Boğaz Medya canlı yayınına katılan Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Bilge Şimşek, kooperatifin kuruluşu, amaçları ve hedefleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Şimşek, kooperatifin projesinin uzun soluklu olduğunu söyleyerek, ‘damlaya damlaya göl olur’ ilkesiyle herkesi destek olmaya davet etti.
 
Çanakkale’nin bilinen isimlerinden CHP Belediye Meclis Üyesi ve diş hekimi Bilge Şimşek, Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı olarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Şimşek, öncelikle kooperatifin Çanakkale ayağının açılması hikâyesinden bahsederek, şu anda bulundukları noktayı paylaştı. 2008 yılında kurulan Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Bilge Şimşek, “Geçmişte çocuklarım üniversiteye gittiklerinde, özellikle büyük oğlum İzmir’i kazandığında eşim ve ben devlet memuru olduğumuz için oğlumuza devlet yurdu çıkmadı. Özel yurt arayışına girdik. Ama İzmir’de Atatükçü düşünceli, çağdaş, laik anlamda yurt bulamadık. Oğlum birçok sıkıntı çekti. 17 yaşında ona ev tutmak zorunda kaldık. Çanakkale’de biz çalıştığımız için yanına çok gidemedik. Oğlum başka sıkıntılar yaşadı, örneğin gaspa uğradı. Bunlar bizi aile olarak çok üzdü. Küçük oğlum da üniversiteyi kazandığında, nereyi kazandığından daha çok nerede yaşayacağı daha önemli oldu. O dönemde ben Diş Hekimleri Odası Başkanlığı yapıyordum ve Lions Kulübünde sivil toplum kuruluşlarından sorumlu başkan yardımcısıydım. O dönemde tanıdığım kişileri aradığımda ve çocuğumu nereye yerleştirebilirim diye sorduğumda herkes bana  ‘Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifini’ adres olarak gösterdi ve ben de oğlumu Görüklü’de bulunan Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin karma öğrenci yurduna yerleştirdim. Onlarla tanışmam bu şekilde oldu” dedi.
 
“TAŞIN ALTINA ELİMİ KOYMAK ZORUNDA OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜM”
“O zamanlar oda başkanı olmamdan dolayı, bana ulaştılar ve beni davet ettiler ve Çağdaş Eğitim Kooperatifini Çanakkale’de kurabileceğimi söylediler” diyen Şimşek, “Eğitimdeki gidişat, ülkenin içinde bulunduğu durum etkili olduğu ve bir yerden başlamak lazım diye düşündüm. Bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. Belli bir konuma geldiysek, gençlerimizi, geleceğimizi, toplumu düşünmek zorundayız. Yarın gençler soracaklar, ‘ne yaptınız?’. Taşın altına elimi koymak zorunda olduğumu düşündüm.  Sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara çağrı yapmaya karar verdim. Bir komite oluşturduk. Bu komite tüzük konusunda çalışmalar yaptı” dedi.
 
“KOOPERATİF ÇATISI ALTINDA BİRLEŞMEK İSTEDİK”
Şimşek, “Biz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlıyız. Bizim kooperatifimiz sosyal bir kooperatif. Şu anda sosyal kooperatifçilik sorgulanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda kar amacı güden ve bir de sosyal kooperatif olanları ayrıştırıp, ayrı birimlerde adlandırma çalışmaları var. Bu şekilde sosyal kooperatif olarak kurulduk. Neden kooperatif diye sorarsanız; Anadolu’da imece geleneğimiz var. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan, birbirimize destek olduğumuz günler var. Yoklukta, hastalıkta, cenazede komşularımız yemek getirir koyar. Her şeyde taşın altına elini koyar ve dostuna, komşusuna sahip çıkar. Bu imece geleneğimizden faydalanarak, biraz da vakıf mantığı düşünerek kooperatif çatısı altında birleşmek istedik” şeklinde anlattı.
 
“AMACIMIZ BİZİM YAYILARAK ÜYE SAYIMIZI ARTTIRMAK İSTİYORUZ”
Bilge Şimşek, kooperatif olarak yaptıkları çalışmalara da değinerek, “Kurucu üyelerimiz o zaman oda başkanlarından oluşan kişilerden seçildi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı rahmetli İlyas Acar kurucu üyemizdi. Bugün eşi Mine Hanım devam ediyor. O zamanki Mali Müşavirler Odası Başkanı, Ziraat Mühendisleri Başkan Yardımcısı, Erenköy Belde Başkanı gibi kişiler katıldı. Böylece girişimi başlattık. Her ne kadar ağır ilerlese de, toplumu aydınlatmak için çeşitli çalışmalar sürekli yaptık. Panel, seminer gibi etkinliklerden biz gelir elde etmiyoruz ama gecesinde yemek yaparak açık arttırmada cüzi rakamlar kazanıp bunları kasamıza koyuyoruz. Birçok tiyatro etkinliği düzenliyor ve burada elde ettiğimiz gelirleri kasamıza atıyoruz. Ama vergi ödediğimiz için kazandığımızın birçoğu vergiye gidiyor. Bunun için birlik olmaya çalışıyoruz. Biz aidat toplamıyoruz, biz sadece sermaye payı adı altında giriş parası alıyoruz, bin lira gibi bir ücret. Bir de yeni üye masrafı için 100 lira alıyoruz. Başka da bir para almıyoruz. Amacımız bizim yayılarak üye sayımızı arttırmak istiyoruz” diye belirtti.
 
“Şöyle bir zihniyet var; ‘siz yapın, bir şey görelim öyle girelim’. Ama bizim şimdi insan gücü ihtiyacımız var. Hep birlikte bir şeyler başarmamız gerekiyor” diyen Şimşek, “İçimizdeki veya çevremizdeki bazı insanlar kurban bağışı yapıyorlar, fitre zekat veren oluyor. Bir arkadaşımız kızı evlenirken, düğünde nikah şekeri vermek yerine bize bağış yaptı bedeli, biz de yemek tabaklarına ufak kartlar bıraktık kooperatifimize bağış yapıldığına dair. Cenazelerde sayısız çelenk gidiyor. Çelenk bağışında bulunan insanlar var. Bunların çoğalmasını istiyoruz. Ortak olmayıp, gönüllü olan arkadaşlarımız var. bu şekilde gelirlerimiz oluyor” diyerek kooperatifin gelirlerini anlattı.
 
“ORTAÖĞRENİMDE CİDDİ BİR SIKINTI OLUYOR”
Bu gelirler ile yapacaklarına değinen Başkan Şimşek, “Şehrimizin coğrafi konumu biraz sıkıntılı. Bunu yıllar önce kooperatifimiz kurulduğunda geçen dönem yönetim kurulunda görev yapan eğitimci Ali Demir uyardı. Dağınık bir bölgemiz olduğunu, adalarda yaşayan çocukların olduğunu ve hafta sonu gemi olmadığında çocukların burada kaldığını söyledi. Ortaöğrenimde ciddi bir sıkıntı oluyor. Ortaöğrenimdeki çocuklar yükseköğrenim gören çocukların yanında kalıyor, bu da onlar için sıkıntı olabiliyor. Boğazın öteki yakasındaki çocuklarımız var. Burada okuyan, karşıya geçemeyen çocuklara kucak açmamız lazım. Kazdağlarındaki, köylerde çocuklarımız var. Önceliklerimiz arasında bir anaokulu, ortaöğretim öğrenci yurdu olabilir. O potansiyele kavuştuğumuz anda hayata geçirmek istiyoruz. Belediyemizin meclisinde görev yaparken, belediyemize ait bir rekreasyon alanı yurt alanına çevrildi. Buraya talip olalım istedik, ihaleye girmemiz gerekti. Ama malımız mülkümüz yok, teminat mektubunu alamıyoruz. O kadar paramız olsa zaten biz yapacağız. Birden bire oda Kredi Yurtlar Kurumu yönetmelik değişikliğine takıldı. Ama hiçbir zaman pes etmeden engelleri aşmayı planlıyoruz. Uzun soluklu bir proje bu” dedi.
 
Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Bilge Şimşek, şu anda ilde kooperatifin bir yeri olmadığını söyleyerek, yer bağışında bulunmak isteyen herkese destek çağrısında bulundu. Kooperatife katılmak isteyenlerin ise kendilerine sosyal medya adreslerinden ulaşabileceklerini de belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN