2017 yılından bu yana olarak İstanbul Off Road Kulübü tarafından Çanakkale’de organize edilen Baja Troia Turkey, geçtiğimiz sene pandemi yüzünden düzenlenemeyen yarışın ardından 2021 yılında tekrar sahalara dönmenin mutluluğunu yaşıyor. Bu sene ulusal ve uluslararası 50’den fazla ekibin katılımıyla gerçekleşecek olan Baja Troia Turkey’in basın lansmanında, yarışın detayları ve rotası paylaşıldı.
 
Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediye Başkanlığı, Bayramiç Belediye Başkanlığı, TÜRSAB gibi kurumların desteklediği ve İstanbul Off Road Kulübü tarafından organize edilen İSOFF tarafından uluslararası East European Tout Terrain Series Türkiye ayağı olarak düzenlenen Baja Troia Turkey 28-21 Ekim tarihinde gerçekleşecek. Bir otelde gerçekleşen basın lansmanına; Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Sedat Bekteş, Türkiye TOSFED Çanakkale İl Temsilcisi Mustafa Kansu ve Çanakkale Belediyesinden yetkililer yer aldı. Ayrıca İstanbul Off Road Kulübü-İSOFF’dan Baja Troia Turkey Yarış Direktörü Selahattin Toper, Güvenlikten Sorumlu Direktör Yardımcısı Hakan Betir ve İSOFF Yönetim Kurulu üyesi Halil İbrahim Türkyılmaz da programa katılarak basının sorularını cevapladılar.
 
“BU SENE BİR REKOR KIRDIK”
İstanbul Off Road Kulübü Basın Temsilcisi Ayşin Uysal, kısa bir bilgi vererek, “Bizim kulübümüz neredeyse 30 yaşında bir kulüp. Türkiye’deki ilk off road kulübüyüz. 30 sene içerisinde birçok ilke imza attık. İlk baba-çocuk kampı, ilk ikili kalkış formasyonundaki yarışları yaptık. Bu yüzden kesinlikle gururluyuz. Bizim yarışımız East European Tout Terrain Series olarak geçen yarışın Türkiye ayağı. Burada geçmiş senelerde, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve İsrail’de yarışlarımız oldu. Çok farklı ülkelerden de yarışmacılar, bu yarışlara katıldılar. Geçen sene pandemi nedeniyle düzenleyemedik. Bu sene pandeminin tamamen bitmemesi sebebiyle yarışma katılımcılarımızın sayısı hakkında tereddütlerimiz vardı. Fakat bu sene bir rekor kırdık. 50 ekibimiz var, bu 100 yarışçı demek. Bu 50 ekibin 14’ü yabancı ekipler. Pandemiye rağmen binlerce kilometre mesafeye rağmen araçlarıyla ve servisleriyle gelen 14 yabancı ekip var. Bunların arasında İtalya’nın tanınmış yarış ekibi Ralliart 8 araçla, Macaristan’dan, Sırbistan’dan ekiplerimiz var. Bunların hepsi kayıt günü 28 Ekim’de Truva Atı’nın önünde start alacaklar” dedi.
 
“ÇANAKKALE’NİN DOĞASINDAN ÖTÜRÜ ETAPLARI İLE KÜLTÜREL VE TARİHİ YAPISI”
Çanakkale’ye gelme nedenlerinin arasında şehrin kültürünün ve tarihinin de önemli bir yeri olduğunu söyleyen Uysal, “Bu kişilerin Çanakkale’ye gelme sebebi sadece etapların ilgi çekici olması, organizasyonun olmasının yanı sıra bizim gözlemlediğimiz bir neden daha var. Çanakkale’nin doğasından ötürü etapları ile kültürel ve tarihi yapısı. Özellikle Truva yabancı ekiplerin çok dikkatini çekiyor. Truva hem Anadolu medeniyetlerinin hem de Batı medeniyetlerinin odak noktası. O yüzden yarışımıza Troia adını koyduk ve Çanakkale’de devam etme kararını aldık. Gelen kayıtlarda bu kararımızın doğruluğunu onaylıyor” ifadelerini kullandı. Uysal, “Bu yarışı birtakım destekçilerimiz olmadan yapamazdık. Özellikle Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve Bayramiç Belediyesi, Çanakkale’nin tüm kurumları desteklerini esirgemediler. Onlara ayrıca teşekkür etmek istiyorum” diyerek konuşma sıraısını Baja Troia Turkey Yarış Direktörü Selahattin Toper’e devretti.
 
“BAYRAMİÇ TARAFINDA TAMAMEN YENİ BİR ETAP”
Baja Troia Turkey Yarış Direktörü Selahattin Toper ise yarışma hakkında bilgi vererek, “Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri uzun etaplarımız var. Cuma ilk etabımız 124 kilometre, çok ciddi bir mesafe. Genelde Türk yarışçılarının alışkın olmadığı mesafe. Hatta bazı araçların benzini yetmiyor. 90 kilometrelik rezervleri var. Dolayısıyla etaplar içerisinde benzin ikmal alanları oluşturacağız. Cumartesi Bayramiç tarafında tamamen yeni bir etap koşulacak. Ege Denizi’ni görüp tekrar Bayramiç’e inmiş olacak yarışçılar. Orada da yine benzin ikmal alanı olacak. Pazar günü olan etabımız 74 kilometrelik bir etap ve tek geçiş. Sonrasında KİPA arazisinin olduğu kısımda koşulacak özel Seyirci Etabını koşacak. Yarışın bitişini bu etap belirleyecek.  Resmi kurumlarımızdan aldığımız destekle, bütün güvenlik ekipleri, sağlık hizmetleri, AFAD ekipleri ile etabın içerisinde güvenli alan oluşturacağız. Biz tamamen hazırız yarışa, Çarşamba gününden itibaren de yarışçılar gelmeye başlayacaktır. Güzel bir yarış olmasını umut ediyorum” şeklinde konuştu.
 
“4 ÜLKEDEN TOPLAM 50 EKİP”
Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan da kısa bir konuşma yaparak, “Bu organizasyon Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu bünyesinde aktif grup olan İstanbul Off Road Kulübü tarafından düzenlenmektedir. Ev sahipliği konusunda sayın valimizin himayelerinde bu organizasyonu düzenliyoruz. Diğer kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimlerin işbirliği esas burada. Tüm kurum ve kuruluşların büyük destekleri ile faaliyetleri yönetiyoruz. Kulübümüz, federasyonumuz müsabaka hakem talimatları doğrultusunda faaliyetleri gerçekleşecektir. 4 ülkeden toplam 50 ekip katılmakta ve 28’inde Koron boyunda starta başlanıp, 31’inde yine Kordon’daki ödül töreni ile sona erecektir. Tüm ekiplere, araçlara, ülke sporcularımıza başarılar diliyorum. Faaliyetlerde görev alacak olan hakem, gözcü, gözetmenlere de başarılar diliyoruz” dedi. 
 
1000 KM’YE YAKIN ETAP GEÇİLECEK
Dört gün sürecek program ise şu şekilde gerçekleşecek; 28 Ekim’de 15.00’de Çanakkale Truva Atı önünde tüm yarışan araçların katıldığı Seremonik Start ile başlayacak yarış, KİPA yanındaki özel parkurda Prolog ile devam edecek. 29 Ekim’de ekipler 328 km uzunluğunda İDA 1 ve İDA 2 etaplarını, 30 Ekim’de 390 km uzunluğunda KEBRENE 1 ve KEBRENE 2 Etapları, 31 Ekim’de 248 km uzunluğundaki TRUVA Etabını ve KİPA yanındaki alanda koşulacak özel Seyirci Etabını koşacak. Organizasyon yetkilileri, bu sene gerçekleşecek olan yarış için Prolog ve Seyirci Özel Etabı kapsamında 1,4 km uzunluğunda engebeli bir parkur hazırladıklarını belirtti. İki yarış aracının aynı noktadan aynı anda start alarak ortada bir köprü geçişi ile birbirine bağlanan ikiz parkurlarda yarışmaları ile heyecanlı dakikalar gerçekleşecek.
 
ARAÇLAR GPS İLE TAKİP EDİLECEK
Yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilen yarışta,  araçlara takılan GPS cihazları ile online izlenecek ve bu takip cihazları sayesinde farklı sinyallerle duran, kaputu açılan araçlar takip edilecek. Bir sorun yaşanması durumunda acil yardım düğmesi ile araçlara anında ulaşım sağlanacağı belirtildi. İSOFF üyelerinden oluşan deneyimli ekipler 4x4 araçları ile kurtarıcı görevi yapmak üzere etaplarda
hazır olacaklar. Etapların belirli noktalarında yer alan sektörler, geçen araçları takip ederek yarışın
akışı konusunda devamlı bilgi sağlayacak.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN