade etmeleri ve çocuğun kendisini ilgilendiren bir konuda düşüncelerinin dikkate alınmasını talep etme hakkı olarak düşünebiliriz” diyerek, bunu sağlamanın yollarından da bahsetti.
 
“DİKKATE ALINDIĞINI HİSSETTİREREK KARAR ALMA SÜRECİNE KATILMASI DEMEKTİR”
Özhan, “Bunu sağlayabilmek için, çocukları dinleyerek onları bilgilendirerek bireysel görüşlerini oluşturmaya fırsat vermek, kendilerini ifade etme haklarını geliştirmeye yardım etmek,
Çocukların fikirlerini dikkate almak, bir karar verme sürecini iletişim kurduğu yetişkinler ve ebeveynleri ile paylaşmaya fırsat oluşturma son derece önemlidir. Çocuklara sadece soru sorarak değil onları dinleyerek, dikkate alındığını hissettirerek karar alma sürecine katılması demektir. Çocukların gelişimsel süreçlerinde onlara destek olmak için ebeveynlerin çocukların fikirlerine ve seçenekler karşısındaki kararlarına saygı duyması önemlidir” dedi.
 
“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI GÖZETİLMELİDİR”
Çocuğun karar süreçlerinde üstün yararının gözetilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Özhan, “Çocuğu ilgilendiren ev aile eğitim oyun alanı ve toplumsal alandaki karar süreçlerinde çocuğun yararına öncelik verilerek yani çocuğun üstün yararı gözetilmelidir. Bunun için çocukların bulunduğu ailede okulda genel olarak toplumda çocuk açısından bakış açısını oluşturmak gereklidir. Buna katkı sağlayacak en önemli araç çocuk katılımının sağlanmasıdır. Katılımı desteklenen çocukların aile hayatının parçası olduğuna yönelik düşüncelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak, kendisinin/ başkalarının haklarını öğrenmeye başlayacak, öğrenmeye başladığı haklarını korumayı ve başkalarının haklarına saygı duymayı öğrenecektir” ifadelerini kullandı.
 
“ÇOCUĞU SOSYAL HAYATA HAZIRLANMASI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR”
“Katılım haklarını gerçekleştiren çocuklar ailede, eğitimde ve toplumda hem aidiyet duygusunu hem de kendisini o kurumun bir parçası olarak hisseder” diyen Özhan, paylaşımında şunları belirtti: “Özellikle ailede çocukların ev yaşamı ve ev kuralları gibi aile içerisindeki hayatın katılımcısı olduğuna yönelik anlayışın geliştirilmesi çocuğu sosyal hayata hazırlanması açısından önemlidir.  Aile yaşamında çocuk katılımı ile etkin rol alması kendi görüşlerini oluşturması açısından olumlu etkileyecektir.  Çocuk katılımı çocukların demokrasi kavramını deneyimleyerek öğrenmelerine katkı sağlayacaktır. Çocukların kendi haklarını bilen, savunan, demokratik, uzlaşmacı ve dayanışmacı birey olmaları için onları ilgilendiren etkileyen konularda katılımları farkındalıkla desteklenmelidir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN