Başarılı öğrencilere çağdaş nitelikli eğitim olanağı ve eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacı ile 2008 yılında kurulan Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi, pandemi döneminde duraksamaların ardından tekrar projelerini hayata geçirmek için çalışmalarına devam edeceklerini açıkladılar. Bu kapsamda kendilerini tanıtmak ve devam edecekleri etkinlikler hakkında bilgi vermek amacıyla toplantı düzenledi.
 
Truva Hotel’de gerçekleştirilen Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi tanıtım ve tanışma toplantısına, Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Şimşek, yönetim kurulu üyeleri, kooperatif üyeleri ve yeni katılmak isteyenler katıldı. 2008 yılından bu yana kooperatif olarak yapılan etkinliklerin gösterildiği sunumun ardından Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Şimşek konuşma gerçekleştirdi.
 
Başkan Şimşek, “Dünyanın her yanında temel bir insan hakkı olan eğitim, sosyal projelerin ve evrimin bir parçası olarak görülüyor. Özünde bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi olarak tanımlanabilen eğitim; bireyin doğumundan ölümüne süregelen bir olgu olduğundan politik, sosyal, kültürel ve bireysel boyutları aynı anda içinde bulundurur. Bugünün dünyasında gelişmişliği yakalamak, iyi yetişmiş ve özgür insanla mümkün. Türk aydınlanma devrimi de egemenlik, bağımsızlık, özgürlük içerisinde, ayakları üzerinde duran, aklı ve bilimi temel alan bir eğitim sistemiyle çağdaşlaşmayı esas almıştır. Yalnızca yakınanların, şikayet edenlerin, şikayetçi oldukları konular ve koşulların giderilmesi için bir şeyler yapabildiği; bunun için elverişli ortamlar yarattığı görülmemiştir. Yakınmacının ufkunda varacağı bir hedef yoktur; etkin olamaz, olmayı da düşünemez. Çünkü pasif bir seyircidir; gelişmeleri yalnızca izlemekle yetinir. Oysa bir şeyler yapılmalı, hemen yapılmalı. Yapılacaklar olanaksız mı görülüyor? O halde gerçekçi olup olanaksızı istemeli. İstemekle kalmayıp denemeli” şeklinde konuştu.
 
“GELECEĞİ BİZLERİN ŞEKİLLENDİRECEĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ”
“Gelecek odaklı düşünenler olarak; önce kendimize, ailemize, işimize karşı olduğu kadar, içinde yaşadığımız topluma karşı da sorumluluklarımızın olduğunun, geleceği bizlerin şekillendireceğinin bilincindeyiz. ‘Yaşamda tam zevk ve mutluluk, ancak gelecek kuşakların şerefi, varlığı ve mutluluğu için çalışmakla bulunabilir’ diyerek Atamız mutluluğun yolunu ne güzel tarif etmiş” diyen Şimşek, “Atatürk İlke ve Devrimlerini, laik ve bilimsel eğitimi, aydınlığı ortak payda olarak kabul eden, herkese açık bir imece örgütlenmesi olan Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifimiz; Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifini örnek alarak, farklı meslek ve siyasi görüşlere sahip STK'ların desteği ve katkılarıyla 2008 yılında kurulmuştur. Türk Toplumunun imece geleneğine yardımlaşma ve dayanışmasına uygun, demokratik bir işleyişi olan, öz denetimin her an yapılabildiği, söz ve kararda herkesin eşit olduğu bir oluşum olmasından dolayı kooperatif en uygun model olarak dikkate alınmıştır. Bu model ile ortakların vakıf mantığı ve kooperatifin demokratik yapısı bir çatı altında toplanmıştır. Her şeyimizi borçlu olduğumuz Cumhuriyet Türkiye'sine sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aydınlık bir gelecek bırakmak için taşın altına ellerimizi koymak ve ‘Ülkemizin geleceğini niçin düşünmedin?’ diye soracak gelecek kuşaklara yanıt verebilmek için bir araya geldik” dedi.
 
“UZUN SOLUKLU PROJEMİZİ YAŞAMA GEÇİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Şimşek, konuşmasının devamında kooperatif ile ilgili bilgi vererek, “Kooperatifimiz; Atatürk İlke ve Devrimlerine, Öğretim Birliği Yasasına, laik ve bilimsel eğitim ilkelerine aykırı eğitim uygulamalarına karşı mücadele eden, toplumu çağdaş eğitim konusunda eğitmek için çalışmalar yapan, olanaklarının tamamını maddi yetersizlikleri olan gençlerin ve çocukların eğitimlerine destek için kullanacak olan, ticari amaç gütmeyen, imece usulü çalışan bir kuruluştur. Öncelikli hedeflerimiz arasında yer alan ortaöğrenim yurdu ve okulöncesi çocuklarımıza yönelik anaokulu projelerimiz için çeşitli gelir getirici aktiviteler düzenleyerek finansman gücümüzü arttırmaya çalışırken, diğer taraftan da toplumun aydınlanmasına yönelik çeşitli seminer, panel, tiyatro etkinlikleri düzenliyoruz. 13 yıl içerisinde 7 kişi ile çıktığımız yolda, bizimle birlikte yürümek isteyenlerin katılımıyla, farklı mesleklerden 39 ortak olarak, pandemi nedeniyle duraklama dönemi yaşasak da, bıkmadan usanmadan uzun soluklu projemizi yaşama geçirmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“ORTAKLARIMIZ ÇOĞALDIKÇA GÜÇLENECEK, ENGELLERİ HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ”
Çanakkale'deki diğer STK'lardan ve halktan destek beklediklerini söyleyen Bilge Şimşek, “Ramazan ayında fitre ve zekatlarını, Kurban Bayramında bağışlarını Kooperatifinize verebilir, sevinçli ve üzüntülü günlerinde çelenk göndermek yerine bağış yapabilir, hatta projemizi yaşama geçireceğimiz araziyi, derneklerimiz ise çeşitli etkinliklerden elde ettikleri gelirleri bağışlayabilirler. Uzunca bir süredir üst kullanım hakkına talip olduğumuz; belediyemize ait olan bir arsa için çizdiğimiz avan proje, önce Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetmelik değişikliğine, ardından teminat mektubu engeline takılmış bulunuyor. Ortaklarımız çoğaldıkça güçlenecek, engelleri hep birlikte aşacağız. Yaklaşık 2 bin üye ile devam eden BURSA ÇEK bugün Görükle Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdunu, Güler-Osman Köseoğlu Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdunu, Özel 3 Mart Beşevler Anaokulunu, Özel 3 Mart Azizoğlu İlkokulunu, Özel 3 Mart Ortaokulunu, Özel 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi'ni, Özel 3 Mart Anadolu Lisesi'ni, Kültür Merkezi ve Kafeterya'yı bünyesinde barındırarak, ayrıca Çelenk Hizmeti veriyor. İlimizde gerek adalarımız, gerek Boğaz’ımız, gerekse uzak ilçe ve köylerimizden gelip merkezde öğrenim gören çocuklarımızın barınma sorununun olması, önceliği Orta Öğretim Öğrenci Yurduna vermemiz gerektiğini gösteriyor. Çin Atasözü ne kadar güzel ifade ediyor; bir yıl sonrasını planlıyorsan pirinç, on yıl sonrasını planlıyorsan ağaç, yüz yıl sonrasını planlıyorsan insan yetiştir. Haydi, Çanakkale daha aydınlık bir gelecek için el ele” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Program, katılanların kooperatif ve çalışmaları ile ilgili soruları ile devam etti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN