Geçtiğimiz günlerde Gökçeada’da bulunan Yıldızkoy’un imara açılmasının Belediye Meclisi’nde kararının alınması üzerine çıkan haberlerin ardından, alınan kararda ret oyunun kullanan CHP’liler adına CHP Gökçeada İlçe Başkan İsmail Öztürk açıklamalarda bulundu. Öztürk, Yıldızkoy’un imara açılmasını doğru bulmadıklarını söyleyerek, “Gökçeada’da zaten bir arıtma sisteminin olmayışı da düşünülürse çevre açısından büyük handikap oluşturacağı düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.
 
Gökçeada Belediye Meclisi Toplantısında Yıldızkoy’un imara açılması için yapılan oylamada CHP’lilerin ret oyu vermesi ve kararın İYİ Partililerin oyları ile geçmesinin ardından CHP Gökçeada İlçe Başkan İsmail Öztürk basın açıklaması yaptı. Öztürk, Yıldızkoy’un imara açılmasını doğru bulmadıklarını vurgulayarak, “Türkiye’nin İlk ve tek Sualtı Milli Parkı içeresinde yer alan Yıldızkoy’un imara açılmasını kabul etmiyor ve doğru bulmuyoruz. 288 dönümlük bu bölgenin imara açılmasının adaya ve bölgeye yapılan bir ihanet olarak görüyoruz, birkaç arazi sahiplerinin rantı uğruna burası betona teslim edilmemeli. Bu bölge 2. Derece arkeolojik sit alanı olması nedeniyle de böyle bir yapılaşmanın olamayacağını düşünüyoruz. Belediye Meclisince kabul edilen 1/1000’lik planda her ne kadar 1/5000 lik planlara göre oranlar düşürülmüş olsa da yine de 288 dönümü kapsayan alana yapılacak olan konut, işyeri ve diğer donatılarla orası betona boğulacaktır. Bu alanın imara açılması Gökçeada’da var olan altyapı sorununu daha da artıracak,  ayrıca Gökçeada’da zaten bir arıtma sisteminin olmayışı da düşünülürse çevre açısından büyük handikap oluşturacağı düşüncesindeyiz” ifadelerini kullandı.
 
“BİZLERİN GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMADAN MADDE MECLİSE GETİRİLMİŞTİR”
Yıldızkoy’un önemi hakkında bilgi veren Öztürk, “Yalnız ülkemiz için değil Dünya’da da çok özellikli bir öneme sahip olan Sualtı Milli Parkı su altı florası açısından çok zengin bir alan. Yıldızkoy’un imara açılma süreci tarihsel olarak şöyledir: 2010 yılında alanın 25 binlik planı yapılarak süreç başlatılıyor. Daha sonra 2012 yılında 5 binlik plan yapılarak, alan imara açılmış oluyor. 2015 yılında ise şehrin tamamı ile birlikte bu alanın da 100 binlik planı hazırlanıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı da bu alanı şehir gelişim alanı olarak belirliyor. Esasen burası daha önce onaylı 1/5000 lik plan ile katledilmek istenmiştir. Bu plan uygulanmış olsaydı bölgede daha büyük bir oranda yapılaşma olacaktı. 4 Ekimde belediye meclisinde onaylan 1/1000 lik plan ve 1/5000 lik düzenlenmesi öncesi ittifak ortağı parti olmanın sorumluluğu gereği bizlerin görüşüne başvurulmadan madde meclise getirilmiştir. Bu oylamada partimizin iki meclis üyesi ret oyu vermekle birlikte, partimizin İmar Komisyonu Üyesi de meclis küsüsünden buranın imara açılmamasını ayrıca sakıncalarıyla ifade etmiştir. Yapılan oylama sonucu İyi Partinin dört meclis üyesi evet oyu vermiş AKP’nin üç üyesinden toplantıya katılan bir üyesi çekimser oy kullanması sonucu İyi Partinin oylarıyla meclisten geçmiştir” dedi.
 
“BU ALANIN BAKİR HALİNİ KORUMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”
Öztürk, açıklamasının devamında şunları da belirtti: “Adamızın Organik Ada vizyonuna uygun olarak bu alanın bakir halini koruması çok önemlidir. Yapılaşma kararının iptal edilmesi için tüm sivil toplum kurum ve kuruluşlarını iş birliğine, güç birliğine çağırıyoruz. Ülkemiz bir Hukuk Devletidir. Bu sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Bu konuda biz CHP olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Bu planla ilgili nihai karar mercii Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruludur. Bu kurulun kararı kabul etmemesi yönünde halkımızı duyarlı olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz. Yıldızkoy’daki imar kararı halkın yararına bir karar değildir. Bu planın iptali, ancak halkın kendi meselelerine sahip çıkması ve direnişiyle mümkündür.”
 
Gizem TUĞÇE BAYHAN