Son günlerde Çanakkale’de birçok esnaf ve vatandaş, kendilerini İzmir’den arayan kişilerin engellilere yardım adı altında bir tiyatro oyunu düzenleyeceklerini ve bilet satmak istediklerini söyleyerek, bu konuda iyi niyetlerini istismar etmeye çalıştıkları yönünde şikayetlerini dile getirdi. Dernek gibi gözükerek, bu şekilde engellilerin ismini kullanan ve değeri olmayan ürün ile hizmet satmaya çalışan birçok iktisadi işletme olduğunu söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular, Çanakkale halkını uyararak, bu kişilere itibar edilmemesini yönünde uyarılarda bulundu.
 
‘Engellilere yardım’ adı altında dernek olduğunu söyleyerek, para toplamaya çalışan birçok iktisadi işletme statüsündeki kurum, kişilerin vicdanlarını sömürmeye devam ediyor. Son günlerde Çanakkale’de bazı esnaf ve vatandaşlar kendilerine telefon ulaşarak İzmir’de bir dernek olduklarını ve gelirinin engellilere bağışlanacağını söyleyerek bilet satmaya çalışan kişiler olduğunu söyledi. Bu konuda şüpheye düşen kişiler, kendilerine söylenen oluşumların isimlerini internete yazdıklarında ise bilgi çıkmadığını, boş sosyal medya hesaplarının olduğunu gördüklerini belirtti.
 
Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de derneklerin ve engellilerin isimlerini kullanarak, insanlardan faydalanmaya çalışan kişilerin olduğunu söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı ve milli sporcu olan Ümit Burunlular, bu kişilerin dernek olmadığını, iktisadi işletme adı altında kurulduklarını söyledi. Burunlular, vatandaşların güvenmedikleri, ismini daha önceden duymadıkları dernek ve kişilere para vermemesi gerektiğine dikkat çekti.
 
“ ‘YARDIMLAŞMA DERNEĞİYİZ’ DİYORLAR, İŞLETMEYİ KESİNLİKLE SÖYLEMİYORLAR”
Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı ve milli sporcu olan Ümit Burunlular, dernek ve iktisadi işletmeler arasındaki farklı açıklayarak, “Dernek ve işletme farklıdır. İşletme kar amacı güden, dernek kar amacı gütmeyen kurumladır. Biz Sakatlar Derneği olarak kar amacı gütmeyen bir derneğiz. İnsanlarımıza yapmak istedikleri bağışı bizlere vermesi gerektiğini, bizim de karşılığında makbuzunu vereceğini söylesek de, dernek adı altında iktisadi işletme kuranlar suiistimal ettiğinden dolayı bunu anlatamıyoruz. İktisadi işletme ticarettir, dernekler ise kar amacı gütmeyen sivil toplum örgütleridir. Bu kişiler ‘iktisadi işletmeler’ kelimesini söylemeyip ‘yardımlaşma derneğiyiz’ diyorlar, işletmeyi kesinlikle söylemiyorlar. Makbuza da yazmıyorlar. Burada bağış toplama yasasının, kabahatler kanunda ağır cezaların olmamasından kaynaklı açıklardan faydalanarak bunu yapıyorlar” bilgisini verdi.
 
“ÜRÜNLER SATMAYA ÇALIŞARAK BUNU YAPIYORLAR”
Burunlular, bu şekilde insanların vicdanlarını sömüren kişilerin Çanakkale’de de olduğunu söyleyerek, şehir dışından gelen kişiler olduğunu da söyledi. Ümit Burunlular, “İktisadi işletmede maalesef her şey yapılabilir. Art niyetliler, engellileri istismar ederek para kazanmak isteyenler bir kalemi 10 kuruşa alıp 5-10 liraya satıyorlar. Fırça, temizlik malzemesi, dergi gibi ürünleri satmaya çalışarak bunu yapıyorlar. İktisadi işletmede bunun sonu yok. Fakat bunu dernek de yapamazsınız. Siz dernek olarak sadece bağış alabilirsiniz ve bankaya ya da elden bağışta bulunabilirsiniz ve sonunda da makbuzunuzu alırsınız. Maalesef şehrimizde 3-4 tane var. Bu kişilerin yüzünden biz engelli kardeşlerimizin sorunlarını çözemiyoruz. Görme engelli, ortopedik engelli deyip maalesef Çanakkale’deki engelli kardeşlerimizi suiistimal eden dernekler de var. Bu dernekler de maalesef engellilerin menfaatine çalışmıyorlar. Ayrıca diğer şehirlerden Çanakkale’ye gelenler var. Çanakkale derneklerin yapması ise bizi daha çok üzüyor” dedi.
 
“DERNEĞİN VE BENİM İSMİMİ KULLANARAK PARA TOPLAMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı ve milli sporcu olan Ümit Burunlular, derneğinin ismini ve kendi ismini kullanarak insanların arandığını veya kapıları dolaştıklarını ve bağış istediklerini öğrendiklerinde şok olduğunu aktardı. Ümit Burunlular, kişilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu kişiler derneğin ve benim ismimi kullanarak para toplamaya çalışıyorlar. Ardından bağış yapanlar beni arıyor ve dolandırıldığını öğreniyor. Bu yüzden Çanakkale’nin engellisi açıkta kalıyor. Gerçekten yardım yapmamız gereken, maddi sıkıntılar çeken engellilerin sorununu çözemiyoruz. Hem dernek yöneticileri hem de yardım bekleyenler zarar görüyor. Dışarıdan birisi benim ismimle arıyorsa, bağışta bulunmasınlar. Birini arayacaksam ben şahsen ararım. Çanakkale içinde de birilerine para veriyorlarsa, arkasını aramaları lazım” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE’DE TİYATRO YAPACAĞIZ DİYENLERE İNANMAYIN”
Bu kişilere aldanılmaması gerektiğini söyleyen Burunlular, “Öncelikle bu kişilerin nereden geldiklerini soracağız Çanakkaleli mi değil mi diye. Eğer şehir dışından geliyorlarsa kesinlikle destek vermeyin. Çeşitli illerden gelip de biz Çanakkale’de tiyatro yapacağız, sinema yapacağız diyenlere inanmayın. Hiçbiri de gelip burada bu söylediklerini yapmıyor zaten. Ben bugüne kadar yaptığını görmedim. İkinci olarak ise Çanakkale’de tanınmış dernekler var. Bu yüzden tanınmadık derneklere araştırmadan verilmemesi lazım. Banka hesap numaralarına dahi yatırılmasını tavsiye etmem. Bağış yapmak isteyenler, derneğe gelecekler ve burada soracaklar. Biz de her şeyi şeffaf bir şekilde anlatacağız. Bağışlarını yapacaklar ve makbuzlarını vereceğiz” şeklinde anlattı.
 
BU KİŞİLERE ENGEL OLMAK İÇİN VALİLİK İLE GÖRÜŞTÜLER
Burunlular, bu konuyla ilgili Çanakkale Valiliğine dertlerini anlattıklarını belirterek, “Pandemiden önce bu tarz kişiler çok fazla ortaya çıkmıştı. Televizyonda da zaten görüyorduk. İnsanların vicdanlarını sömürerek paralar toplayıp, zengin ortamlarda yediklerini haberlerde görüyorduk. Biz de bunu önlemek amacıyla Orhan Vali döneminde, kendileriyle görüşerek durumumuzu ilettik. Bunun önüne geçilmesi için valilik kararının Çanakkale içinden olmayanlara verilmemesi gerekiyor dedik veya Çanakkale engellileri için kullanılacaksa bu bağışlar izinler verilsin diye belirttik. Bunu iletmemizin ardından, bu kişilerin artık izin alamadığını öğrendim” diye belirtti.
 
“DERNEĞİMİZLE İLETİŞİME GEÇEREK HER TÜRLÜ BAĞIŞI YAPABİLİRLER”
Başkan Ümit Burunlular, son olarak herkesin desteklerine açık olduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Daha iyi şeyler yapmak adına, Çanakkale ihtiyaç sahiplerimizin sorunlarını çözmek adına derneğimizle iletişime geçerek her türlü bağışı yapabilirler. Parasal anlamda da olabilir, elinde kullanmadığı sandalye, baston, kör bastonu gibi malzemeler de olabilir. Mutlaka bize ulaşsınlar. İsmetpaşa Mahallesi 18 Mart Stadyumu Kuzey Kale Arkası’nda bulunan dernek yerimize istedikleri zaman gelebilirler. Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi olarak kar amacı gütmediğinden dolayı, yönetimdeki arkadaşımızın aylık geliri yok. Bu tamamen gönüllük esası ile çalışarak sosyal sorumluluk oluyor. Ben her platformda olmak istiyorum ki benim gibi ağır engelliyi gördüklerinde, evde hapis hayatı yaşayan, evden çıkmak istemeyen kişiler beni gördükten sonra dışarı çıkıyorlar. Ben bundan dolayı çok mutluyum. O yüzden Çanakkale içerisinde ne kadar çok derneğimiz olsa bile, amacına hizmet etmiyor, hak odaklı çalışmıyor”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN