Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi içerisinde yer alan ve basit usulde vergilendirilen küçük esnaf ve sanatkârın ticari kazançlarına gelir vergisi muafiyeti getiren değişiklik, itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi. Kararın açıklanmasının ardından yapılan bu destekleme ile ilgili Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, değerlendirmelerini paylaştı.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, yaptığı açıklamada, “1 Ekim’de açılan meclis ile birlikte bizim 64 maddeden oluşan tüm esnaf ve sanatkarı kapsayan gelir vergisi mükelleflerinin birçok kalemde yapılacak değişiklikler ile birlikte önce bize Sayın Cumhurbaşkanının basına da deklare ettiği basit usul mükelleflerinden vergi alınmayacağı konusunda çalışmalar vardı. İlk etabı 1 Ekim’de başladıktan sonra alt komisyonlardan geçtikten sonra TBMM’de kabul edildi” bilgisini verdi.
 
“ESNAF TEŞKİLATI ADINA ELBETTE SEVİNÇ YARATTI”
Özcan, “Türkiye genelinde 850 bin basit usul vergiye tabi esnaf ve sanatkar var. Bu esnaf ve sanatkarın, pandemi sebep gösterilerek, kendilerinin beyanname verme zorunluluğu var. Ancak gelir vergisi konusunda muaf tutuldu. 850 bin basit usul vergi mükellefi vergi vermeyecek. Bizim de Çanakkale’de normalde 23 bin 980 üye sayımız var. En son yaptığımız çalışmada 12 bin basit usul mükellefimiz vardı. Çanakkale’de resmen yarı yarıya esnaf ve sanatkar vergi vermeyecek. Esnaf teşkilatı adına elbette sevinç yarattı. Beklediğimiz bir şeydi. Bunun gelir vergisi mükelleflerinde, stopaj oranlarından tutun KDV oranlarına, beyanname vermeye göre düzenlemelerde hala çalışmalar devam ederken bunlarda da düzenleme yapılmasını istiyoruz” diyerek şu şekilde sıraladı: “Pandemi döneminde birçok gıda ürününde aynı zamanda mobilya, bakım tamirat meslek kollarında yüzde 18 olan KDV’ler yüzde 8’e inmişti. Yüzde 8 olan KDV’ler yüzde 1’e kadar inmişti. Bunlar 6 ay gibi bir sürede yapıldı. 1 Ekim’de de bazı KDV oranları eski seviyeye getirilmişti. Bunlarla ilgili de indirilen KDV oranlarının aynı şekilde devam etmesini istiyoruz. Şu anda 64 maddelik kanun tasarısı içindeki bizi ilgilendiren bütün bölümleri takip ediyoruz. Bunlarda yapılacak olan her türlü kolaylık, bu zor dönemde esnaf ve sanatkâr için atılmış bir adımdır. Bunu destekliyoruz. Kanun teklifini hazırlayan, meclise getiren, destek veren bütün siyasi partilere ve milletvekillerine teşekkür ediyoruz.”
 
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU ARA ELEMAN SORUNU”
Özcan, ayrıca geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada 1000’e yakın mesleki teknik okulun açılacağını söylemesi üzerine, bunun Türkiye’deki ara eleman bulma sorununa iyi geleceğini söyledi.  Konuyla ilgili düşüncelerin aktaran Ünal Özcan, “ Sayın cumhurbaşkanı açıkladı 1000 adet mesleki teknik okulu açılacağı ile ilgili açıklama yaptılar. Biz her zaman söylüyoruz; Türkiye’nin en büyük sorunu ara eleman sorunu. Bugün sanayi sitelerinden başlayın her türlü üretim, bakım, tadilat ile ilgili müthiş bir şekilde ara eleman sorunu var. Şu an itibariyle ülkemizin bu ara eleman sorunu, bir şekilde mülteci veya dışarıdan ülkemize gelenlerle doldurulmaya çalışılıyor. Biz teknik meslek eğitim liselerinin arttırılmasını, bu yerlerden mezun olan gençlerimize devletimiz tarafından farklı teşvikler verilmesini istiyorduk. Bu yüzden 1000 okul meselesine sevindik. İçeriği ve detaylarını bekliyoruz. Şu an itibariyle birçok gencimiz yüksekokul veya fakülte mezunu olduktan sonra, bir iki meslek grubu haricinde iş sorunu yaşıyor. Ama özellikle ihtiyacımız olan bu teknik anlamda eğitim alanlara dönem içerisinde devlet tarafından farklı teşvikler veriliyordu. Örneğin; ustalık belgesi sahibi olan esnaf sanatkara 100 bin TL’ye kadar işyeri açılışında destekler veriliyordu. Bu teknik liseler desteklenir ise bu konuda da gerçek anlamda bu mezun olan çocuklarımıza iş kurma ile ilgili imkanlar yaratılırsa bu da bizim üretim konusunda büyük bir sorunu kapatacağından şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN