UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Çanakkale ??Eğitim Koordinatörü Sosyolog Blm. Uzm. Aile Danışmanı Yasemin Özhan, ‘akran zorbalığı ve ihmal’ konusu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Özhan, ebeveynlerin bu konuda önemli rol oynadıklarını söyleyerek, bu yöndeki davranışların göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
 
UCİM Eğitim Koordinatörü Sosyolog Blm. Uzm. Aile Danışmanı Yasemin Özhan, sosyalleşmenin çocukların gelişiminde önemli bir süreç olduğunu söyleyerek, bu çerçevede görülebilecek olan ‘akran zorbalığı’ hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Özhan, “Çocukların gelişiminde sosyalleşme süreci çok önemlidir. Bu süreç ailedeki bireylerden başlayarak oyun ortamı ve eğitim ortamı gibi çeşitlenerek genişlemektedir. Bu süreçte akranlarıyla birbirleriyle işbirliği halinde olarak oyun kurma, iletişim kurma, oyun oynama gibi becerileri kazanmada çocuğun kurduğu iletişimler önemli rol oynamaktadır.  Çocuklar bu süreçlerde istediklerini elde etmeye çalışırken sağlıklı iletişim becerini bilmedikleri için zorba davranışlar sergileyebilmektedirler. Akran zorbalığı aynı yaş grubundaki çocukların birbirlerine bir amaca yönelik fiziksel, sözel veya sosyal medya üzerinden rahatsız edici hırpalayıcı söz ve davranışlarda bulunmasıdır. Bazen aşırı kontrolcü ailelerin çocukları akranları üzerinde bu tür baskı kurma davranışları sergileyebiliyorlar” dedi.
 
ZORBA DAVRANIŞLARA ÖRNEKLER
Çocukların sosyal ortamındaki zorba davranışlara örnekler veren Özhan, “Fiziksel zorbalık; saç çekme, sarsmak, çelme takmak, eşyalarına zarar verme (silgi kalem vb. araçları fırlatmak), tekmeleme, ısırmak, tükürmek. Sözel zorbalık; cinsiyet bedensel özellikleriyle ilgili incitici yorumlar yapmak, kışkırtmak, azarlama, iftira atma, arkasından gülme, lakap takma, dışlama, dedikodusunu yapmak,
Dolaylı zorbalık; zorba davranışlarını kişiye birebir değil arkadaşları arasında dışlanması için utandırmaya çalışma, rahatsız edici bakışlarda bulunmak, dedikodu yapmak, tehdit edici cümleler kurmak/davranışlarda bulunma. Cinsel zorbalık; temasta bulunmaya zorlama, cinsel içerikli söz söyleme. Sosyal medya zorbalığı; Sosyal medya kullanırken izinsiz çekilen video çekmek videoları yayınlamak, hakaret içeren yazılar gönderme gibi eylemler görülebilmektedir” şeklinde sıraladı.
 
“EBEVEYNLERİ TARAFINDAN İHMAL EDİLEN ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLEBİLMEKTEDİR”
“Zorba davranışa maruz kalan çocuklar fiziksel ve psikolojik olarak ciddi ölçüde zarar görür” diyen Yasemin Özhan, “Zorbalığa maruz kalan çocuğun akademik başarısında düşüş, okula girmek istememe ve derslerine odaklama sorunu gibi problemlerle karşılaşır. Zorbalık yapan çocuklarda ise; bu davranışlarının altında yatan nedenlere bakıldığında aile yaşamları önemli ölçüde etkili olduğu görülüyor. Ebeveynleri tarafından ihmal edilen, şiddet görmüş veya şiddete tanık olmuş çocuklarda daha fazla görülebilmektedir. Ebeveynleri tarafından ihmal edilen çocuklar ilgi görmek için bu tür davranışlar sergileyebilmektedir” diye anlattı.
 
“ÇOCUKLARI ÇOK İYİ GÖZLEMLEMEKTE FAYDA VARDIR”
Özhan, “Çocuklarla temasta bulunan ebeveynler eğitimciler meslek profesyonelleri çocuklar karşısında rol model olduklarından dolayı daha dikkatli olmaları son derece önemlidir. Çocukları çok iyi gözlemlemekte fayda vardır. Bu sayede zorba durumlarla baş etmekte zorlanabildikleri zamanlarda farkındalıkla bilinçli bir şekilde destek olabilmek önemlidir. Çocuğun yerine tepki vermeden çocuğun bu durumlarla baş edebilmesini güçlendirmeye çalışılması daha faydalı olabilmektedir. Çocuklarla temasta bulunan ebeveynler zorbalık yapan çocuğa ‘çocuktur yapar’ veya ‘çocuklar arasında olur öyle şeyler’ gibi cümlelerle görmezden gelip sorunlu bir davranışın altında yatan nedenin giderilmesi konusunda ciddiyetle yaklaşılması çocukların sosyal gelişimi için çok önemlidir. Bu konu ihmal edilmemelidir” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU